Фото: Delfi

Фото: Delfi

Друга хвиля Covid-19 та Crew Dragon Маска в космосі. Висновки тижня, що минув

3064 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Україна, яка знову втягується у виборчі перегони США, адаптативний карантин в Україні, який моментами зовсім не адаптативний. Можлива відставка міністра Авакова через події в Кагарлику та у Броварах. Та запуск Ілоном Маском SpaceX ­– таким був минулий тиждень в Україні та у світі.

Світ та Україна повільно все ж просуваються до скасування карантинних обмежень. І часто це пов’язано не лише з тим, що показники Covid-19 дозволяють це зробити. А через падіння економіки, зростання безпобіттяя і згортання усіх соціальних програм. Людство не хоче менше споживати навіть перед страхом страшної пандемії.

Що ж буде в Україні після фактичного скасування карантину і будь-яких обмежувальних заходів?

Читайте також: Три роки без Любомира Гузара. П’ять цитат Блаженнішого в картинках

Провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України, стипендіат Марії Кюрі в Університеті Франш-Конте пише, що цього не знає ніхто. За його словами, епідемія загасає не тоді, коли перехворіє 70% всього населення, а тоді коли через неї пройдуть 70% соціально активних людей

За його словами, якщо ці актвні люди в Україні перехворіти не встигли, то влітку буде пік другої хвилі. Разом з тим, каже він, «як на все це вплине погода і сезон відпусток – не візьметься прогнозувати навіть Ванга».

Він окреслив п’ять, на його думку, розумних запобіжних заходів:

  • Обов’язково носити маски в транспорті та громадських місцях;

  • За можливості, вимагати правильного носіння масок від оточуючих: робити зауваження тим, хто носить їх на підборідді, і вимагати цього від охорони магазинів, водіїв транспорту;

  • Не лізти брудними руками до обличчя;

  • Уникати скупчень людей і транспорту в години пік;

  • Якщо є можливість, продовжувати працювати віддалено.

Читайте також: Чому львів’яни почали говорити, що коронавірус – вигаданий

А зараз п’ять висновків тижня, що минув:

1. Що з економікою? Кілька фактів, щоб зрозуміти, що насправді відбувається. Президент Зеленський заявив, що економічних рішень для виходу з епідемії коронавірусу на сьогодні недостатньо.

А прем’єр Шмигаль вважає, що пандемія коронавірусу надала певний імпульс українським реформам, в першу чергу реформі охорони здоров’я і задекларував однією з цілей уряду – входження України у топ-30 рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business.

Нацбанк погіршив річний прогноз падіння економіки України з 5% до 6-7%.

Рейтинг 100 найбагатших бізнесменів України за версією журналу Forbes очолив Ахметов з капіталом в 2,8 мільярда доларів. На другому місці – Пінчук з 1,4 млрд доларів, на третьому – експрезидент України Порошенко (1,4 млрд доларів).

І на завершення. Рада директорів МВФ уже за кілька днів ухвалить рішення щодо 18-ти місячної програми кредитування stand-by для України.

2. «Плівки Деркача». Уже цього тижня одразу сім колишніх послів США в Україні оприлюднили відповідну заяву. Зокрема, американські дипломати розчаровані зусиллями по зануренню України у внутрішню політику США перед президентськими виборами в 2020 році. Заяву підписали одразу сім колишніх послів США. Навіть за президента Януковича ми не бачили настільки консолідованої позиції з-за океану.

Читайте також: Проблема №1. Як не заразитися у громадському транспорті Львова

Додатково Стівен Пайфер заявив, що президент  Зеленський має не відкривати кримінальну справу проти Порошенка, а дізнатися, звідки у Деркача з’явилися ці плівки. Він недвозначно натякнув, що у США ці розмови точно не записують. Хотілося би зрозуміти, яка ціна питання таких кроків Зеленського? Адже в його оточенні достатньо серйозних дипломатів, які добре розуміють ціну таких кроків глави держави.

3. Адаптативний карантин. У нас він виявився малоефективним, оскільки кроки були зроблені невчасно та невірно прораховані. Для прикладу, роботу в багатьох галузях дозволили, а повноцінний виїзд громадського транспорту – ні. Що на виході відбувається? Люди, щоб доїхати до праці пхаються в переповнені маршрутки, які їздять все ще в режимі спецперевезень і це призводить до чергового спалаху Covid-19. Не виключено, що зараз, щоб перейти до чергового етапу послаблення карантину деякі регіони будуть свідомо занижувати кількість хворих.

4. Відставка Авакова. Цього тижня ми отримали одразу дві резонансні події, які пов’язані зі сферою відповідальності міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Це насамперед страшне знущання та зґвалтування жінки у Кагарлицькому відділку поліції та стрілянину між угруповуваннями, які займалися нелегальними перевезеннями у Броварах, на яке якимось дивним чином спочатку не відреагували в місцевій поліції (до речі, на це звернув увагу сам міністр). Це поставило руба питання про політичну відповідальність Арсена Авакова. 

«Слуга народу», голова комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Монастирський заявив, що вимагатиме відставки Авакова лише у випадку, якщо буде доведена його бездіяльність. Про те, що уся реформа правоохоронної системи була загальмована, власне Аваковим, і що саме зараз ми пожинаємо плоди цієї недореформи, він не згадав.

5. Так твориться історія. Компанія Ілона Маска SpaceX у співпраці з NASA таки з другої спроби учора запустила на МКС космічний корабель Crew Dragon. Спочатку запуск планувався на 27 травня, але його скасували за 17 хвилин до старту через складні погодні умови.

Читайте також: Ухань – китайський Чорнобиль. Чим ще Україна пов’язана з Китаєм

Запуск ракети особливий тим, що уперше за 9 років двоє американських астронавтів відправляться на МКС не на російському «Союзі», а на американському кораблі. Вартість відправки одного астронавта на МКС компанією SpaceX обійдеться NASA в 50 млн доларів. «Роскосмос» бере за цю послугу майже вдвічі більше – 90 мільйонів.

Джим Лоер, Тоні Шварц у книзі «Життя на повну потужність» пишуть, що потрібна сила, щоб діяти не звично. Вони наголошують, ми – це те, що постійно робимо, наші звички. Щоб якісно змінитися потрібна сила, щоб відмовитися від них і напрацювати нові. Якраз ця цілеспрямованість, сила так подобається у роботі Ілона Маска і її так бракує нам, щоб відійти від старих схем.  

«Наша здатність ставити питання «чому» – це еволюційний шедевр, який дозволяє надавати сенс нашим прагненням до досягнення цілей, включаючи ті, які, на перший погляд, видаються зовнішніми», – зокрема, писав Джим Лоер.

 


Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!