фото: www.04597.com.ua

фото: www.04597.com.ua

Усе, що треба знати про прийом дітей у перший клас або Як Львів може змінити правила

22529 0
Зоряна Довганик про те, як батькам треба буде записувати майбутніх першокласників до школи, які для цього потрібні будуть документи та чому в спецшколах скасували конкурси в перший клас.

Виконком міської ради затвердив території обслуговування для львівських шкіл. Відтепер батьки зможуть спочатку занести документи до школи, за якою закріплена їхня вулиця, а потрапити до іншого навчального закладу стане складніше. Про нововведення Tvoemisto. tv розпитало начальницю управління освіти ЛМР Зоряну Довганик.

Чим зумовлено закріплення територій обслуговування за певними школами?

Це передбачено статтею №13 Закону України «Про освіту», де йдеться про територіальну доступність середньої освіти. Там вказано, що «кожна особа може здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти, його філії, що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи».

Як відбувається процес запису дитини в перший клас?

Батьки повинні піти до директора, і він має взяти їхню заяву, якщо вони проживають на території обслуговування. Він повинен задовольнити всі потреби дітей з цього району, навіть якщо доведеться відкривати навчання в другу зміну.

Наприклад, у нас у мікрорайоні є 5 шкіл:  №№ 1, 5, 8, 10 та 12, і кожна з них має свою територію обслуговування. Як мама, я передовсім маю право звертатися до школи, за якою закріплена територія обслуговування – вулиця, де живе моя родина. Якщо я хочу віддати дитину в школу №10, а не №1, що найближче розташована, там мою дитину можуть взяти лише в тому випадку, коли набрали всіх дітей з території обслуговування і залишилися вільні місця.

Поки що є тільки проект правил зарахування дітей до першого класу. Водночас виконком ЛМР  ухвалив рішення, де передбачив, що право першочергово зарахування до першого класу мають діти, які проживають на території обслуговування. А крім того, таке право мають діти, брати і сестри яких уже вчаться в певній школі, внутрішньо переміщені особи та діти працівників навчального закладу – усього персоналу, а не лише вчителів. 

Читайте також: Знайдіть свою школу. Інтерактивна мапа з адресами у Львові

Якщо ж батьки хочуть віддати дитину в якусь іншу школу…

Після першого червня на сайтах навчальних закладів мали б оприлюднити інформацію про те, чи є в них вільні місця і скільки їх. Це ми говоримо поки що теоретично, бо так записано в проекті положення про зарахування дітей до першого класу. Але МОН його ще не підписав.

За яким принципом дітей зараховуватимуть у такі класи? Буде якийсь конкурс чи інші умови?

У проекті положення МОН передбачається, що дітей зараховуватимуть за віком – тобто за датою народження від січня до грудня. І поки що це єдина умова зарахування, ніяких конкурсів до початкової школи не повинно бути.

Є межові ситуації, коли найближча школа є в іншому районі, а до школи зі свого району трохи далі. Що робити в цих випадках?

При складанні списків ми брали інформацію, де була вказана потужність навчального закладу, скільки кожен з них може зарахувати на перше вересня та число дітей на даній території. Наприклад, ми не могли дати 20 вулиць школі №8, бо вона фізично не зможе прийняти стільки дітей.

Інша ситуація з початковою школою НВК «Школа-Садок “Арніка”». Навколо неї інших початкових шкіл немає – по сусідству гімназії та ліцеї, які наразі не можуть набирати дітей до першого класу. Ми дали їм багато вулиць, діти будуть вчитися в другу зміну, але цілком можливо, що й цього буде замало.

Максимально можна буде набрати два перші класи по 30 учнів у кожному, але можуть набрати й третій, якщо якісь класи підуть вчитися в другу зміну.

Чи будуть приймати дітей в спеціалізовані школи, які тепер стали ліцеями?

Будуть. Вони до цього часу мали право набирати дітей на конкурсній основі – всі дітки проходили міні-іспити. А тепер ми маємо «Закон про освіту», положення якого кажуть, що ліцей не має права проводити іспити до першого класу. Тож набір в них проводитимуть першочергово за територією обслуговування.

Читайте також: Як допомогти першокласнику адаптуватися до навчання в школі

На підставі чого дитині можуть відмовити у прийнятті до школи?

Єдиний пункт – немає підтвердження, що дитина проживає на території, закріпленій для обслуговування школою.

Що є підтвердженням? Про які саме документи йдеться?

Міністерство в цьому положенні пропонує, щоби це був офіційний документ – угода про оренду  квартири, паспорт когось з батьків, де вказано реєстрацію, чи довідка з реєстру нерухомості. Довідки з жеку в цьому переліку немає. Але сьогодні є така ситуація, що багато людей орендують квартири без угод, і ми повинні зважати на це. Тому, може, ми будемо рішенням виконкому вносити зміни, щоби у Львові діяти іншим чином. Можливо, це буде довідка з ЛКП – акт про місце проживання, де сусіди підтверджують, що дитина там проживає. Поки що не маємо остаточно варіанту – почекаємо на прийняття положення, вивчимо його і при потребі будемо вводити додаткові пункти, щоби забезпечити всіх правом на навчання.

Багато батьків питають, чому є тільки одна школа на вибір? Чому не можна було дати по кілька шкіл, як це роблять в інших країнах?

В уже згаданому законі про освіту одна стаття суперечить іншій. Якщо стаття №13 каже, що особа має право здобувати освіту в навчальному закладі, найбільш наближеному до місця її проживання, то стаття №55 каже, що батьки здобувача освіти мають право обирати заклад освіти, освітню програму, вид і форму здобуття освіти. Але якщо в тій школі, куди вони хочуть піти, немає місць, то фактично вони не можуть це право реалізувати, бо дітей ніхто не візьме.

З огляду на ці суперечності, чи ви не передбачаєте, що батьки зможуть оскаржити в суді ці положення?

Загалом вони б мали право таке зробити. На мою думку, кожен має право обрати той навчальний заклад, який йому подобається. Хтось хоче ближче до місця проживання, хтось – ближче до місця роботи чи до місця проживання бабці, або тому, що це добрий навчальний заклад.

Чим керувалося міністерство, запроваджуючи таку норму? Йдеться про намагання вирівняти якісь освіти в різних школах?

Вони трактують це як рівний доступ до освіти. Усі школи мали б мати однакові програми, у кожному закладі мали б надавати освітні послуги однакової якості.

Читайте також: У Львові запустили унікальну програму розвитку шкіл. Кого відібрали

З огляду на ці зміни, на що тепер впливають батьки?

Вони мають вибір, але цей вибір дуже маленький. Тому що це буде залежати від того, скільки дітей прийде до конкретної школи. Якщо дітей прийде небагато, то існує більша ймовірність, що туди зможе потрапити дитина з іншого району. Але якщо дитина народилася в грудні, то у мене таке враження, що в неї дуже мало шансів потрапити до іншого навчального закладу, аніж територіальна школа.

Чи збережуть поділ класу на групи під час уроків?

Так. Як правило, йдеться про українську мову та іноземні. Це стандарт. А батьки за додаткову оплату можуть ділити клас і на інші уроки. Для цього потрібна згода всіх батьків у класі, щоби потім не було конфліктів. Кошти сплачують на рахунок школи, і вчитель отримує додаткові гроші до зарплатні.

Зараз стартує нова українська школа. У Львові є кілька шкіл, які вчаться за програмою «Інтелект України». Що буде з ними?

Ця програма проходить погодження в міністерстві. Якщо ми будемо мати інформацію, що її погодять до нового навчального року, то школи зможуть нею користуватися.

НУШ передбачає частину уроків в ігровій формі. Чи є місце в усіх школах для цього?

Звичайно, ніхто таких речей не продумував, коли працювали над концепцією НУШ. Була зустріч з керівниками шкіл, де пілотують нову українську школу. Вони кажуть, що це нелегко. Якщо приміщення достатньо – відділяють його частину, а якщо замало місця, то використовують більші приміщення. Та не завжди легко вчителеві чи адміністрації таким чином розділити класну кімнату, щоби належним чином використовувати.

Де зараз найбільш завантажені школи у Львові?

На сьогодні велике завантаження в школах по спальних районах, незалежно від того, була школа спеціалізована чи ні. Це Сихів, Левандівка, Шевченківський район. Також це залежить від репутації освітнього закладу – батьки могли обирати і вибирали ліпші школи, тому там завжди було більше дітей. Але зважаючи на згадані новації, ситуація може вирівнятися.

Зараз середня кількість дітей у першому класі – 30 осіб. У новому навчальному році до школи мають піти майже 9 тисяч дітей. Для цього треба відкрити 300 початкових класів, що мало б забезпечити всі потреби.

Розмовляв Тарас Базюк

 

 

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!