Фото:lviv1256.com

Фото:lviv1256.com

«День Незалежності для росії – як кістка в горлі, треба бути готовим до всього», – експерт

2294 0
До яких викликів та загроз з росії треба бути готовим українцям на День Незалежності, чи варто очікувати в росії на оголошення війни та повноцінної мобілізації, чи є загроза наземного нападу на Київ, ядерної та хімічної атаки на українські міста та чому влада України рекомендувала всьому урядовому кварталу працювати в дні свят дистанційно, Tvoemisto.tv розпитало у Олександра Мусієнка, керівника Центру військово-правових досліджень.

– До яких викликів та загроз треба готуватися українцям 24 серпня? 

Треба готуватися до тих загроз, до яких треба було бути готовими і раніше. Є вірогідність зростання ракетних обстрілів з території росії та білорусі та з акваторії Чорного моря. Ці загрози особливо зростають 24 серпня, тому що це визначальна дата для кожного українця. 

Тому такі ризики дійсно присутні. росія сконцентрувала велику кількість своєї військової авіації у прикордонних областях з Україною з російського боку, а також із білоруського боку. Також вони на два дні закривають польоти в прикордонних Курській, Воронезькій та Брянській областях. Відповідно є ризик того, що російська авіація може завдавати більше ракетних обстрілів.

Також є ризики вчинення диверсій чи терактів. Вірогідність терористичних атак з росії також зростає в ці дні. Це ті всі виклики, до яких готове українське військове командування та українська армія. Командування повітряних сил попереджало саме про такі загрози і про те, що вони до них готові, як і весь сектор безпеки та оборони. Тому треба просто розуміти, що це війна, і що у війні бувають фази загострення. 

Тим більше є дві причини, через які росія може мститися. По-перше, в росії взагалі не сприймають ідею української державності. Святкування Дня Незалежності після того, як почалося повномасштабне військове вторгнення – як кістка в горлі. 

Друга причина – вони ненавидять нас і те, що українські сили мають тактичні успіхи на Південному напрямку, де знищують позиції противника і зривають логістику. Також через «бавовну» в анексованому Криму. Там українські сили завдали доволі потужного та серйозного удару. 

– Наскільки зараз безпечно пересічним українцям виходити на вуличні гуляння та святкування на Хрещатик або на проспект Свободи?

Варто обмежити будь-які публічні акції. Крім того, треба нагадати, що в Україні діє правовий режим воєнного стану, згідно з яким публічні заходи можуть максимально обмежувати. Право громадян на мирні зібрання може порушуватися, оскільки це виправдано заходами безпеки. У Києві голова Київської військової адміністрації запровадив обмеження на будь-які публічні заходи та урочистості від 23 до 25 серпня. 

– Чи варто очікувати на оголошення війни в росії, мобілізації і збільшення їх військовослужбовців на фронті? 

Я не думаю, що вони зважаться на загальну мобілізацію. Насправді вони боягузи. Вони не можуть назвати війну війною. Натомість вони називають це так званою «спеціальною воєнною операцією» і стверджують, що начебто її цілі йдуть за планами. 

Вони радше будуть проводити приховану мобілізацію та шукати додаткові батальйони й «добровольчі формування», які можуть брати участь у бойових діях. Вони зараз формують такі, бо у них на фронтах виникають серйозні проблеми із людьми. Живої сили починає не вистачати, тому вони солдатів доволі активно шукають. За рахунок цих додаткових батальйонів вони будуть намагатися поповнювати свої сили. 

Те саме стосується військової промисловості. Ми бачимо, що росія не називає війну війною і не використовує всі переваги їх законодавства під час війни: трудову повинність та переведення економіки на «військові рейки». Натомість вони змінюють законодавство і примушують приватний бізнес працювати на потреби «оборонки» ледь не цілодобово.

Треба розуміти, що чим довше російські війська у війні та не мають істотних успіхів у боях, тим більше вони будуть деморалізовуватися, і тим меншою буде кількість бажаючих йти воювати в Україну. Тому вони будуть використовувати різні методи примусу. 

Уже була інформація, що росіяни сформували чотири батальйонно-тактичні групи винятково із людей, які відбували покарання. Фактично це «зеки», які сиділи у в'язницях за тяжкі, або особливо тяжкі злочини. Крім того, є інформація, що нових рядових намагаються привозити силою, відбирають паспорт та військовий квиток. Також воюють ті, яким там обіцяють гроші, якщо вони підпишуть контракт мінімум від трьох місяців. Такі люди, які готові бігти брати в руки зброю і йти на війну є, але їх не мільйони, навіть не сотні тисяч. 

– Чи є загроза перерізання траси Київ-Житомир і взяття Києва у кільце? Скільки росіянам треба для цього людей та скільки вони зараз мають? 

На сьогоднішній день немає загрози, що російські чи білоруські війська можуть вторгнутися з білорусі, перерізати трасу, чи захопити, як говорили окремі аналітики, Захід України й відрізати його від кордону. 

Наразі п’ять тисяч білоруських військовослужбовців виконують завдання з прикриття білорусько-українського кордону та постійно виконують маневри по всій лінії кордону. Є певна кількість російських військ і підрозділів, які прикривають свої військові об’єкти на території білорусі. Також є російська авіація і російські засоби протиповітряної оборони. З білорусі сьогодні для України найвагоміша і потужніша загроза – це саме ракетні обстріли. Треба остерігатися саме ракет.

Ні у росіян, ні у білорусів немає якогось потенціалу, щоби здійснити успішні наступальні дії, взяти Київ у кільце, дійти до Житомира, Рівного, чи Луцька. Крім того, українські сили наростили доволі сильні потужності на україно-білоруському кордоні. Там є підрозділи ЗСУ, ТРО, прикордонників. Мінують дороги, підступи. Тому зробити це вкрай складно. Навіть якщо б на це зважилася білоруська армія за підтримки якихось підрозділів російських військ, я не думаю, що тієї кількості, яка є, було би достатньо для того, щоби здійснити такі успішні дії. 

– Що ви думаєте про загрозу ядерної або хімічної атаки 24 серпня? 

Треба розуміти, що найстрашніші ризики зберігаються завжди і будуть зберігатися протягом всієї війни. Але Захід дає путіну чіткі сигнали. В Європі говорять, що вони готові застосувати п’яту статтю статуту НАТО, якщо росія в Україні здійснить якийсь теракт, або спровокує витік радіації на Запорізькій атомній електростанції. Вони говорять, що будуть розглядати це як напад на країну-члена НАТО. 

Також я хочу нагадати, що у березні Україну попереджали про високі загрози застосування росією хімічної зброї. Тоді Президент США Джо Байден у Брюсселі дуже потужно та серйозно сказав росії, що це для неї матиме нищівні наслідки.

Він не конкретизував, але так сказав. Проте, як бачимо, тоді жодну хімічну зброю тоді проти нас не застосовували. Так і зараз, коли і Україна, і Захід демонструє консолідовану чітку позицію, це слугує серйозним запобіжником, щоби росія не зважилася на такі необдумані кроки. 

– Чи можете розповісти про те, що на День Незалежності рекомендують у Києві, зокрема в урядовому кварталі, працювати дистанційно?

Це нормальні попередження. Я вважаю, що це правильно. Краще попрацювати дистанційно і загроза омине, ніж піддавати громадян зайвому ризику. Триває війна, є загроза масивних ракетних обстрілів, тож є сенс убезпечити людей, щоби вони перебували у домівках, ближче до своїх бомбосховищ, щоби не було перевантаження на дорогах і у транспорті. Я вважаю, що це правильні дії.


Роман Тищенко-Ламанський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав


Війна і наступ Росії

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!