ілюстративне фото: УНІАН

ілюстративне фото: УНІАН

Депутати, вартовий і орлиця. Хто балотується у Залізничному та Шевченківському районах Львова

17113 3
Tvoemisto.tv продовжує знайомити читачів із кандидатами в народні депутати в мажоритарних округах Львівщини. Другий на черзі — 116 виборчий округ Львова, що охоплює Залізничний і частину Шевченківського району.

Тут ЦВК зареєструвала 13 кандидатів, деякі з яких вже не вперше балотуються в цьому районі і знайомі мешканцям — принаймні періодичною появою перед виборами. Вісьмох кандидатів у 116-му окрузі висунули політичні сили, решта — самовисуванці і самовисуванки. Tvoemisto.tv пропонує львів’янам познайомитися з усіма кандидатами 116 округу ближче.

З їхніми програмами можна ознайомитись тут. Зазначимо, що депутати, які змагаються у мажоритарних округах, мають сплатити заставу у розмірі 41 730 грн. Гроші повертаються лише до переможця.

Депутат і волонтер

39-річний Валерій Веремчук — безпартійний депутат ЛМР, керівник фракції «Народний контроль» Дмитра Добродомова, якого в 116-му окрузі висунула партія Анатолія Гриценка «Громадянська позиція».

У 2002 році Валерій Веремчук закінчив географічний факультет ЛНУ імені Франка, а в 2010 став випускником Українських політичних студій, також стажувався в Європарламенті, а у 2018 році вчився у Школі мерів. У міській раді Валерій Веремчук працює з 2006 року — був депутатом від НРУ, потім від «Народного контролю». Один із ініціаторів ухвал про громадський бюджет Львова, про незалежний аудит львівських комунальних підприємств та про стимулювання створення мешканцями ОСББ. Також працював над облаштуванням 135 дитячих та спортивних майданчиків у місті. Балотувався по мажоритарці раз в обласну раду Львівщини, раз — у Верховну, проте безуспішно.

Валерій Веремчук брав участь у Помаранчевій революції та був волонтером під час Революції Гідності — координатором Центру відправки на Євромайдан і комендантом Центру розміщення майданівців у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза». Також є головою «Народної самооборони», що займається, серед іншого, підтримкою сімей учасників АТО, медичним забезпеченням військових, їхньою правовою підтримкою, гуманітраною допомогою фронту. Був одним із співорганізаторів Комітету Майдану Львівщини та Люстраційного комітету Майдану Львівщини. З 2004 року є приватним підприємцем, основна діяльність — у сфері зв’язків із громадськістю, інша — ремонти приміщень.

За даними НАЗК, у 2018 році Валерій Веремчук задекларував у співвласності з дружиною Галиною квартиру у Львові та земельну ділянку у Жовківському районі. Також вони окремо задекларували ще по одній земельній ділянці — теж на Жовківщині. Окрім того, він має землю в Брюховичах. Також Валерій Веремчук є співвласником квартири у Львові з братами і мамою. Подружжя володіє трьома автівками — 2007, 2008 та 2015 року випуску. Також Валерій Веремчук, згідно з даними НАЗК, є власником фермерського господарства «Малехівське».

У 2018 році він заробив 650 тис. грн підприємництвом, а його дружина продала нерухомого майна на 129 тис. грн. У банку тримає 390 тис. грн, 54 тис. доларів, 29 тис. євро, Галина Веремчук — 12 тис. доларів.

Читайте також: Націоналіст, міський голова, активістка. Хто балотується на Сихові і Личакові

Амбітний

Безпартійний самовисуванець Володимир Доманський — брюховицький селищний голова, обраний у 2015 році. Раніше він був депутатом сільської ради Брюховичів. У 2017 році на нього склали адмінпротокол за ч. 1 ст. 164-2 КУАП (порушення законодавства з фінансових питань) через те, що аудит виявив зайве витрачання коштів селищною радою на реконструкцію школи. У 2018 році журналісти ZIKу звинувачували Володимира Доманського у приховуванні інформації, що стосується землі дитячого табору залізничників «Супутник».

Щодо трудової біографії, Володимир Доманський закінчив профтехучилище, служив в армії, був найманим працівником, а в 2005 році став підприємцем — власником ТМ «Крамниця ювеліра». У 2010 році закінчив юридичний факультет Львівського державного інституту новітніх технологій та управління. Того ж року став селищним депутатом. Його дружина керує сімейним бізнесом — ТОВ «Нінель», що торгує м’ясом та м’ясними продуктами.

У 2017 році Володимирові Доманському та його дружині Катерині спалили автівки. Селищний голова пов’язував це зі своєю роботою. У «Чесно» зазначають, що в декларації Володимира Доманського цих автівок не було.

Під час передвиборчих дебатів Володимир Доманський заявив, що його мета — добудувати школу в Брюховичах. Також він розповів про ремонт доріг у селищі та бібліотек. Серед іншого, сказав, що підтримує створення агломерацій. Раніше про Володимира Доманського писали, як про селищного голову, що допоміг впровадити в Брюховичах сортування сміття.

У 2018 році він задекларував житловий будинок у селі Воля-Гомулецька на Жовківщині у спільній власності зі Стеллою Доманською та Валерієм Доманським, квартиру у Брюховичах, якою володіє спільно з дружиною. А Катерина Доманська задекларувала квартиру-магазин в Брюховичах площею 23 кв. м та «Мерседес» 2005 року випуску. Також селищний голова Брюховичів задекларував ювелірний виріб вартістю у 900 тис. грн.

Читайте також: Які ризики несуть вибори у Верховну Раду за старою виборчою системою. Приклад Львова

Вартовий галактики

Кандидата у 116-му окрузі 36-річного Ігоря Зінкевича у Львові не знає хіба що лінивий. Зараз він — депутат ЛМР, член фракції «Укроп», хоча до Верховної Ради іде як самовисуванець.

У 2015 році він також балотувався у Львівську обласну раду та на посаду міського голови Львова — так само від «Укропу». До початку політичної кар’єри у 2015 році Ігор Зінкевич став відомий у Львові тим, що під час Євромайдану за допомогою Zello створив канал Варта-1 для оперативного реагування на події в місті та поширення важливої інформації і координації активістів. Згодом цей канал перейшов у Facebook-спільноту «Варта-1», де щодня викладають новини про ДТП, корки, зниклих людей, бійки, крадіжки та іншу «чорнуху».

До 2014 року Ігор Зінкевич був маркетологом і, окрім основної роботи, за його словами, створював різні групи у Facebook (наприклад, барахолку) для вивчення поведінкової психології людей. Також він цікавиться спортом. За даними ЦВК, Ігор Зінкевич працює інженером-програмістом в управлінні організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУ Нацполіції у Львівській області.

У міській раді працює в комісії з питань землекористування, але більшість його депутатських запитів та ініціатив стосуються громадського транспорту у Львові, зокрема — маршруток.

У 2018 році Ігор Зінкевич задекларував квартиру у спільній власності з мамою і бабусею, а його дружина Роксолана Зінкевич — квартиру у спільній власності з батьками та братами. Сім’я має дві автівки — Шевроле 2007 року випуску та Форд 2012 року. На рахунках у банках Ігор Зінкевич зберігав 13 тис. доларів і 15 тисяч гривень, а його дружина — 4 тис. доларів. І, звісно ж, Ігор Зінкевич задекларував ГО «Варта-1».

Кандидат Шредінгера

Наступний кандидат у 116-му окрузі — 51-річний безпартійний Володимир Клим. За інформацією ЦВК, він тимчасово не працює. Раніше займався бізнесом у сфері вантажних перевезень, але закрив його. У 2014 році так само був самовисуванцем на виборах до Верховної Ради. Проте від Володимира Клима немає жодної політичної агітації. Усе, що вдалось з’ясувати Tvoemisto.tv, це те, що дружина Володимира Клима Наталія працює у відділі Державної міграційної служби, а він сам є присяжним у Шевченківському суді Львова, за що торік отримав 240 грн.

За даними Youcontrol, підприємство Володимира Клима, що вже припинило свою діяльність, у 2012 році стало засновником іншого підприємства — у Луганській області, основною діяльністю якого є видобування вугілля.

Згідно з деклараціями Наталії Клим та Володимира Клима, вони безоплатно користуються будинком і землею у Львові, що належать Галині Варцабюк. Так само жінка дала їм у безоплатне користування Лексус 2008 року випуску. Сам Володимир Клим задекларував кілька вантажівок MAN. А от на рахунках подружжя Клим сукупно є 1,3 млн грн. Наталія Клим також отримала 235 тис. грн за відчуження нерухомого майна Галині Варцабюк. Імовірно, жінка є її родичкою.

Нардеп з досвідом

Партія «Європейська солідарність» Петра Порошенка у 116-му окрузі висунула чинного нардепа від партії «Народний фронт» безпартійного 51-річного Миколу Княжицького. У попередньому скликанні ВРУ він був депутатом від ВО «Батьківщина». Двічі проходив у парламент за партійними списками.

Микола Княжицький також балотувався до ВРУ у 2002 році на 117-му окрузі у Львові — як безпартійний самовисуванець, але програв. Він звернувся до суду — і знову програв. У 2006 році його обрали членом президії політради партії «Трудова Україна» Сергія Тігіпка, що того року самостійно ішла в Раду — і не пройшла.

Микола Княжицький працював журналістом з 1989 року. Наприкінці 90-х був президентом СТБ. До 2002 року був членом Нацради з питань телебачення та радіомовлення. У 2002-2007 роках був співвласником компанії «Медіадім», до складу якої входили «Тоніс» і «Газета24». У 2008 став головним директором телеканалу ТВі, де також був і ведучим. Телеканал виник із колишніх журналістів «Медіадому». Згодом Микола Княжицький став депутатом, а на каналі змінилась структура власності, почались проблеми з мовленням, страйк журналістів та скрутні часи, що зрештою призвели до закриття телеканалу, хоч він і намагався ожити кілька разів.

Читайте також: Як «Голос» Вакарчука забирає електорат Зеленського на Львівщині

У 2013 році Микола Княжицький потрапив у перелік ворогів преси за версією Інституту масової інформації та Незалежної медіа-профспілки України. Тоді йому закидали знищення репутації ТВі.

Під час цієї каденції у ВРУ Микола Княжицький став ініціатором законопроекту, що, серед іншого, передбачав створення Інституту книги. Також долучився до створення квот на українському телебаченні. Як голова комітету з питань культури і духовності працював над Законом про мову, був одним з ідеологів та ініціаторів його ухвалення. А разом з тим — підписав подання до КСУ, на підставі якого скасовано закон про незаконне збагачення. Із законотворчою діяльністю Миколи Княжицького можна ознайомитись на сайті ВРУ.

За 2018 рік Микола Княжицький разом з дружиною задекларували дві квартири у Києві, житловий будинок у Верховинському районі — у Верхньому Ясенові, і земельну ділянку там же. Окрім того, Микола Княжицький володіє нежитловими приміщеннями — 159 кв. м, та орендує нежитлові приміщення. Сім’я Княжицьких безоплатно користується будинком в Броварському районі Київщини, що належить Надії Княжицькій. У 2018 році Микола Княжицький став власником ще однієї квартири в Києві, а його дружина — будинку у Верхньому Ясенові і кількома тисячами квадратних метрів землі там же. Сім’я має автівки 2014, 2016, 2017 і 2018 року випуску, володіє акціями медіакомпаній, торговими марками. На рахунках у них — 1,6 млн грн та понад 1,1 млн доларів.

Господарниця

Іванна Козак — безпартійна 57-річна самовисуванка у 116-му окрузі, директорка ЛКП «Рясне-402».

У ЖЕКах та ЛКП Львова працює вже 37 років, очолює ЛКП в Рясному останні 10 років. Під час роботи там здобула вищу освіту у «Львівській політехніці» за спеціальністю «Теплопостачання та вентиляція». Втім, мешканці будинків, що обслуговує ЛКП «Рясне-402», часто скаржаться на проблеми з опаленням та на те, що майстри ігнорують їхні звернення. Водночас у ЛКП проводять кінопокази та працюють приймальні місцевих депутатів. Поза тим Іванна Козак у політичній діяльності не помічена.

За 2018 рік директорка ЛКП задекларувала дві квартири у Львові у спільній власності із мамою, чоловіком та сином. Торік Іванна Козак заробила 143 тис. грн. Інші доходи чи накопичення в декларації не згадуються.

Зелена підприємиця

48-річна Світлана Лисецька — ще одна самовисуванка у 116-му окрузі. Вона, за даними ЦВК, є членкинею партії «Зелена планета», яку очолює керівник Держінспекції України з питань захисту прав споживачів, виходець з Донеччини Сергій Орєхов. Сама Світлана Лисецька очолює Львівську обласну організацію партії від часу її заснування у 2005 році травницею і цілителькою Наталею Земною.

Також кандидатка займається підприємництвом — вона є власницею ПП «Нарлік», що, згідно з КВЕДами, видає газети і торгує фітопрепаратами і фармацевтикою. Сама Світлана Лисецька займається фітотерапією. Також вона є власницею ТзОв «Світлана», що надає в оренду нерухоме майно.

Читайте також: Вони йдуть, ми обираємо. Усе про вибори, списки партій та можливі квоти

Забудовник Львова

Львівського забудовника 40-річного Ростислава Мельника у 116-му окрузі висунула партія «Слуга народу». Він закінчив Львівський медуніверситет за спеціальністю «Лікувальна справа». Потім, ідеться в його біографії, був на заробітках у Великобританії.

Корпорація «Ріел», яку очолює Ростислав Мельник, активно забудовує Львів — і околиці, і центральну частину. За інформацією ЗМІ, міська рада цьому сприяє. Фірма потрапила у скандал із руйнуванням історичної вілли композитора Ярославенка, проте домовилась з міською радою, якій пообіцяла музичну школу на першому поверсі багатоповерхівки. У відділі продажу компанії активно розказують про дитячі садочки та школи, що «Ріел» збудує у своїх комплексах, втім, ще жодної такої обіцянки не виконано. Також компанія говорить про спорткомплекси та дитячі майданчики, але перших — немає, а другі не витримують критики. Це не заважає Ростиславові Мельнику позиціонувати себе як благодійника та мецената, який підтримує розвиток дитячого спорту.

У Львові компанія працює вже 15 років, а у 2013-му — вийшла на ринок Києва. У 2015 році Ростислав Мельник заснував у Трускавці реабілітаційний центр «Модричі», що надає послуги пацієнтам з ураженням спинного та головного мозку. Окрім того, Ростислав Мельник — президент Федерації тенісу Львівської області.

Додамо, на сайті партії «Слуга народу» в інформації про Ростислава Мельника благодійний фонд згадується, а от будівельний бізнес — ні.

«Я хочу, щоб депутати працювали та захищали інтереси громадян, а не лобіювали свої бізнеси, ухвалюючи вигідні Закони», — говорить найбільший забудовник Західної України, який раніше політикою не займався.

Але до політики був причетний його батько — Леонід Мельник, який свого часу був членом «Партії регіонів» і заступником голови виборчого штабу Віктора Януковича у Львівській області у 2010 році. Також Леонід Мельник був директором Львівської філії «Магістральних нафтопроводів «Дружба», заступником голови ЛОДА та членом партії Народний рух України — до часів Януковича. До слова, вже у 2015 році корпорація «Ріел» розсилала інвесторам заклики підтримати на виборах рухівців.

Культурна жінка

Партія Андрія Садового «Самопоміч» у 116-му окрузі висунула кандидаткою чинну народну депутатку 52-річну Ірину Подоляк. Вона має дві вищі освіти — філологічну та юридичну.

До того, як стати депутаткою у 2014 році, Ірина Подоляк працювала у міськраді Львова — у інформаційному відділі виконкому, у відділі закордонної співпраці інформаційного управління, керівницею управління культури. Також працювала в часописі «Ї» та в Агентстві США з міжнародного розвитку (USAID), координатором USAID у Львові. Вона також є членкинею львівської ГО «Мистецька рада «Діалог».

Ірина Подоляк — одна із авторок Закону «Про мову». Із усією її законотворчою діяльністю можна ознайомитись на сайті Верховної Ради. Рух «Чесно» у червні вніс Ірину Подоляк до списку найбільш доброчесних депутатів.

У 2018 році вона задекларувала власну квартиру у Львові та орендовану квартиру в Києві. Автівки депутатка не має, але у декларації вона вказала, що отримала 90 тис. грн на компенсацію проїзду. Ще 237 тис. грн вона отримала у вигляді компенсації вартості житла, а на виконання депутатських повноважень — майже 423 тис. грн. Окрім того, Ірина Подоляк задекларувала 384 тис. грн зарплати і 200 тис. грн грошової допомоги від матері — Ганни Плотиці, яка працює приватною нотаріускою у Золочеві. На рахунках у банках в Ірини Подоляк було 11 тисяч євро та 7 тисяч доларів.

Міцна закалка

Партія Ігоря Смешка «Сила і честь» висунула у 116-му окрузі 63-річного безпартійного підприємця Василя Поповича.

Василь Попович із 1990-го року є засновником і керівником фірми «Львів-Інтуртранс», що займається міжнародними пасажирськими перевезеннями і має в активі 26 транспортних засобів. Фірма пропонує перевезення в Польщу, Італію, Бельгію та Нідерланди із Києва, Житомира, Рівного, Львова та Ужгорода. Рейтинг фірми за відгуками в інтернеті — 1,75 балів із 5.

Додамо, Василь Попович був депутатом ЛМР від партії «Наша Україна» у 2006-2010 роках, очолював постійну комісію інженерного господарства, транспорту та зв’язку. Під час цьогорічних дебатів у львівському прес-клубі розповів, що має проект будівництва підвісної дороги для району, де балотується.

Молода та перспективна

Партія Святослава Вакарчука «Голос» висунула у 116-му окрузі 34-річну безпартійну чиновницю ЛМР Марту Романяк.

Вона має юридичну освіту — вчилась у ЛНУ імені Івана Франка та Львівському державному університеті внутрішніх справ. Також пройшла низку курсів, пов’язаних з медіацією та розв’язанням конфліктів. Вчилась в Інституті громадського лідерства та в школі управління УКУ. Є членкинею Асоціації правників України та експерткою курсу UCU IT Law. У 2013 році отримала відзнаку 40 under 40 Ukraine's emerging leaders by U.S. Ukraine foundation.

Марта Романяк працювала юристкою у різних компаніях Львова, а у 2010 році прийшла у міськраду, де працювала до 2014 року. Як не дивно, у «Самопоміч» її не завербували. Потім була юристкою в ІТ-компаніях та у Львівському ІТ Кластері, а влітку 2017 року очолила управління ІТ міськради. У 2015 році балотувалась по мажоритарці до ЛМР від «Громадянської позиції», але не пройшла.

У 2018 році Марта Романяк задекларувала дві квартири у Львові у спільній власності з чоловіком Тарасом Пукаляком. Одна з них — площею 21 кв. м. Тарас Пукаляк, у свою чергу, задекларував ще одну квартиру у спільній власності з мамою та дві земельні ділянки у Куликові Жовківського району Львівщини. Чоловік Марти Романяк має дві автівки — 2012 і 2016 року випуску. Також Тарас Пукаляк є власником ТзОВ «Землероби», ТзОВ «ТМ Партнерс», ПП «Сонячна енергосистема».

Окрім того, подружжя задекларувало спільний дохід від підприємницької діяльності та пару спільних банківських кредитів. На рахунках у банках вони разом зберігають 45 тисяч доларів та кілька тисяч гривень і виплачують низку кредитів, а також сплачують страхові внески. У 2019 році Марта Романяк отримала 500 тис. грн від відчуження нерухомого майна.

Віддана партійка

Партія Юлії Тимошенко ВО «Батьківщина» у 116-му окрузі пропонує голосувати за свою членкиню 41-річну Наталію Тимчій. Зараз вона активно проводить зустрічі з мешканцями округу, де балотується, викладає на сторінці у Facebook фотографії та вітає підписників із усіма релігійними святами.

Наталія Тимчій у партії Юлії Тимошенко вже багато років. У 2003 вона (тоді Лаврецька) стала однією із засновниць обласної молодіжки ВО «Батьківщина», на посаду голови якої її переобирали кілька разів. У 2006 році стала наймолодшою депутаткою Львівської облради від своєї партії. У 2010 році знову балотувалась до ЛОР. Цього року Наталія Тимчій очолила Львівську міську організацію ВО «Батьківщина».

Кандидатка працює у відділі звернень громадян і надання допомоги репресованим виконавчого апарату ЛОР. Також вона очолює ЛОО «Центр політичних студій».

У 2018 році Наталія Тимчій не задекларувала жодної нерухомості, але її чоловік, Андрій Тимчій, задекларував будинок у Стрию та квартиру у Львові у співвласності із Зеновією Тимчій. Також він має земельну ділянку у Стрию та землю у селі Рясне-Руське, якою користується за довіреністю. Подружжя спільно володіє автівкою Subaru 2006 року випуску та 15 тис. доларів. Чоловік Наталії Тимчій працює у ПАТ «Львівгаз». Цього року кандидатка подала зміни до декларації, в яких зазначила дохід від відчуження нерухомого майна у 204 тис. грн та нову автівку Honda 2011 року випуску.

Просто Орлиця

Ще однією кандидаткою у 116-му окрузі стала улюблена львів’янами як джерело мемів і цитат 55-річна свободівка Ірина Фаріон. Орлицю висунула партія ВО «Свобода».

Ірина Фаріон — професорка кафедри української мови НУ «Львівська політехніка». Відома умінням роздавати яскраві епітети, літературно посилати в далекі далі, влаштовувати конфлікти в дитячих садочках та сваритись з журналістами (бо «гієни»), а також — ненавистю до усього, що містить чи може містити корінь «рос». Одні з улюблених слів: раби, дебіли, нечисть, гидота, дегенерати.

Свого часу пропонувала тодішньому прем’єрові Миколі Азарову репетиторські послуги з української мови. Варто додати, що студенти Ірини Фаріон відгукуються про неї як про хорошу викладачку та добру людину. Окрім того, вона авторка проєкту «Скарб нації» та передачі на телеканалі «Рада» про великих українців.

У 2015 році Ірина Фаріон заявляла, що українці, які не знають української мови, мають сісти до в’язниці. Попри пишномовність, за даними сайту «Слово і діло», Ірина Фаріон виконала лише 4% зі своїх передвиборних обіцянок.

1988-го Ірина Фаріон стала членкинею КПРС, але ненадовго. Ірина Фаріон була депутаткою Львівської облради з 2010 до 2012 року, а у 2012 їй вдалось потрапити до Верховної Ради, на сайті якої можна ознайомитись із її законотворчою діяльністю. Проте на минулих парламентських виборах вона поступилась Ірині Подоляк.

Додамо, Ірина Фаріон стала прототипом одного із персонажів комедійного мультсеріалу Казкова Русь.

Олександра Бодняк

Інфографіка Марії Стахів, головне фото: УНІАН

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!