На правах реклами
Фото: Вікторія Андрєєва/Твоє місто

Фото: Вікторія Андрєєва/Твоє місто

Допомагати просто! Як долучитись до порятунку дитячих життів у Львові

4396 0
Для більшості львів’ян День святого Миколая і Новий рік – найулюбленіші свята. І не лише через подарунки, а через неймовірну концентрацію радості в повітрі. Нею хочеться ділитись з усіма – на роботі, у соцмережах, на вулиці, а комусь – в лікарні.

19 грудня на Миколая чекали і у лікарнях, де повертають здоров’я дітям – львівській лікарні «Охматдит» та Західноукраїнському спеціалізованому дитячому центрі. Передусім – діти, які перебувають тут на тривалому лікуванні. Багато з них – далеко від дому, і як ніхто потребують дива.

Малеча з батьками збирається у їдальні свого відділення. Хтось радісний, а хтось – помітно сумний чи втомлений. Хвороба таки бере своє. Перед початком вистави питають, скільки вона триватиме, адже треба встигнути на крапельниці чи прийняти ліки. Тут не вийде «прогуляти школу, бо Миколая». У їдальню заносять красиво запаковані в коробки подарунки, чортенята і ангел співають пісень, діти пожвавлюються.

Та найбільше, що видно з облич, на диво від чудотворця чекають батьки маленьких пацієнтів. І для них це точно не подарунки в кольорових коробках.

Диво для дорослих

Щороку у львівській обласній дитячій клінічній лікарні лікується приблизно 13-15 тисяч дітей із Львівщини та інших областей України, розповідає заступник головного лікаря Іван Семків. Тут є пацієнти, які щойно народились і важать заледве кілограм, а є майже дорослі підлітки. І кожен з них потребує особливого підходу – і в лікуванні, і в спілкуванні.

Іван Семків

Іван Семків розповідає про новонароджених, поки піднімаємось у відділення інтенсивної терапії, куди часто потрапляють передчасно народжені немовлята із вадами серця. Таким діткам потрібні дорогі ліки, спеціальне харчування. Не всі сім’ї можуть самотужки це забезпечити, тим паче, лікування може розтягнутись на місяці. Тож із цим допомагають благодійники.

У реанімаційному відділенні новонароджених зараз перебувають четверо малюків. Малесенькі, здається, менші за ляльок, дітки лежать у ліжечках із купою апаратури навколо. Біля одного малюка може бути до 10-ти інфузійних помп, що дозволяють вводити покраплинно ліки немовлятам, яким неможливо поставити крапельницю.

«Біля кожної дитини апаратура працює цілодобово. Якщо важка післяопераційна дитина, то біля неї може бути і 10 інфузоматів: харчування, антибіотики тощо. Зараз у нас дітки, які лікуються давніше, вони ідуть на поправку, тож біля них менше інфузоматів», – говорить завідувачка відділення Наталія Іванівна.

Спонсори, додає вона, подарували відділенню хороші монітори, що допомагають відстежувати усі життєвонеобхідні показники маленького організму: частоту серцебиття і дихання, насичення крові киснем, тиск тощо. Але ця техніка працює цілодобово  і швидко вичерпує свій ресурс. Тож обладнання постійно потребує оновлення.

Біля одного ліжечка із немовлям стоїть бабуся. По ній видно, що вона давно втомлена. Та в очах є надія. У кожному ліжечку – пакунок від Миколая, адже він приходить до усіх дітей. Лікарі розповідають, що передчасно народжене немовля важило усього 900 грам, коли потрапило до лікарні, і мало проблеми через не розвинені до кінця системи організму. Та минуло два місяці і дитинка почувається краще, набирає вагу і йде на поправку. Зокрема завдяки тому, що лікарі мають сучасні монітори та інфузомати.

Читайте також: Люди Твого міста: Ярема Возниця про дитячі хвороби, вакцинацію та вибір лікаря

«Я працюю тут 28 років. Тоді тут дихальний апарат був може один, а може два. Не всі діти могли поміститись і не весь персонал умів користуватись обладнанням. А сучасне обладнання рятує. Раніше за рік помирало приблизно 130-140 дітей, а тепер – 20-25. Це переважно передчасно народжені діти, які можуть не витримати операцію. Або батьки перетримали, бо думали, що пройде, а потім вже пізно рятувати», – розповідає Іван Семків.

Створити диво – насправді просто

«Ми дуже вдячні всім людям доброї волі, які збирають кошти, купують нам інфузійні помпи, монітори, слідкуючу апаратуру. Це, зокрема, фонд «Допомагати просто», – долучається до розмови в. о. головної лікарки «Охматдиту» Олександра Бурда.

Олександра Бурда

Вона додає, що завдяки благодійникам, участі у конкурсах мікропроєктів і транскордонному співробітництву лікарні вдалось придбати сучасні дихальні апарати, лапараскопічну стійку із 3D-зображенням, операційний стіл, наркозні апарати тощо. Олександра Бурда додає, що пошук можливостей для позабюджетного фінансування триває постійно.

«Хтось допомагає коштами, хтось – своїми руками. У мене просто немає слів, наскільки я вдячна», – розчулено говорить лікарка.

За допомогою Благодійного фонду ПриватБанку «Допомагати просто!» лікарня «Охмадит» була обладана ультрасучасним медичним обладнанням: електрохірургічним апаратом ARC 350, пульсоксиметром Rad 8, шприцевими інфузійними насосами SEP-21S Plus та Aitecs 2016 та двома приліжковими моніторами пацієнта BSM-3532.

Страховка для пацієнта

Сучасне обладнання – монітори, наркозні апарати, пояснює Олександра Бурда, підвищують якість надання допомоги.

«Уявіть, як це – проводити загальне знечулення, коли ви маєте тільки фонендоскоп і наркозний апарат, а нічого слідкуючого нема. Наскільки важко стежити і ввести наркоз без цих всіх показників і сигналів, що сповіщають про різні функції організму. А коли ви все це маєте, то і почуваєтесь безпечніше. Якщо ви маєте таке обладнання – ви більше застраховані від помилки, і пацієнт – в першу чергу. Якщо того нема, ти почуваєшся зовсім інакше – забагато адреналіну», – говорить Олександра Бурда.

Читайте також: Мрія про велике. Навіщо у Львові хочуть об'єднати Охматдит і Чорнобильську лікарню

У лікарні є багато планів на наступний рік. Для їх реалізації, зокрема відкриття нових операційних, потрібні наркозні апарати, апарати штучної вентиляції легень. Також потрібен такий апарат у приймальне відділення. Окрім того, лікарня потребує ультразвукові апарати у реанімаційні відділення, адже не кожну дитину можна відвезти на обстеження.

«Ми завжди мусимо мати якийсь запас. Ще один наркозний апарат чи апарат для штучної вентиляції, монітори, інфузійні помпи – ці речі ідуть постійно. Тому ми дуже вдячні будь-якій копійці та співчуттю, будь-якому доброму слову», – говорить Олександра Бурда.

Вона згадує нещодавній випадок, коли завдяки лікарям і сучасному обладнанню, що допомагає їм працювати, вдалось, мабуть, змінити долю дитини. Ідеться про 15-річну дівчинку, яку в центрі Львова травмував сполоханий туристами кінь. Тоді дитину оперували цілу ніч, викликали спеціально судинного хірурга.

«Операцій було море, перев’язок було море. Нога була пошкоджена від коліна до кісточки, судини, м’язи, все. По шматочку забирали те, що не життєздатне, нога була з ішемією, безкровна певний період часу. Якщо перебита судина і кров не доходить, то нога мертва. То дуже складний випадок, це треба розуміти і бачити. Кожна перев’язка – то операція. Але ми вдячні, що той випадок закінчився щасливо», – говорить Олександра Бурда.

Вона додає, що для допомоги дитині Львівська міськрада виділила лікарні гроші, за які купили мікродрель і мікропилу для ортопедів-травматологів.

Благодійність в смартфоні

Благодійний фонд ПриватБанку «Допомагати просто» цього року знову проводить акцію «Звичайне диво», зібрані під час якої кошти витратять на подарунки пацієнтам лікарень і на «подарунки» лікарям – життєво необхідне обладнання для різних відділень лікарні. Акція, яка відбулась минулого року, повториться і цьогоріч у всіх обласних дитячих лікарнях країни в рамках акції «Звичайне диво» від ПриватБанку та Mastercard. У Львові вона пройде у лікарні «Охматдит» та в Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медцентрі.

Зареєструвавшись в акції, клієнти просто роблять покупки із карток банку, а з кожної транзакції 1 гривня перераховується на благодійність. До кожної благодійної гривні ще по одній додають ПриватБанк та Mastercard.

Подарунки отримає близько трьох тисяч пацієнтів. Акція триває до 31 грудня, а вже зібрано майже три мільйони гривень. Відстежувати хід збору коштів можна на сайті акції.

Кошти, що залишаться після купівлі подарунків, витратять на закупівлю ліків та медичного обладнання для дитячих лікарень. Фонд не передає гроші лікарням, а закуповує через тендерні процедури безпосередньо те обладнання, якого потребує медичний заклад, проконсультувавшись попередньо з медиками.

Клієнти банку можуть стати благодійниками не лише напередодні свята. Протягом всього року працює Благодійний фонд ПриватБанку «Допомагати просто!», який дозволяє жертвувати гроші за кількома напрямками: на підтримку армії та допомогу пораненим, тяжкохворим дітям або дитячим будинкам, фонду «Таблеточки». Звіти із сумами можна переглянути онлайн, як і повний щорічний звіт фонду, де описано на що саме витрачені гроші. Усі пожертви можна зробити і «на ходу» – у декілька кліків в смартфоні. Варто лише зайти в Приват24 та обрати іконку «Добро».

Допомагати дійсно дуже просто.

Олександра Бодняк

Фото: Вікторія Андрєєва і Приватбанк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!