ілюстративне фото: alltransua.com

ілюстративне фото: alltransua.com

Дорога перспектива. Чи поїде трамвай з Сихова до Княгині Ольги

12523 0
Трамвайний маршрут з Сихова до Княгині Ольги передбачений у Генплані Львова та стратегією «Львівелектротрансу». Tvoemisto.tv з’ясовувало, на якому етапі перебуває розробка проєкту та наскільки він перспективний.

Ланцюгова реакція

Ще у січні депутати ЛМР підтримали петицію про продовження трамвайної лінії від вулиці Вернадського через Стрийську і Наукову до Княгині Ольги. Відповідно до схеми, яку запропонувала авторка петиції Наталія Собко, маршрут колії частково мав би пролягати по проектованій вулиці Вернадського, яка мала б з’єднати Сихів із автовокзалом на Стрийській. Її мали збудувати ще до Євро-2012, проте так і не завершили. За словами Наталії Собко, добудована вулиця допомогла б також розвантажити Стрийську і Наукову. Петиція передбачає, що трамвайна лінія з’єднається з наявною на Княгині Ольги через шляхопровід на перетині з Науковою. Його збудували частково у 80-х роках, після чого заморозили. Зараз під мостом розташована приватна парковка.

«Львівавтодор» отримав функції замовника на проєктування цієї лінії ще у 2017 році. Проте, як розповів у коментарі Tvoemisto.tv речник «Львівелектротрансу» Іван Бондар, затвердженого проєкту досі немає. Департамент ЖКГ мав розробити дорожню карту для впровадження петиції, відтак звернутися до «Львівавтодору» з вимогою розробити проєкт, але цього досі не зробили.

«До мене ця петиція ще не дійшла. Процедура така: секретаріат ради опрацьовує петиції, і потім вже передає відповідним управлінням», — у свою чергу пояснює у коментарі Tvoemisto.tv заступник директора департаменту ЖКГ Андрій Білий.

За його словами, пріоритетними зараз для міської ради є відновлення наявних колій — у першу чергу на вулицях Шевченка, Степана Бандери і Вітовського, а також на Княгині Ольги. Лише після цього, каже він, є сенс будувати новий маршрут. За стабільного фінансування наявну інфраструктуру можна відновити за 4-5 років, а для будівництва нової потрібно ще 5-10 років.

Читайте також: Перезавантаження громадського транспорту. Що (не)змінить е-квиток у Львові

«Ми сконцентровані на тому, щоб привести до нормального стану наявну контактну мережу для тролейбусів і шляхи для трамваїв. Уже кілька років кошти на це виділяють. Після відновлення наявної мережі можна вкладати в розвиток. На паралельні роботи грошей в міста наразі немає», — говорить Андрій Білий.

За його словами, нову трамвайну лінію мали б прокладати у два етапи: спочатку від вулиці Княгині Ольги по Науковій і Стрийській до автостанції, щоб створити додаткову транспортну інфраструктуру на частині Стрийської, яку зараз активно забудовують. А вже на другому етапі мали б добудувати вулицю Вернадського та дотягти колію до кінцевої 8-го трамваю на Сихові. Попередньо вона мала б проходити через приватні земельні ділянки в Зубрі та Сокільниках, і для будівництва інфраструктури місто мало б їх викупити. У юридичному департаменті ЛМР Tvoemisto.tv повідомили, що наразі не можуть розглядати варіанти домовленостей з власниками ділянок, оскільки немає проєкту і точно невідомо, що будівництво їх зачепить.

Дороге задоволення

Без проєкту немає й попередніх розрахунків його вартості та схеми фінансування. Іван Бондар каже, що нова лінія може коштувати приблизно стільки ж, скільки втратили на побудову трамвайного маршруту на Сихів через вулицю Стуса, а це понад 25 млн євро. Майже половину цієї суми Львів позичив у ЄБРР і повертатиме до 2024 року.

«Досвід із трамваєм на Сихів показує, що можуть виникати дуже непередбачувані обставини (йдеться, зокрема, про будівництво нового колектора на вулиці Стуса — прим. ред.). Зараз під питанням стан моста на Княгині Ольги. Його треба добудувати, але ми поки що чітко не знаємо, у якому він технічному стані», — говорить Іван Бондар.

Про необхідність ремонту наявної інфраструктури електротранспорту говорить у коментарі Tvoemisto.tv і керівник управління транспорту Орест Олеськів. Упродовж двох років можна відремонтувати зношену колію на вулиці Княгині Ольги, каже він, а будівництво нового маршруту до Сихова — це перспектива 8-15 років, адже проєкт коштовний. Крім того, за його словами, від добудови шляхопроводу можна відмовитися на користь звичайної колії, що проходить по дорозі, як на перехресті Замарстинівської і Липинського.

«Ми маємо великі сумніви в потребі збереження мостів. Наші іноземні консультанти рекомендували не робити мостів для проїзду трамвая через перехрестя», — говорить Орест Олеськів.

Читайте також: Транспорту систему Львова кардинально змінять. Інтерв’ю з новим керівником управління транспорту

Громадський активіст Дем’ян Данилюк у коментарі Tvoemisto.tv теж каже, що нову трамвайну лінію можна збудувати за 10-15 років. Хоча проєкт, на його думку, є вигідним з точки зору міської мобільності, але для бюджету Львова він обтяжливий.

«Львівська міська рада ще досі має борги за Євро-2012. Грошей не вистачає на утримання наявного рухомого складу, при цьому ще й недостатньо водіїв», — зауважує він.

Натомість дослідник львівського транспорту Олександр Арістрахов у коментарі Tvoemisto.tv говорить, що проєкт у перспективі є не надто дорогим, якщо враховувати розбудову спальних районів на шляху нової трамвайної лінії. Крім того, у межах проєкту на вулиці Трускавецькій мають збудувати нове трамвайне депо. За словами Івана Бондаря, воно частково заходитиме на територію Сокільників, тому потрібне буде погодження ще від місцевої сільради.

Альтернативні шляхи

«Варто також подбати про тролейбусні мережу, яка також могла б розвантажити дороги з урахуванням того, що на Науковій будують багато офісів, а біля перехрестя Луганської та Стрийської невдовзі постане ІТ-парк», — говорить Андрій Білий.

У свою чергу активіст ГО «Кращий Сихів» Павло Голубець вважає, що проєкт нової трамвайної колії не повинен ставати пріоритетом для міста. На його думку, хорошою альтернативою може стати добудова вулиці Вернадського і запуск по ній автобусів.

«Проєкт трамвая буде дуже дорогим. Мабуть, було б доцільніше направити кошти на продовження тролейбусної лінії до "Кінг-Кросу", закупівлю нових великих трамваїв, модернізацію контактної мережі і тягових підстанцій. Крім того, на площі Франка вже зараз є зручна пересадка між 8-им та 4-им трамваями, які їдуть на Сихів, та "трійкою", яка їде на Княгині Ольги», — говорить у коментарі Tvoemisto.tv Павло Голубець.

Читайте також: Чому трамвай не може стояти в заторі або 20 порад від Лейпцига Львову

Недоцільною нову трамвайну лінію вважає і депутат ЛМР Ігор Зінкевич, більшість запитів та звернень якого стосуються громадського транспорту Львова, зокрема діяльності «Львівелектротрансу».

«Взяти кредит, щоб закупити нову техніку, яка їздитиме старими шляхами, — це не варіант. Уже зараз трамвайна інфраструктура не витримує, а новий маршрут тільки створить ще більше навантаження. Як на мене, тролейбуси можуть виконувати ту саму функцію, але вони економніші», — говорить він у коментарі Tvoemisto.tv.

На його думку, Львову треба вирішувати транспортні проблеми не створенням додаткових маршрутів, а оптимізуючи наявну інфраструктуру: активніше інтегрувати залізницю в систему міського транспорту, облаштувати зручні автобусні станції, аби спростити логістику для тих, хто доїжджає до Львова з навколишніх сіл і містечок, а також запустити більше маршрутів в обхід центру міста.

У стратегії розвитку «Львівелектротрансу», крім трамвайної лінії з Сихова на Княгині Ольги, також передбачено прокласти колії на вулиці Пасічній (від Личаківської до Медової Печери), Миколайчука (від Промислової до вулиці Пилипа Орлика), Лінкольна (від Замарстинівської до Промислової), Нечуя-Левицького (від вулиці Генерала Чупринки до Котляревського) та на Коперника (від Сахарова до Бандери). На останній проект уже виділили кошти з бюджету розвитку на 2019 рік. Також запланована розбудова тролейбусної мережі на понад 10 ділянках.

Марта Кобринович

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування». Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.

Рік комфортного пересування

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!