Дай лапу, покажи жетончик. Як працює реєстрація тварин у Львові

5296 0
Одинадцять тисяч львівських собак отримали жетони та чіпи від ЛКП «Лев». «Нелегалів» утричі більше.

Гуляючи ввечері з песиком на шворці, кожен львів’янин має бути готовим до зустрічі з поліційним або муніципальним патрулем, який вимагатиме показати жетон. І якщо собака виявиться нелегалом, сплатити штраф. Таке право охоронці громадського порядку отримали з початку 2017 року, проте за рік стягнули з власників незареєстрованих собак лише кільканадцять штрафів. Втім, і в поліції, і у львівському комунальному підприємстві «Лев», яке займається обліком собак, запевняють: реєстрація, а особливо чіпування, має свої переваги.

«Людина, побачивши загублену собаку, зможе через Animal-ID знайти її власника й відправити йому інформацію про те, де перебуває тварина. Завдяки цьому менше собак ставатимуть безпритульними», – говорить директорка ЛКП «Лев» Оксана Кошак. За допомогою реєстрації міська влада сподівається скласти уявлення про те, скільки собак є в певних районах, та облаштувати більше місць для легального вигулу.

Реєструвати собак львів’яни зобов’язані з 1 вересня 2016 року. Кожна зареєстрована тварина отримує жетон із номером, який можна перевірити на сайті Animal-ID або зателефонувавши в ЛКП «Лев». А за бажання собаці можуть установити підшкірний чіп, який допоможе знайти та ідентифікувати тварину, якщо вона загубиться без нашийника. Минулої осені ЛКП «Лев» отримало п’ять тисяч безкоштовних чіпів від благодійної організації. Безкоштовно чіпувати можна лише собак; господарі котів, фреток і декоративних кролів можуть звернутись до ветеринарної клініки та провести цю процедуру за 300-400 гривень.  

Львів’янка Надія зареєструвала та чіпувала своїх двох собак. Тож, коли побачила собаку без господаря біля свого будинку, відразу перевірила, чи є на нашийнику жетон. «Подивившись код на жетоні, ми зайшли на сторінку ЛКП “Лев”, ввели номер жетона й залишили свій телефон. Майже відразу з нами зв’язались, і вже за дві години господар забрав собаку», – розповідає Надія.

Читайте також: Захистити пітбуля від ідіота. Чому потрібен психіатричний огляд потенційних власників собак

Випадків, коли собаку знаходили завдяки реєстрації, за останній рік було більше ста. Господарі собак розповідають, що найкраще мати й жетон, і чіп. Жетон помітніший, але може загубитись, натомість про чіпи не всі знають. Деякі собачники вішають на нашийник два жетони: один – із кодом від ЛКП «Лев», інший із кличкою тварини й своїм номером телефону.

Зареєстровано вже одинадцять тисяч собак – приблизно кожна четверта. «Більшість зареєстрованих собак – метиси. Далі – лабрадори й вівчарки. Зареєстрували й чимало собак малих порід: спанієлів, йоркширських тер’єрів та інших», – розповідає Оксана Кошак.

Були й випадки, коли за номер жетона собаки допомагав упізнати власника. Торік львів’янинові стало зле посеред вулиці. Люди викликали швидку допомогу, проте чоловік не мав при собі жодних документів. «Поліцейські, які також приїхали, побачили в собаки жетон і викликали ЛКП “Лев”, – розповідає волонтер-зоозахисник Ігор Сайко. – За номером жетона вдалося дізнатись ім’я чоловіка, знайти контакти його родичів і повідомити, в якій лікарні він лежить. Собаку також забрали додому».

Читайте також: Вийшли за них. Фоторепортаж із Маршу за права тварин у Львові

В Управлінні патрульної поліції в тому, що реєстрація собак приносить користь, пересвідчились на власному прикладі: торік їм довелося шукати власну собаку. «Двох собак, які живуть у нас, ми забрали з ЛКП “Лев” і відразу чіпували та почепили жетони. Якось вони втекли з території. Перша повернулась одразу, а її товариша ми шукали кілька годин», – розповідає речниця Патрульної поліції Львова Катерина Рибій. Жінка, яка побачила собаку на вулиці, зауважила жетон і зателефонувала до ЛКП «Лев». Звідти відразу повідомили поліцейським.  

«На жаль, не всі львів’яни знають і про те, що собаку можна зареєструвати, і про те, що її можна знайти за номером жетона», – каже Катерина Рибій. До того ж, не кожна собака дається в руки незнайомим людям.

Патрульні, дільничні інспектори та працівники муніципальної варти з 1 січня 2017 року мають право перевіряти жетони та штрафувати власників незареєстрованих собак. Проте роблять це не надто активно. В муніципальній дружині за рік не оштрафували жодного – обмежуються профілактичними бесідами з господарями. Патрульна поліція протягом 2017 року виписала за порушення правил вигулу та утримання тварин чотирнадцять штрафів.

Читайте також: Безпритульні, притульні. Як живуть вуличні собаки в Україні та Польщі

«Здебільшого на вулиці знаходять незареєстрованих собак без жетонів, чиїх господарів ми знайти не можемо, – коментує Катерина Рибій. – А якщо патрульні бачать собаку без жетона, господар зазвичай говорить, що не місцевий або забув одягнути жетон на нашийник. Тому, як правило, обмежуємось попередженням».

На думку Оксани Кошак, поліції та муніципалам варто жорсткіше контролювати власників собак, заохочуючи їх реєструвати своїх улюбленців. Вона каже, що найбільше покладається на дільничних інспекторів – вони найохочіше виписують штрафи власникам псів без жетонів.  

Зареєструвати свого улюбленця можна у ЛКП «Лев» або в одній із сімнадцятьох ветеринарних клінік міста. Із собою господарю треба мати паспорт, за наявності – також паспорт тварини. Також можна реєструвати котів.

Марія Горбань

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!