Фото: RSH.DE

Фото: RSH.DE

В Україні тестують Covid-паспорти та думають, що робити зі школами

3133 0
Через поширення коронавірусу в багатьох країнах ЄС та світу все частіше почали вводити санітарні перепустки, або так звані посвідки здоров’я. Тvoemisto.tv дізнавалося, чи можливі вони у нас.

Для таких країн, як Франція, Італія, Австрія, Угорщина, Данія, посвідки здоров’я – своєрідна перепустка до ресторану або на шопінг. Українців наразі вакцинують кволо, а про санітарні перепустки взагалі мови не ведуть. Виняток становлять лише школи та університети. Цілком ймовірно, що за погіршення ситуації із захворюваністю на Covid-19 невакцинованих вчителів чи викладчів університетів можуть не допустити до роботи.

Що за кордоном

Починаючи з цього тижня «санітарну перепустку» запровадили у Франції. Як повідомляє Euronews, вона стала обов’язковою для всіх відвідувачів барів, ресторанів, глядачів у кінотеатрах, пацієнтів у лікарні і пасажирів на транспорті – майже у всіх громадських місцях, крім магазинів. Цифровий код можна показати контролерам у роздрукованому вигляді або зі смартфона.

Читайте також: Карантин в Україні продовжили до жовтня

В Австрії, Угорщині та Данії вже кілька тижнів застосовують інший документ – «зелені» або Covid-паспорти. Без них, наприклад, ще з 6 квітня не відвідати ані салон краси, ані кінотеатр у Данії. Їх видають усім вакцинованим громадянам або тим, хто має негативний тест на коронавірус. Однак для нещеплених документ діє лише кілька днів. Різні послаблення для вакцинованих громадян уже діють в Естонії та Угорщині. А в Австрії без медичної довідки про щеплення не потрапити на шопінг. Альтернатива – негативний тест на коронавірус. Його потрібно зробити щонайбільше за дві доби до візиту.

Посилила вимоги щодо Covid-паспортів й Італія. Викладачі та студенти університетів Італії повинні пройти вакцинацію, тестування або надати докази одужання від Covid-19, повідомляє Європейська правда з посиланням на DPA. За словами міністра охорони здоров'я Роберта Сперанца, з нового навчального року у вересні вони повинні будуть представити відповідні докази для навчання. Уряд вирішив, що якщо вчителі не представлять доказів, вони будуть відсторонені від роботи через п'ять днів.

Так званий «зелений паспорт», починаючи з п'ятниці, потрібно буде надати відвідувачам ресторанів, музею, басейну або СПА. Це також стосується культурних або спортивних заходів на відкритому повітрі або спортивних залів. Правило поширюється на людей, старших 12 років. Крім того, так званий «зелений паспорт», який доводить вакцинацію, тестування або одужання, також буде необхідний в поїздах і автобусах далекого прямування, на поромах або авіарейсах з вересня.

В Італії для отримання паспорта достатньо отримання першої дози вакцини. Тими, хто одужав, вважаються люди, які хворіли на Covid-19 не більше шести місяців тому. Нові заходи, на думку влади чи не кожної з країн, мають дозволити уникнути оголошення нових локдаунів і комендантської години.

Читайте також: На Львівщині від Covid-19 провакцинували понад пів сотні дітей

Хоч, як і в Україні, так і в у більшості країнах, вакцинація від Covid-19 не обов’язкова, проте уряди Франції, Італії, Греції, США, Росії та низки інших країн вирішили зобов’язати щеплюватися від коронавірусу окремі категорії громадян – здебільшого це медичні та соціальні працівники.

У деяких країнах рішення щодо обов’язкової вакцинації різних категорій громадян ухвалює місцева влада. Наприклад, у Німеччині обговорюють можливість зобов’язати щеплюватися персонал дитячих садків і шкіл. У США, зокрема, Нью-Йорка приблизно 60% освітян і 43% підлітків у віці від 12 до 17 років отримали хоча б одну дозу вакцини.

У Фінляндії навчальний рік починається в середині серпня. На сторінці Фінського національного агентства з освіти оприлюднили правила – навчання починається у звичайному форматі, однак школи мають бути готові перейти на змішане або дистанційне навчання в разі погіршення епідеміологічної ситуації. Вакцинація від коронавірусу в країні добровільна для всіх віком від 16 років.

Що в Україні і чи чекати обмежень у Львові

Як повідомило Міністерство охорони здоров’я у відповідь на запит Тvoemisto.tv, в Україні такого поняття як «санітарні перепустки» наразі не існує. Водночас проводять бета-тестування сертифікатів, які можуть використовувати потім всередині країни. Це – щось на кшталт «зеленого» або паспорту вакцинації, які мали запровадити ще 1 липня цього року. Про конкретні заходи, як-от невідвідування масових заходів, ресторанів, недопуск працівників бізнесу чи відвідувачів не йдеться. Та й загалом, як пояснили у МОЗ, зараз про це нам ще рано говорити.

«Наразі в Україні перебувають на стадії бета-тестування внутрішні Covid-сертифікати. Це цифрові документи, які в майбутньому можуть використовуватися для підтвердження вакцинального статусу, факту одужання від коронавірусної хвороби чи результату проведеного ПЛР-тестування чи експрес-тест на визначення антигена.

Читайте також: До гуртожитків львівських вишів рекомендують заселяти вакцинованих від Сovid-19 студентів

Карантинні норми будуть переглядати залежно від зміни епідситуації. У разі можливого спалаху будемо враховувати показники охоплення щепленнями і відповідно до цього приймати ті чи інші рішення. Наразі рано говорити про конкретні умови, але ми точно розглядатимемо можливість часткового послаблення обмежень для вакцинованого населення», – повідомили у МОЗ.

У Міністерстві додають, що залежно від рівня епіднебезпеки на законодавчому рівні є можливість використання в окремих випадках внутрішніх Сovid-сертифікатів в Україні. І хоч наша країна перебуває в зеленій зоні, починаючи з 5  серпня уряд змінив правила перетину кордону для громадян України, іноземців та осіб без громадянства, а також встановив правила роботи навчальних закладів при переході країни на жовтий, помаранчевий або червоний рівень епіднебезпеки.

Чи відкриються школи

Примусити освітян вакцинуватися від коронавірусу ніхто не може, проте вже зараз точаться розмови про те, що навчання офлайн закладам освіти рекомендовано розпочинати лише у випадку вакцинації 80% викладацького складу. На цьому у коментарі Тvoemisto.tv наголосила головна епідеміологиня Львівщини, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко-Тімко.

«Станом на початок тижня було провакциновано більше 420 тисяч осіб. Попри те, що маємо достатню кількість доз вакцин проти вірусу, стає дедалі важче організовувати людей зробити щеплення. Що стосується галузі освіти, то навчальним закладам рекомендовано розпочинати навчання офлайн лише у випадку вакцинації 80% викладацького складу», – каже Наталія Іванченко-Тімко.

За її словами, станом на зараз в області провакцинували не так багато освітян, тому темпи потрібно нарощувати.

Читайте також: Потужна версія Сovid-19. Чим небезпечний штам коронавірусу «Дельта»

«У різних школах все дуже по-різному – нам відомо, що в одній школі кількість провакцинованих вчителів може складати 20%, в іншій – 50%, а в третій чи четвертій – 70 чи 80%», – додає епідеміологиня.

За даними Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ, станом на початок цього тижня було  провакциновано 61 871 (зі 100 тисяч) працівників освіти. Другою дозою – 26 938 людей.

Не знає точної кількості вакцинованих освітян й начальниця львівського міського управління освіти Зоряна Довганик. За даними управління, з понад 15 тисяч освітян Львова майже 50% вже провакцинувалися. Щеплення вчителів почали й у самих школах – там працюють виїзні мобільні бригади.

«Яка кількість вчителів львівських шкіл провакцинувалася, точно не відомо. Улітку більшість вчителів перебували у відпустках, тому напливу не було. Ми тісно співпрацюємо з управлінням охорони здоров’я, постійно повідомляємо вчителів про можливість проходження вакцинації і запрошуємо їх йти та щепитися. Вакцинування триває. Точну кількість провакцинованих зможемо знати на початку навчального року», – каже Зоряна Довганик.

Що стосується допущення чи недопущення вчителів, які не провакцинуються до навчального процесу, то, за словами освітянки, поки ми перебуваємо у зеленій зоні, на це немає жодних підстав.

Читайте також: Студентів та працівників Франкового вишу почали вакцинувати від Сovid-19

«Так, є Постанова Кабміну і вона викликає багато суперечностей. Але наразі вакцинація в нас добровільна, а Львівщина в зеленій зоні. Крім того, до початку нового навчального року ще три тижні, тому, гадаю, до цього часу чимала кількість педагогів встигне провакцинуватися. Якщо зонування в нас зміниться, обмеження вже можуть бути зовсім іншими і жорсткішими», – додає чиновниця.

На захист освітян виступив освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Недопуск невакцинованого педагогічного працівника до роботи він назвав незаконним.

«З 5 серпня 2021 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 р. № 787 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236». Тепер якщо в закладі освіти провакцинувалися лише 20% працівників – у «жовтому», «помаранчевому», «червоному» рівні епідемічної безпеки такий заклад буде зобов’язаний працювати дистанційно», – каже він.

За його словами, вакцинований працівник навчального закладу не лише сам набагато менше ризикує та значно краще захищений від важкого перебігу хвороби, а й захищає інших працівників і учнів.

«Заклади не в «зеленій» зоні, в яких 80% працівників не будуть вакциновані, повинні працювати дистанційно. Тривале дистанційне навчання знову може збільшувати освітні втрати, насамперед серед учнів початкової школи, для яких навчатися дистанційно значно складніше», – додав він.

Також Сергій Горбачов заявляє, що вакцинація педагогічних працівників не є обов'язковою і, як і для решти громадян, вона залишається добровільною.

«Керівник закладу освіти не має права обмежувати доступ до роботи у школі вчителя, який не отримав щеплення. Саме тому як посадова особа я діятиму в межах чинного законодавства та захищатиму права педагогічних працівників, якщо директори не допускатимуть їх до роботи», – каже омбудсмен.

А що з навчанням у вишах

Що стосується закладів вищої освіти, то, наприклад, в Національному університеті «Львівська політехніка» організовано вже вакцинували приблизно 35% усіх працівників. Ще частина людей щепилися самостійно. Починаючи з 6 серпня в навчальному закладі також розпочали організовану вакцинацію студентів. Щеплення проводять у Студентській поліклініці, що в міській поліклініці №10.

«Дані про загальну кількість вакцинованих збиратимемо вже на початку вересня. Наразі організовано ми провакцинували десь 35% працівників», – зазначив проректор з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку вишу Роман Корж.

За його словами, змушувати робити щеплення нікого не будуть, оскільки це порушує Конституційні права громадянин.

Починаючи з кінця березня – початку квітня і досі триває вакцинація й працівників Франкового університету. Для цього в навчальному закладі відвели окреме приміщення.

Читайте також: Нова хвиля небезпечного штаму Сovid-19 може накрити Львівщину уже за кілька тижнів

«Вакцинацію працівників нашого університету проводить виїзна бригада 5-ї міської клінічної лікарні. Спочатку щепили вакциною AstraZeneca, згодом Pfizer, тепер Moderna. Загалом провакциновано десь половину працівників – понад 2 тисяч людей. Але йдеться не лише про самих викладачів, а й інший персонал – бухгалтерію, решта відділів та служби. При тому понад півтори тисячі людей провакцинувалися повністю, тобто двома дозами вакцини», – каже Тvoemisto.tv проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Качмар.

За його словами, 25 серпня до університету знову приїде виїзна бригада, щоб деякі працівники знову змогли отримати другу дозу вакцини. Також університет планує організувати щеплення й для студентів. Їх у навчальному закладі чимало – понад 23 тисячі.

«Кілька тижнів тому ми збиралися на спільну нараду зі студентськими організаціями, де обговорювали вакцинацію. Зараз ще канікули, проте прийняли рішення, що перед поселенням в гуртожиток і перед самим навчанням пропонуватимемо студентам пройти вакцинацію. Із місцем також вже визначились – вакцинацію будуть проводити у студмістечку – гуртожитках №2 та №3 на вул. Медової Печери. Ще одне місце відкриємо у головному корпусі університету. Щеплення також будуть проводити виїзні бригади. Для усіх це буде рекомендовано і добровільно», – додає проректор.

Володимир Качмар укотре зазначив, що поки ми перебуваємо у зеленій зоні, не допускати викладачів чи студентів до роботи, якщо вони не вакциновані, не мають права.

Чи будуть обмеження в закладах харчування

На Львівщині станом на сьогодні провакцинували 438 059 людей (161 650 – другою дозою). Скільки з них освітян чи працівників інших галузей, не розмежовують. Немає точної статистики щодо вакцинованих й працівників галузі надання послуг. Водночас через зростання в Україні кількості випадків захворюваності на коронавірус Державне агентство з розвитку туризму (ДАРТ), наприклад, рекомендувало готелям вакцинувати персонал у найближчі терміни. Коли вакцинують весь персонал готелю, то закладу навіть обіцяли надали підтвердження у вигляді наліпки – знак безпеки, а також внести його до списку готелів ДАРТ, персонал яких повністю вакцинований.

Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv PR-менеджер Холдингу емоцій «!Fest» Тарас Маселко, у львівській мережі якої працює приблизно 2 тис. людей, кількість щеплених працівників у них сягає приблизно 20-30%.

«Точної статистики у нас немає – кілька разів ми робили колективні вакцинації. Приміром, кілька місяців тому, коли вакцин не було так багато і різної, львівській мережі виділили близько 600 доз AstraZeneca. Ще певна кількість провакцинувались самостійно – у поліклініках чи центрах вакцинації. Оскільки зараз розширився перелік вакцин, думаю, що кількість охочих вакцинуватися серед працівників нашої мережі збільшиться», – каже він.

За його словами, наразі у компанії не вводили додаткових правил, що стосувалися б допуску чи недопуску невакцинованих працівників до роботи.

«Поки що так. Як буде далі – побачимо. Якщо будуть нові обмеження, можливо ситуація зміниться», – додав Маселко.

Нагадаємо, вже наприкінці літа – на початку осені, за прогнозами медиків, варто очікувати чергову хвилю Covid-19. Чи буде в нас вирувати лише штам Дельта або ж інші різновиди коронавірусу, точно не відомо. Проте нова хвиля коронавірусної хвороби буде більш інтенсивною, аніж попередні, оскільки заразність щонайменше Дельта штаму вдвічі більша. До цього часу в Україні загалом і на Львівщині зокрема хочуть встигнути вакцинувати якомога більше людей. Потрібен колективний імунітет. Його вдасться досягти лише за умови щеплення 70% населення.

За підрахунками представника ВООЗ Ярно Хабіхта та львівських епідеміологів, щеплення 10% населення Львівської області планують досягнути до початку осені, а 60-70% – до кінця нового року. Такі заходи особливо важливі напередодні четвертої хвилі епідемії, про швидке наближення якої вже попереджають в уряді.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!