Львів у заторах. Де шукати крайнього

4832 0
Життя міста протягом тижня паралізоване величезними заторами. Львів’яни скаржаться на непродумані схеми об'їзду перекритої на ремонт вулиці Степана Бандери. Tvoemisto.tv з’ясувало, хто розробляє ці схеми та як планують впливати на ситуацію у міськраді.

Містяни нарікають на ремонти

У понеділок, 28 вересня, на ремонт закрили частину вулиці Степана Бандери – від вулиці Чупринки до вулиці Антоновича. Об’їжджають ділянку прилеглими вулицями: Сахарова, Чупринки, Антоновича, Устияновича, Листопадового чину, Городоцька – у заторах.

Депутати Львівської облради звернулись до міського голови Львова Андрія Садового, аби він вирішив проблему з рухом транспорту на перетині вулиць Городоцька – Бандери. Вони нарікають, що міська влада не організувала схему розведення транспортних потоків і пропонують зробити реверсивний рух вулицею Листопадового Чину та/або вул. Митрополита Андрея – площею Святого Юра на вул. Устияновича.

Читайте також: Через ремонт Бандери автівки у Львові їдуть через відреконструйований сквер біля церкви Юра

Керівник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів каже, що у міській раді вивчають різні можливості організації руху поблизу перекритої ділянки вулиці Бандери: можливо, змінять її на деяких прилеглих вулицях – на яких саме і коли, поки що не знає. Реверсивний рух вулицею Листопадового чину, вважає він, ситуацію не виправить.

«Вивчаємо, який матиме ефект організація реверсивного руху, додаткового повороту в районі площі св. Юра. Але вже бачимо, що вулиця Устияновича завантажена трафіком з вулиці Листопадового чину», – пояснює він у коментарі Tvoemisto.tv.

Хто розробляє схеми об’їзду

Орест Олеськів каже, що схеми об'їзду доріг, які ремонтують, розробляє замовник робіт – ЛКП «Львівавтодор». Потім їх погоджують у патрульній поліції Львівської області. 

У коментарі Тvoemisto.tv речник ЛКП «Львівавтодор» Олексій Хміль розповідає, що нині у місті чимало «гарячих» ділянок, де є утруднений рух.

«Найгарячіше тепер на вул. Богдана Хмельницького, на вул. Степана Бандери, на початку вул. Шевченка, на вул. Личаківській. Личаківську, до речі, впродовж місяця відкриємо для проїзду, закінчуємо ремонт», – розповідає він.

Олексій Хміль пояснює, що відповідальність за розробку і погодження схеми об’їзду лежить на підряднику, який виконує ремонтні роботи. Вулицю Бандери, як і більшість інших у Львові, ремонтує компанія «Онур».

«Ми відповідаємо тільки за світлофори. Зараз відділ організації дорожнього руху розробив нову програму зміни циклограми світлофора на перехресті вулиць Бандери – Антоновича. Чекаємо погодження поліції», – каже Олексій Хміль.

Читайте також: Оминути затори. Як у Львові запрацював шерінг електросамокатів

Після погодження збільшать фазу дозвільного руху для автомобілів з вул. Антовонича – тобто зелене світло горітиме довше для тих, хто рухається з цієї вулиці.

Забагато машин і замало бажання

Орест Олеськів погоджується, що ремонт більше десяти ділянок у різних районах Львова може впливати на виникнення заторів. Але, додає, така ситуація на дорогах Львова звична, особливо у дощові дні.

Речниця патрульної поліції Львова Катерина Рибій у коментарі Tvoemisto.tv каже, що поліція із заторами в місті нічого вдіяти не може. Здебільшого, утруднений рух пов’язує із великою кількістю автівок на дорозі.

«Немає у нас ніяких посилень, регулювань. У нас є «мільйони» викликів. Ми погоджуємо схеми об’їзду, їх також погоджують у міській раді. Організацією дорожнього руху у місті займається Львівська міська рада», – говорить Катерина Рибій.

У Львові надто багато автомобілів – це основна проблема, а не погано організовані об'їзди. Про це у коментарі Tvoemisto.tv каже завідувач кафедри транспортних технологій Львівської політехніки Євген Форнальчик. Він певен, що без комплексного, масштабного і дорогого підходу місто розвантажити не вдасться.

«Об’їзди організовують фахівці, вони все аналізують, планують. Вулиця Бандери – це ще не проблема. На щастя, її ремонтуватимуть частинами. Розв’язати швидко транспортну проблему у Львові неможливо. Замість того, щоби за пів години добиратися до роботи, витрачатимемо на це півтори години», – говорить науковець.  

Він пояснює, що так песимістично міркує тому, що є чимало рішень, проєктів, варіантів як розвантажити центр міста, але вони усі видаються владі фантастичними.

«Теоретичні рішення є. Можна було б зробити два внутрішні об’їзні кільця. Зі східної сторони таке б мало іти вулицею Підвальною. Хто дозволить робити внутрішнє кільце по історичних місцях? А кошти? Такі проєкти – це сотні мільйонів гривень, якщо не більше», – каже Євген Форнальчик.  

Він додає, що щороку студенти у дипломних проєктах пропонують цікаві розв’язання різних транспортних проблем. Їх подають у відповідні установи, але через брак коштів ці пропозиції неможливо втілити.

Мусимо трохи потерпіти

Сьогодні, у п'ятницю, про корки у Львові висловився і міський голова Андрій Садовий. Він сказав, що також стоїть у цих корках, що виникли через ремонти доріг і закликав містян просто потерпіти.

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!