ілюстративне фото: Вікна

ілюстративне фото: Вікна

Чи вплинуть штрафи за відсутність автокрісла на львівські таксі

5852 0
Сервіси виклику таксі обіцяють окремі категорії авто для пасажирів з дітьми, але коли це буде – невідомо.

Верховна Рада України ввела штрафи за перевезення дітей в автомобілях без автокрісел. Документ ще має підписати президент. Tvoemisto.tv дізнавалось, як нові правила вплинуть на роботу таксі у Львові.

Речниця патрульної поліції Львівської області Катерина Рибій каже, що наразі патрульні не отримали жодних роз’яснень і не знають, чи будуть для водіїв таксі якісь винятки. Втім, патрульна поліцейська, яка працює в одному із львівських батальйонів, зазначає, що правила дорожнього руху поширюються на всіх без винятку, тож таксистів, які перевозитимуть дітей без автокрісел, штрафуватимуть. Вона зазначає, що грошове покарання стосуватиметься саме водіїв, а не батьків.

Читайте також: Що може відбуватися з дитиною в авто без автокрісла під час аварії. Моделювання, відео

У пресслужбі компанії Uber у коментарі Tvoemisto.tv розповіли, що після виклику таксі клієнт завжди може зателефонувати водієві та уточнити, чи є у нього автокрісло. Так само безпосередньо у водія потрібно з’ясовувати, чи можна встановити в салоні своє автокрісло, якщо воно є у батьків, кажуть в компанії та додають, що працюють над сервісом Uber Kids.

Про окрему категорію машин для пасажирів з дітьми говорять також у компанії Bolt. Втім, як зазначили в пресслужбі компанії у коментарі Tvoemisto.tv, в Україні цей досвід лише вивчають.

Також у Bolt кажуть, що усі водії, які співпрацюють із сервісом, повинні повністю та безумовно дотримуватись правил дорожнього руху.

«Ми рекомендуємо нашим водіям не виконувати поїздки, якщо серед пасажирів є діти до 12 років або діти, зріст яких менше 145 см (навіть у супроводі дорослих), у разі, якщо авто водія не обладнане засобами пасивної безпеки (дитячим кріслом для перевезення дітей)», – зазначають у компанії.

Втім, водіям рекомендують дозволити пасажирам встановлювати своє автокірсло.

Один із львівських таксистів, який співпрацює із сервісами Uber та Bolt, говорить, що політика цих компаній не передбачає наявності у водія автокрісла, тож водіям радять відмовляти пасажирам.

Читайте також: Фара на лобі. Чому взаємна повага не менш важлива, ніж дотримання ПДР

У компанії Uklon на запит Tvoemisto.tv не відповіли, але один із таксистів, який співпрацює із цим сервісом, говорить, що водіям рекомендують скасовувати замовлення від пасажирів із дітьми до 12 років або попереджати батьків про те, що їм, можливо, доведеться заплатити штраф у 500 грн.

Також водій Uklon розповів, що в компанії думають про те, аби ввести в додатку для виклику таксі позначки від пасажирів про те, що вони їдуть із дітьми. Водночас, для таких пасажирів може зросте вартість поїздки, якщо таксисти вкладатимуть гроші в автокрісла.

Додамо, що за порушення правил перевезення дітей водій отримує штраф у розмірі 30 неоподаткованих мінімумів (510 гривень). При повторному порушені штраф сягатиме – 850 гривень.

Раніше перевозити дітей віком до 12 років і зростом до 145 сантиметрів у машині без використання спеціальних засобів, які дозволять пристебнути дитину пасками безпеки було заборонено, але за це не штрафували.

Сам водій зазначив, що автокрісло не купуватиме і чекає, коли «це скасують». Також він додає, що одразу кілька автокрісел ніхто з водіїв не купуватиме, тож багатодітні пасажири матимуть труднощі з поїздками.

Tvoemisto.tv спільно з патрульною поліцією Львівщини показало, що відбувається з дитиною в авто без автокрісла під час аварії.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Проєкт «Реформи без ілюзій» реалізується за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», яка виконується міжнародною організацією Internews.

Рік комфортного пересування

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!