Чи зникне взимку сніг. Розмова із кліматологом

3078 0
Новий рік 1 січня 2022 року став найтеплішим з 1945-го року.

Коли чекати на справжню зиму? Чи не зникне вона в принципі? Від чого залежить зміна погодних умов та коли на Львівщині були найхолодніші зими? Про це Tvoemisto.tv розпитало Павла Шубера, доцента кафедри фізичної географії Львівського національного університету імені Івана Франка.

Коли чекати зиму? 

Справжня зима уже наступала у грудні. Після холодного Арктичного фронту випав сніг. Було до -14°C, можливо навіть нижче. Тепер пішла так звана серія циклонів.

Циклон супроводжується проходженням теплих і холодних фронтів. Теплі фронти стали причиною цих аномальних температурних умов останнього часу. Вторглося більш тепле Атлантичне повітря. Спочатку був Балканський циклон, який пройшовся через Південь України, потім вже Західний циклон. Він став причиною потепління. Будуть серії таких змін. Після цього тепла знову буде холодна хвиля, яка принесе і мороз, і сніг. 

Звідки йде зима 

Зараз змінюється атмосферна циркуляція, бо раніше для наших територій був більш визначальний вплив східних антициклонів. Тепер вплив Сибірського повітря послаблений. Принаймні на регіон Західної України. Відповідно, було більше холодної та ясної погоди.

Якщо у нас є холод, то переважно він йде з Північно-Західної Атлантики та Арктики, через Скандинавію та країни Балтії. Наразі ж зі Сходу ж антициклональної погоди поки що не було. 

Чи не зникне зима за декілька десятків років? 

Зима буде і нікуди не зникне, бо не зникає її основний фактор – широтна зональність. Зимою до нас менше поступає сонячної радіації, яка є основним тепловим джерелом. Теплові аномалії, що ми маємо, – це вторгнення теплих повітряних мас з Атлантичного океану. 

Варто наголосити, що 2021 рік був значно холодніший за 2020 та зламав тенденцію до потепління, яка спостерігалася за останній час. Грудень 2021 був нижче середньої величини за період з 1945 року. Зима 2022 року ще декілька разів прийде до нас, може навіть зміститься і до березня. 

Від чого залежить це зміщення? 

Частково йде перебудова циркуляції атмосфери. Проте вона не така катастрофічна, як здається для наших широт. Це глобальна тенденція, яка є й для Європи – підвищення температури між двома періодами спостережень: між 1961-м та 1990-ми і 1991-м та 2020-м роком. За цей час стало тепліше на 1°C. 

Це тягне за собою перебудову атмосферних циркуляцій. Проте, якщо звернутися до історії клімату, то так було завжди. Завжди під час зим були відлиги та похолодання. Були більш холодні, більш сніжні і менш сніжні зими. Проте сніг ще буде.

Коли була найхолодніша зима за останній час? 

Згідно з даними, доступними в університеті, найхолодніші зими були у кінці 1960-х, початку 1970-х. З 1980-х років, за винятком окремих холодних років, починається поступове підняття температур. 

Справа у тому, що є цикли коливання різної ритміки. Найменший – це дворічний, потім 11-річний, потім 22-річний й так далі. Ми прожили в інструментальному періоді вимірювання метеорологічних величин дуже мало. Фактично у Львові вони почалися з 1860-го року – це трошки більше 150 років. Тому цей ряд сформувати доволі важко. 

До речі, доби 31 грудня 2021 року та 1 січня цього року були у Львові найтеплішим переходом до Нового Року за період 1945-2022 років. Така погодна аномалія пояснюється повільним проходженням теплих фронтів, пов'язаних із циклонами, які супроводжувались атмосферними опадами, переважно у вигляді мряки. 

Додамо, що торік у Львові випало більш ніж 30 см снігу.

Нагадаємо, що експерти сходяться в думці: впродовж наступних 5-10 років варто готуватись до регулярних інтенсивних дощів, снігопадів та хвиль тепла. «Все залежить від нас. Ми живемо в світі, який дуже швидко змінюється. І головним фактором змін є людина. Те, що буде через 20-30 років, залежить тільки від як окремих людей, так і суспільства в цілому. Вже зараз вчені кажуть, що наступні 4-5 років будуть найспекотнішими за історію метеоспостережень. Можуть почастішати хвилі спеки, сильні опади. Тому до цього треба готуватись», кажуть експерти. Як реагувати на ці зміну клімату містам, читайте у матеріалі.

Роман Ламанський

На фото: зима минулого року, Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!