Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Проти корупції та за комунальний транспорт. Що пропонують мажоритарники 116 округу

2610 0
Tvoemisto.tv продовжує цикл інформаційно-просвітницьких матеріалів у межах проекту «Прозорі вибори». У ньому експерти аналізують передвиборчі програми як партій, так і кандидатів-мажоритарників з округів, які частково або цілком розташовані у Львові. На черзі — аналіз програм претендентів у народні депутати у 116 окрузі, що охоплює Шевченківський та Залізничний райони Львова, а також Брюховичі і Рудно.

У 116 одномандатному окрузі Львова ЦВК зареєструвала 11 кандидатів. Під час аналізу їхніх передвиборчих програм експерти Tvoemisto.tv визначали «погане» — тобто те, що кандидати збираються долати і з чим планують боротися, — та «добре» — тобто цінності, однодумців та те, що планують запровадити і чого хочуть досягти під час роботи у Верховній Раді.

Валерій Веремчук

Керівник фракції «Народний контроль» у Львівській міській раді балотується до парламенту від партії «Громадянська позиція». Співпраця двох політсил почалася ще з президентської кампанії, і на парламентських виборах вони виставили узгоджений список кандидатів. До парламенту йде з гаслами «Україні — оновлений, сильний, ефективний парламент» та «Зміни близько! Гуртуймося!».

За що? У програмі робить ухил на законотворчість, яка має вирішити проблеми місцевого самоврядування. Основними цінностями для нього є мова, територія, ідентичність, до базових речей відносить також розвиток Збройних Сил, вступ до ЄС і НАТО. Хоче забезпечити умови для самоорганізації громад, присутність національно-патріотичного виховання, а в сфері медицини та пенсійного забезпечення — страхових механізмів.

Проти чого? Має намір не допустити реванш антиукраїнських сил, боротися з корупцією та проти російської агресії і проявів сепартизму.

Володимир Доманський

Міський голова Брюховичів іде на вибори як самовисуванець. Позиціонує себе як господарник, при цьому загалом у програмі уникає критичних висловів.

За що? З гаслом «захисник гідності українця» пропагує «патріотизм реальних справ». Декларує необхідність зміцнення оборони, військово-патріотичного виховання, у соціальному забезпеченні — запровадження адресної допомоги, страхової медицини, розвиток місцевих громад.

Проти чого? Як уже зазначалося, загалом уникає критичних оцінок, але відзначено, що Росія — агресор, а також у програмі присутні пункти про подолання корупції і монополії у всіх сферах.

Ігор Зінкевич

Депутат Львівської міської ради від партії «Укроп», засновник ГО «Варта-1». У програмі позиціонує себе як представник інтересів громади Залізничного та Шевченківського районів Львова. Іде до парламенту як самовисуванець.

За що? Очікувано в програмі присутні пункти про «безпеку, спокій та комфорт львів’ян». Також виступає за покращення інфраструктури, збереження безкоштовного проїзду для пільговиків і налагодження роботи комунального транспорту. Програма передбачає державні субвенції, за які мають реалізовуватися програми на місцях.

Проти чого? Планує зменшити злочинність та аварійність на дорогах.

Володимир Клим

Самовисуванець.

За що? У програмі йдеться про забезпечення інтересів виборців — налагодження добробуту, розвиток інфраструктури, забезпечення європейського рівня життя. Також передбачає захист малозабезпечних верств, вітчизняного товаровиробника, рівний доступ до освіти, страхову медицину, контроль за рівнем тарифів.

Проти чого? Планує вирішити проблему оподаткування за рахунок олігархів і багатих промисловців, а також стихійних сміттєзвалищ в окрузі.

Микола Княжицький

Чинний депутат Верховної Ради йде до парламенту як єдиний офіційно висунутий у Львові кандидат від партії «Європейська солідарність». Основні гасла цієї кампанії в програмі Княжицького: «Сказав — зробив» та «Усе для Львова і для України!» У його програмі партію названо «командою "досвідчених ветеранів" та "активної, енергійної, талановитої молоді"».

За що? З програми Миколи Княжицького можна зробити висновок, що для нього ключовими цінностями є «Україна українська», вступ до ЄС і НАТО, «Європа в Україні». Відповідно передбачено розвиток держави, підняття добробуту, розвиток безпеки, мови і культури.

Проти чого? Найбільш негативно в програмі визначені «імперська Росія», тож вона зосереджена на недопущенні проросійського реваншу і повернення колоніальних історичних символів.

Читайте також: Які обіцянки дає «Європейська солідарність». Експертний аналіз програми партії

Іванна Козак

Йде до парламенту як самовисуванка. У програмі нічого не йдеться про неї само чи її позиціонування, але визначено місію — представляти у парламенті Львівщину, сприяти економічному та соціальному розвитку Львова та області — у співпраці з громадянами, місцевим самоврядуванням та владою на місцях.

За що? Серед пріоритетів програми — розбудова держави, інтеграція з ЄС і НАТО, правовий пріоритет — рівність громадян перед законом. Вважає необхідним розвиток економік та освіти, а в межах області — промисловості та аграрного сектору. При цьому програма передбачає вільний ринок землі, мінімальне державне регулювання, пріоритет приватної власності, накопичувальну пенсійну систему, державне медичне страхування.

Проти чого? У програмі агресором визнається Російська федерація, а подолати необхідно корупцію, «протиправні дії чиновників та злочинців», олігархізацію і монополістів.

Світлана Лисецька

Самовисуванка, керівниця ЛОО партії «Зелена планета», яка, як говориться в програмі, «багато років працює на благо народу», багаторічний «директор підприємств».

За що? У програмі зосереджується увага на стані довкілля та соціальних потребах людей — праці, освіті, житлі, комунальних послугах. Виступає за зменшення тарифів, збільшення пенсій, стипендій, зарплат. Підтримує ідею зниження податків для малого та середнього бізнесу.

Проти чого? Необхідним вважає подолати «погану екологію», забруднення повітря, води, землі побутовими відходами та шкідливими викидами, вирубування лісів, забруднення річок. Ставлення до торгівлі землею має радше скептичне, адже виступає проти «несправедливого ринку» землі. Програма передбачає боротьбу з виведенням капіталів в офшори та корупційними схемами розкрадання майна.

Ростислав Мельник

Кандидує від партії «Слуга народу» і передбачає програмою «кардинальні і рішучі зміни». Взагалі програма на дві третини містить спільні пункти з програмою від іншого кандидата від партії — Катерини Шубки, що балотується у 115 окрузі. Вони є достатньо уніфіковані.

За що? Вболіває за зміцнення довіри, впровадження змін, забезпечення народовладдя і пряму демократія. Також задекларовано право на гідну зарплату, державні гарантії громадянам, які вкладають гроші в банки, захист малозабезпечених і право на «частку від реалізації державою природних благ».

Проти чого? Планує боротися зі «старою системою влади», «системою корупції, брехні і свавілля», корупціонерами та чиновниками, а також ліквідувати непотрібні державні органи.

Читайте також: Що планує робити «Слуга народу» в парламенті. Експертний аналіз програми партії

Ірина Подоляк

Чинна депутатка по цьому округу від «Самопомочі», яку знову висунула партія. Серед цінностей програми — захист державності, безпека і добробут. Водночас програма не містить нічого про неї саму. Кандидатка ідентифікує себе з українцями, як політичною нацією, «державою освічених і самозарадних людей».

За що? Цінностями в програмі визначено націю, державу, людину, а відтак всі заходи, спрямовані на їхній захист і розвиток, а також розвиток української мови та культури.

Проти чого? Тими речами, що однозначно потребують реформування, програма Ірини Подоляк визначає правоохоронну систему — суди, прокуратуру, правоохоронні органи, які зараз «захищають владу чи бандитів», а не людей. У силових структур має забрати можливість необґрунтованого тиску на бізнес. У програмі йдеться також про Росію як ворога України.

Читайте також: Що обіцяє і гарантує «Самопоміч». Експертний аналіз передвиборчої програми партії

Василь Попович

Кандидат від партії «Сила і честь» на цих виборах, а свого часу був депутатом Львівської міської ради і керівником транспортної комісії.

За що? Цінностями програми є «людина праці» і добробут, досягти якого можна за умови консолідації суспільства, що очевидно також потребуватиме зусиль. Досягати, згідно з програмою, Василь Попович буде і речей, які зроблять державу сильною.

Проти чого? У програмі кандидат уникає критичних висловлювань, але очевидно негативом виступає все, що буде заважати досягати цілей програми.

Марта Романяк

Кандидатка від «Голосу», керівниця управління інформаційних технологій ЛМР. Програма містить багато спільного з програмами інших кандидатів від цієї партії і визначає досягнення гідного життя людини. Апеляція в програмі йде до українців, нашої історії та іновацій.

За що? Як і кандидатка від «Голосу» в 115 окрузі Наталя Піпа, Марта Романяк йде під гаслами «Людина, громадянин чи громадянка України — понад усе!»«Держава на долоні в людини, а не в кулаку держави», «Україна — справжній східноєвропейський тигр». Ключовими цінностями для неї є людина та її гідне життя. У програмі є виразні акценти на людській гідності, довірі, вільному виборі людиною свого шляху, рівності всіх людей перед законом.

Проти чого? Ворогами для неї, вочевидь, є «влада, яка раз у раз зраджує» та старі «політики, які обіцяють золоті гори», напівреформи, «вічна боротьба з корупцією, бідністю, несправедливістю»

Читайте також: Що робитиме «Голос» у парламенті. Експертний аналіз передвиборчої програми партії

Наталія Тимчій

Кандидатка від партії «Батьківщина» йде до парламенту з гаслом «Україна — країна успішних людей!».

За що? Цінностями програми є соціальні потреби та гарантії, захист національних інтересів держави, прав і свобод кожного громадянина. Соціальний аспект переважає — підвищення пенсій і виплат на дитину, рівність у доступі до закладів освіти, низьковідсоткові кредити.

Проти чого? Загалом уникає будь-яких критичних висловлювань, але чітким пунктом є необхідність зупинити вирубку лісів.

Ірина Фаріон

Свого часу була депутаткою від «Свободи», але на минулих виборах програла Ірині Подоляк, зайнявши третє місце. Цього разу знову висунута як кандидатка від партії і намагається повернути підтримку виборців.

За що? Програма передбачає очищення влади, продовження українізації, побудову сильної держави, а також забезпечення соціальних гарантій та потреб людини. Окреслено, що влада має працювати на українців, що корелюється з основним гаслом «За мир на СВОїй, БОГом ДАній землі!».

Проти чого? Очікуваним і логічним є наявність у програмі кандидатки від «Свободи» засудження злочинів РФ проти людства, недопущення реваншу антиукраїнських сил і боротьбу зі ЗМІ, які ведуть антиукраїнську пропаганду та принижують національну гідність українців. В економічній частині програма передбачає усунення олігархічних монополій та корупційних схем формування тарифів. Усунута має бути і «несправедлива пенсійна реформа».

Аналіз декларацій програм кандидатів також здійснювався з прив’язкою до традиційного аналізу «ліві-праві», «авторитаризм-анархія».

Горизонтальна шкала  економічні погляди кандидатів. Ліва частина — «Я маю права» — декларує підтримку соціальної рівності, соцзахист, безкоштовну медицину та освіту і активне втручання держави в економіку. Права частина — «Я маю обов'язки» — свідчить про більшу роль конкуренції, менші податки, але водночас більшу самовідповідальність громадянина, наприклад, оплата освіти, медицини тощо.

Вертикальна шкала — стосунки людини і держави. Верхня частина — умовно «державники» — декларує сильну державу, де заради успіху країни політичні та громадянські свободи можуть бути обмежені. У крайніх формах це диктатура. Нижня частина — умовно «хіпстери» — свідчить про пріоритет політичних та громадянських свобод над державою.

Дмитро Борисов,

учасник експертної групи «Прозорі вибори»

Інфографіка Марії Стахів

Головне фото 

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Прозорі вибори. Аналіз та медійне висвітлення програм і публічних заяв кандидатів у народні депутати України» та за участі експертів проекту «Свідомі вибори»Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Прозорі вибори

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!