Місцеві вибори 2020 у Львові та ОТГ. Найважливіше. Фото, відео. Оновлюється

30651 0
Українці обирають представників до органів місцевого самоврядування: депутатів обласних, районних рад, а також депутатів місцевих рад та їх голів.

25 жовтня з 8:00 по 20:00 українці повинні прийти на виборчі дільниці та проголосувати, а о 20:00 25 жовтня, після закриття виборчих дільниць, оголосять результати екзит-полів. Йдеться про попереднє опитування виборців на виході з виборчих дільниць у день голосування. Їх проводять соціологічні служби.

Зокрема, агенція «Фама» у Львові оголосить попередні результати свого опитування не скоріше 20:00. Окрім цього, незалежний екзит-пол у Львові та ще в 11 містах замовила студія Савіка Шустера.

Як уточнила у коментарі Tvoemisto.tv громадська омбудсменка із захисту виборчих прав мережі «Опора» у Львівській області Ярина Гаєцька-Колотило, максимум, до 6 листопада ЦВК має оголосити остаточні результати виборів.

Другий тур виборів на посаду голови Львівської ОТГ відбудеться 15 листопада. Однак, за словами експертки, це поширюється на міста з населенням понад 75 тисяч виборців. І другий тур може бути лише за умови, якщо жоден з кандидатів не набирає понад 50%.

Як розуміють львів'яни запитання президента Зеленського. Сьогодні львів'ян біля виборчих дільниць чекає опитування від президента Зеленського. Серед них будуть і запитання про вільну економічну зону та Будапештський меморандум. Як розуміють їх львів’яни – в опитуванні «Твого міста».

Тvoemisto.tv запустило сторінку Все про місцеві вибори 2020 у Львові. Там уся найважливіша інформація, яка потрібна Вам – стисла, точна і своєчасна. Найважливіші факти та деталі про місцеві вибори, які проходять за новими правилами.

08.30 За оперативними даними, усі виборчі дільниці у Львові відкрились і працюють. 

У Франківському районі відкрилися усі 59 виборчих дільниць, з них 3 – спеціальні (в лікарнях).

У Галицькому районі запрацювали 28 виборчих дільниць, з них 4 – спеціальні (в лікарнях), 1 спеціальна на тимчасовій основі (в СІЗО).

У Залізничному районі працюють 49 постійних виборчих дільниць (усі – загальні).

Також усі виборчі дільниці відкриті та працюють у Сихівському районі. Там налічується 60 постійних виборчих дільниць, з них 4 – спеціальні (по медичних закладах).

У Личаківському районі налічується 50 виборчих дільниць, з яких 6 – спеціальні (по лікарнях).

Також усі виборчі дільниці відкрилися та працюють у Шевченківському районі. У районі відкрили 62 дільниці, них 1 – спеціальна.

09.15. Стрім Tvoemisto.tv з виборчих дільниць №46 2029, 46 2028. Сихівський район, школа 32 (вулиця Гашека, 13).

10.15 Львів'яни скаржаться на великі черги на дільницях. Як повідомляє у коментарі Tvoemisto.tv заступник голови дільниці №46 2029 Ігор Кінаш черг на вулиці наразі станом на 9:15 не було. В основному, їх очікують пізніше, коли люди будуть повертатися після відвідин церкви.

Однак усередині школи є черги до дільниці №46 2028, кажуть, це для того, аби зберігати соціальну дистанцію.

Водночас у соціальних мережах львів'яни скаржаться на черги на дільницях. Приміром, деяким доводилося чекати по 20-30 хвилин. Інші кажуть, що все відбувається дуже неорганізувано та повільно.

 

І хто там казав, що черг не буде? Частина просто розвертається і йде геть. Вистоять найстійкіші

 

У холі школи №32 проводять й опитування від Президента. Люди цікавляться, підходять, розпитують, проте участі в опитуванні беруть далеко не всі. Ті, хто погоджується пройти опитування, запитальник кидають у скриньку. Згодом «бюлетені» підрахують. Нагадаємо, таке голосування є добровільним і ніякої юридичної сили не має.

Проводять на окрузі й екзит поли. Зокрема від Свободи слова Савіка Шустера та соціологічного агентства Фама.

13.30 У Винниках, за словами міського голови Львова Андрія Садового, громадяни виявляють чужих людей, які в списках виборців значаться як мешканці їхніх квартир. Цими інцидентами вже займається поліція.

Водночас, як розповіли у коментарі Tvoemisto.tv у громадянській мережі «Опора», наразі підтвердженої інформацію стосовно фальсифікації на виборах у місті Винники не мають.

14.30 Станом на 13.30 год. на виборчих дільницях міста явка виборців становить в середньому 14%. Віддати свій голос вже встигло 80 786 виборців.

Як повідомили у районних адміністраціях вже проголосувало:

  • у Личаківському районі – орієнтовно 14,4% (12 077) виборців,
  • у Залізничному районі – орієнтовно 15% (15 557) виборців,
  • у Сихівському районі – орієнтовно 10% (12 300) виборців,
  • у Галицькому районі – орієнтовно 15,8% (6 253) виборців,
  • у Франківському районі – орієнтовно 16% (17 492) виборців,
  • у Шевченківському районі – орієнтовно 14% (17 107) виборців.

За даними Опори, станом на 13:00 явка виборців на Львівщині становить 15,3%, без врахування Львівської міської громади, де проголосувало 14% виборців.

Також спостерігачі «Опори» повідомляють про статистику в інших громадах:

  • Дрогобицька міська громада – 12,4%,
  • Трускавецька міська громада – 15%,
  • Бориславська міська громада – 10.3%,
  • Меденицька селищна громада – 16%,
  • Східницька селищна громада – 13,2%,
  • Городоцька міська громада – 13,4%,
  • Жовківська міська громада – 16%,
  • Новояворівська міська громада – 15,5%,
  • Кам’янка-Бузька міська громада – 18,2%,
  • Самбірська міська громада – 18%.

14.45 На львівських дільницях виявили грубе порушення виборчого законодавства. Йдеться про те, що в інформаційних буклетах Львівської міської організації політичної партії «Українська Галицька Партія» з виборів депутатів Львівської міської ради відсутня інформація про кандидатів. Інформацію про це у коментарі Tvoemisto.tv підтвердила громадська омбудсменка із захисту виборчих прав мережі «Опора» у Львівській області Ярина Гаєцька-Колотило.

Замість інформації про кандидатів від УГП вказана інформація про осіб з іншої політичної сили – партії «Удар».

15.15 Як проходять вибори на дільниці у Галицькому районі Львова. Стрім наживо. Виборча дільниця №46 1851 розташовується в Інституті фізичної культутри. Станом на 15 годину проголосувало лише 388 виборцыв з понад 1 500 зареєстрованих. Опитування Президента на цій дільниці не проводиться. 

17.00 У Галицькому районі Львова на виборчій дільниці №46 1851 сьогодні не було представника, який би пропонував відповісти на 5 запитань від президента України Володимира Зеленського. Про це під час стріму Tvoemisto.tv повідомила заступниця голови виборчої дільниці Марта Чухань.

«Уранці був лише чоловік, який запитував, чи є тут представник, у якого можна було б відповісти на запитання всенародного опитування», – каже вона.

Додамо, що на цій же дільниці станом на 15:00 проголосувало 388 людей з 1500 зареєстрованих тут. 

17.40 Сьогодні, о 20:00 год після закриття виборчих дільниць оголосять результати екзит-полів – попереднього опитування виборців на виході з виборчих дільниць у день голосування, яке проводять соціологічні служби.

Агенція «Фама» у Львові оголосить попередні результати свого опитування після 20:00. Вона оприлюднить дані голосування за голову Львівської ОТГ та депутатів ради Львівської ОТГ.

Окрім цього, незалежний екзит-пол у Львові та ще в 11 містах замовила студія Савіка Шустера.

18.15 За даними «Опори», інтерв’юери, що проводять опитування від Президента, присутні біля 55% виборчих дільниць в Україні, найбільше на Півдні України, найменше – на Заході.

Зокрема, за інформацією спостерігачів «Опори», які присутні на репрезентативній для усієї України кількості виборчих дільниць, опитування за ініціативою президента України проводилось біля приміщень для голосування 55% ДВК.

Похибка дослідження щодо цього питання – 4%

Зазначається, що найбільша кількість дільниць покрита на Півдні – 78,65%, найменша Захід – 37,81%, Центр – 55,79%, Схід – 56,87%.

18.40 У міській виборчій комісії сподіваються, що до закриття дільниць проголосує щонайменше 30% львів’ян. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив голова Львівської міської виборчої комісії Ігор Сліпецький.

«З того, що мені вдалось проаналізувати, то явка на 16:00 була приблизно 20%. Було б добре, якби бодай 30 % проголосувало. Може буде й більше. Львів’яни голосують настільки активно, наскільки можуть», – розповідає Ігор Сліпецький.

Він додає, що голосування не є таким активним, як на президентських чи парламентських виборах, утім до закриття дільниць ще є час.

Ігор Сліпецький додав, що загалом явка у Львові є такою ж, які і у більшості міст країни.

18.50 Голова ДВК від Андрія Садового одночасно кандидує від партії «Сила і честь» до Львівської районної ради.

Про це йдеться у заяві «Європейської Солідарності», яку оприлюднив голова міського осередкау парті Петро Адамик.

Зокрема, спостерігачі «ЄС» зафіксували, що голова Дільничної виборчої комісії № 461870 Гайдучок Андрій Ігорович, який представляє кандидата на посаду міського голови Львова Андрія Садового, одночасно є кандидатом в депутати до Львівської районної ради від партії «Сила і честь».

19.00 Попри різні адміністративно-територіальні устрої і поділи Винники мали свою раду та міського голову. Мешканці тут звикли голосувати одразу за двох міських голів – Винник та Львова. Сьогодні ж уперше міського голову Винник не обирали – адже після виборів Винники стануть частиною Львівської ОТГ. >Tvoemisto.tv дізнавалось, що з цього приводу думають містяни.

19.40 Громадянину Польщі у Львові Томашу Баарту сьогодні, 25 жовтня, запропонували взяти участь у опитуванні від президента України Володимира Зеленського. Про це Баарт повідомив у себе на Фейсбуку.

Він прийняв пропозицію і залишив напис польською мовою.

«Під виборчою дільницею у Львові стояв молодий чоловік і роздавав листки, де було п'ять питань. Дав також і мені, але я, як громадянин Польщі, який проживає у Львові, не знав, як його точно заповнювати, тому написав на листку польською мовою «Голос поляка» (Głos Polaka) і поставив знак питання», – йдеться в повідомленні.

19.50 Користувачі соцмереж обурюються, що опитування від президента Володимира Зеленського у день виборів проводять діти. Утім уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова заявила, що дітей до цієї роботи залучили законно, адже вони волонтери.

«Виходить хлопчина з-поза школи з урночкою. Каже сховався від дощу. Каже – волонтер. Щодо волонтерства, то йому ще не заплатили, але мають. Має 17 років», – пише львів'янин Юрій Волощак.

 

20.10 Голову Львівської ОТГ обиратимуть у другому турі. До другого туру проходять чинний міський голова Львова Андрій Садовий та народний депутат від «Європейської солідарності» Олег Синютка.

Такі дані екзит-полу оприлюднила львівська соціологічна агенція Fama сьогодні, 25 жовтня, після закриття дільниць, яка проводила опитування виборців на виході з виборчих дільниць у день голосування.

За даними екзит-полу, за Андрія Садового проголосували 38% мешканців, за Олега Синютку 28%.

За Руслана Кошулинського – 9,8%, Ярослава Рущишина – 5,4%, Ігоря Васюника – 3,8%, Ігоря Зінкевича – 3,2%, Юлію Гвоздович – 3,1%, Тараса Кльофу – 2,2%.

20.20 До ради Львівської ОТГ, за даними екзит-полу Fama, проходить 7 партій. Це «Європейська солідарність», Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода», «Варта», «Голос», УГП та «Слуга народу».

Такі дані екзит-полу оприлюднила львівська соціологічна агенція Fama сьогодні, 25 жовтня, після закриття дільниць, яка проводила опитування виборців на виході з виборчих дільниць у день голосування.

За їхніми даними, «Європейська солідарність» набирає 27,7% голосів, Об’єднання «Самопоміч» – 20,8%, «Голос» – 11,9%, ВО «Свобода» – 6,4%, «Варта» – 5,4%, , УГП та Слуга народу на межі – 5%.

21.00 Сьогодні одразу після закриття виборчих дільниць та оголошення екзит-полу агенцією «Фама»  Tvoemisto.tv включилося зі штабів лідерів перегонів на виборах голови Львівської ОТГ – «Самопомочі» та «Європейської солідарності».

 

21.20 За даними екзит-полу студії Шустера, за Андрія Садового проголосували 41,12% мешканців, за Олега Синютку – 27.38%.

За Руслана Кошулинського – 9,98%, Ярослава Рущишина – 5,62%, Ігоря Васюника – 3,97%, Ігоря Зінкевича – 3,16%, Юлію Гвоздович – 2,68%, Тараса Кльофу – 2,40%, Ігор Кузьмак – 1,11%, Оксану Юринець – 0,68%.

«Європейська солідарність» набирає 30,74% голосів, Об’єднання «Самопоміч» – 24,12%, «Голос» – 9,78 %, ВО «Свобода» – 7,52%, «Варта» – 5,06%,  «Слуга народу» – 4,74%, УГП – 4,65%, Народний рух України – 2,46%, ВО Батьківщина – 2,41%, Громадняська позиція – 2,19%. 

22.15 Мер Львова Андрій Садовий заявив, що готовий до другого туру виборів голови Львівської ОТГ, але хоче, щоб це були дебати планів та стратегій. Він також сказав, що для «Самопомочі» близькою є партія «Голос», яка за даними екзит-полу, також проходить до ради Львівської ОТГ.

22.30 Усі дільниці у Львові зачинились вчасно. Триває підрахунок голосів. Загальна явка виборців по місту в середньому становить 38,6%, тобто проголосувало 221 797 осіб.

22.45 Львів’янам ще раз доведеться прийти на виборчі дільниці і зробити свій вибір стосовно голови Львівської ОТГ. Так нардеп «Європейської солідарності» Олег Синютка прокоментував результати екзит-полів: «Я переконаний, що це не просто місцеві вибори, це ще раз підтвердження того, що Львів дуже чітко і категорично стоїть на українській стороні».

26 жовтня. 10.00 У Львові, за даними екзит-полу студії Савіка Шустера і телеканалу «Україна 24», «Європейська солідарність» лідирує серед усіх вікових груп, крім 18-29 р., де першість – у партії чинного мера «Самопоміч». Серед молодих львів’ян популярними є партії «Варта» й «Українська галицька партія», серед старших – зростають позиції ВО «Свобода».
 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!