Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Нам бракує мишей. Як у Львові розробляють вакцину від коронавірусу

4912 0
Львівські науковці виграли ґрант на 10 млн гривень для розробки вакцини від SARS-CoV-2. Чи справді реально створити вітчизняну вакцину від коронавірусу, що для цього потрібно і як виглядає процес роботи над нею, Tvoemisto.tv розповів директор Інституту біології клітини НАН України, доктор біологічних наук, професор, академік НАН України Андрій Сибірний.

Національний фонд наукових досліджень уперше за 29 років отримав з державного бюджету 300 мільйонів гривень. Гроші розподілили між проєктами, які отримали найвищу оцінку на конкурсі. Інститут біології клітин у Львові, каже Андрій Сибірний, подав 12 проєктів, три з них – профінансують. Окрім розробки вакцини від коронавірусу, ідеться про новий антибіотик широкого спектру дії (він не стосуватиметься Covid-19) та розробку біосенсорів.

Як відбувається  розробка вакцини? 

Вакцини – це ослаблений чи вбитий збудник захворювання або його частинки. У відповідь на вакцинацію людський організм виробляє антитіла, що потім, у випадку інфікування правдивим збудником, будуть його нищити.

Наш організм виробляє антитіла у відповідь на поверхневі білки. Тож ми будемо синтезувати такі вірусні білки із клітин дріжджів, що стануть продуцентом (організм, що продукує органічні речовини із неорганічних сполук – ред.). Це буде модифікований білок, тому що повнорозмірний може провокувати захворювання. Можна використати ДНК або РНК, тобто нуклеїнову кислоту, але потрібно видалити гени, що ведуть до реплікації (відтворення – ред.) вірусу.

Інший підхід – це взяти гени вірусу і працювати лише з тими з них, які відповідають за синтез поверхневого білка, на який реагує організм.

Окрім дріжджів, можна використати людські клітини, але вони вибагливі. Також можна брати клітини комах, але це дороге середовище. Із дріжджами є нюанс – вони повинні мати щонайменше дві тисячі своїх білків. Потім потрібно нагромадити два вірусні білки і відділити їх від дріжджових.

Я маю досвід розробки вакцини від вірусного гепатиту В, тож буду використовувати його і з SARS-CoV-2.

Читайте також: Чи вартує в час пандемії вакцинувати дітей від грипу. Пояснення педіатра

15 років тому, коли була епідемія SARS-CoV-1, вакцину не вдалось розробити. У лабораторних дослідженнях описано, що потенційна вакцина активувала вірус, а не захищала від нього. Щоб уникнути такого, будемо контролювати вірусні білки у клітинах дріжджів. На основі досліджень SARS-CoV-1 відомо, які фрагменти  можуть активувати захворювання – ми ці фрагменти викинемо. Перевірятимемо на мишах.

Також ми додамо послідовність деяких амінокислот, які будуть активують людську імунну відповідь, адже вірус є ефективним антигеном, а вірусні білки – розчинні, тому вони слабкі антигени.

Усі ці речовини мають бути у певних кількостях – для мишей треба соті міліграмів гомогенних, абсолютно чистих білків. Щоб мати змогу виділити таку кількість, нам потрібно купити біореактор.

Як розподілятимете кошти?

Проєкт мав розпочатись у липні і нам цьогоріч мали виділити 5 мільйонів. Але вже осінь і, кажуть, виділять лише три мільйони. Велика частина з цих коштів, 20-25%, піде на доплати до зарплат науковців – доктори наук матимуть 30-32 тис. грн, аспіранти, долучені до проєкту, мають 10 тис. грн, а я працюю на громадських засадах. У проєкті будуть задіяні семеро людей з нашого Інституту, а ще двоє працюватимуть на останньому етапі у Києві.

Ще частина фінансування піде на комунальні платежі. Більшість же грошей витратимо на прилади – лише біореактор коштує близько 100 тисяч доларів. Окрім того, хочемо купити фризер (морозильну камеру – ред.) ультранизької температури, бо наші вже мають по 20-25 років. Якщо фризер вийде з ладу – пропадуть напрацювання десятиліть нашої діяльності. Ну і різні дрібні прилади. Решта коштів підуть на реактиви і витратні матеріали.

Коли закінчується проєкт і яким має бути його кінцевий результат?

31 грудня 2021 року має закінчитись перевірка ефективності нашої вакцини на лабораторних тваринах. Це мають бути трансгенні миші – у них є людський рецептор, що реагує на коронавірус, щоб вони були вразливі до цієї хвороби. Тобто миші кашляють, мають гарячку, запалення легень, помирають – все як у нас.

Читайте також: На Covid-19 хворіють повторно. Чи варто панікувати

Є проблема – в Україні таких мишей немає. За кордоном одна коштує 100-150 євро, але немає законодавства про ввезення в Україну трансгенних тварин. Та це можна розв’язати. 

Ще одна проблема – де взяти коронавірус, щоб заражати мишей. Їх треба заражати реальним вірусом. А у нас немає жодної сертифікованої лабораторії, що могла би з ним працювати, і немає вірусологів, які можуть його розмножувати. Маємо солідних партнерів із Національної Академії медичних наук з Києва, але вони також не працюють з вірусами. Тому готуємо план Б – налагоджуємо контакти з фахівцями з Польщі, можливо вони проводитимуть випрбування. Сподіваюся, владнаємо і це.

У світі нині розробляють більш, ніж сотню вакцин, чи є схожі на вашу?

Ми не знаємо, хто над чим працює – здебільшого це Top Secret. Ми вважаємо, що нашу розробку можна буде згодом запатентувати навіть за кордоном.

Впевнені, що винайдете вакцину?

Ми обов’язково зробимо продуцент. Але до промислового виробництва – величезний шлях і десятки мільйонів доларів. Зрештою, у нас ґрант не на продукцію, а на розробку вакцини.

Читайте також: Як працює та чи дієве донорство плазми крові у Львові

Також ми не можемо відкинути, що з-поміж сотні вакцин, що розробляють у світі, наша буде менш ефективною за інші. І невідомо, чи буде Україна взагалі виготовляти вакцину, тому що зараз у нас не випускають жодної – ані проти кору, ані проти дифтерії чи сказу. Все імпортується.

Та для національної безпеки – треба мати власні розробки і готуватися до власного виробництва. До речі, у Харкові раніше виготовляли п’ять вакцин. Той завод працює і нині, але його купила російська фірма.

Чи не щодень з’являються нові дослідження вірусу. Чи впливає це на роботу над вакциною?

Вірус вже доволі детально досліджений – потужні держави, як-от Китай, США, Корея – вклали у це великі ресурси. Над дослідженнями працюють тисячі людей і, можливо, він скоро буде чи не найбільш дослідженим. Китайці, наприклад, лише за 20 днів повністю розшифрували геном цього вірусу.

Росіяни кажуть, що винайшли вакцину. Що думаєте про це?

Вона проходить клінічні випробування на здорових добровольцях. Після цього випробовуватимуть на людях з групи ризику. Наскільки я знаю, вони використовують повнорозмірні білки, тому невідомо, чи не вийде, як із вакциною від SARS-CoV-1, що навпаки провокувала хворобу. Зараз у них хтось захворів, тому випробування призупинили. Але за такою ж схемою працює Велика Британія, тому я дивлюсь на це оптимістично. Люди хворіють з вакциною і без – якщо це буде не поодинокий випадок, тоді можна говорити про вплив вакцини.

Розмовляла Вікторія Савіцька

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!