Фото Michał Lis для Unsplash

Фото Michał Lis для Unsplash

Хаотична забудова та сміття. Як кандидати на мера Львова вирішуватимуть ці проблеми

2978 0
У студії медіа-хабу «Твоє місто» відбулась публічна дискусія перед виборами, на якій кандидати на голову Львівської ОТГ обговорили вирішення ТОП-5 проблем Львова, що під час голосування визначили наші читачі. Пропонуємо основні тези від учасників дискусії.

В попередній публікації кандитати на голову Львівської ОТГ дискутували про транспортні проблеми у місті та їх вирішення, зараз –  про хаотичну забудову та сміття.

Медіа-хаб «Твоє місто» запрошував на цю дискусію кандидатів від тих партій, що мають шанс потрапити до Львівської міської ради, а отже зможуть займатися вирішенням цих проблем. Зокрема, з семи кандидатів підтвердили свою участь п’ять.

Раніше ми провели голосування серед аудиторії, щоб визначити ТОП-5 проблем Львова. Проблемою №1 учасники голосування назвали недосконалу транспортну систему/недостатню мобільність (31% усіх голосів). Наступною – обрали забудову міста без розвитку інфраструктури (22% голосів). Проблема №3 на думку опитаних – це поганий громадський транспорт (17% голосів). Четвертою та п’ятою топ-проблемою львів’яни визначили проблеми з паркуванням (8% голосів) та сміття у місті (5% голосів).

Прозорість, аналіз існуючого стану та (не)мораторій на нові багатоповерхівки

Кандидатка на голову Львівської ОТГ від Української Галицької партії Юлія Гвоздович назвала два рівноцінні напрямки, які дозволять змінити ситуацію у місті з хаотичною забудовою. Перше, потрібно змінити людей, які приймають рішення. Насамперед, чинний міський голову та люди. Які відповідають за містобудування. Бо часто виконком, який немає права видавати містобудівні умови, видає їх з порушенням. Зокрема, це сталося на вулиці Щурата, коли було змінене цільове призначення зі школи на багатоповерхівку. Теж саме на Малоголосківській. Друге – потрібно розробити новий інтегрований План розвитку міста, який буде передбачати соціальну інфраструктуру, пересування по місту. «Бо звідки брати гроші, коли безкоштовно віддають землю садівничим товариствам, які потім змінюють цільове призначення і переводять під житлове будівництво. Громада з цього нічого немає», – каже вона.

Також УГП наполягатиме на прийнятті історико-архітектурного опорного плану центру Львова, що дозволить зберегти історичні пам’ятки.

«Необхідно, щоб була відповідальна людина, а не безвідповідальний виконком», – наголосила Гвоздович. Окрім того, за її словами, яка би людина не прийшла на посаду, мають бути механізми, які будуть запобігати її можливим зловживанням Це прозорість та правила і процедури прийняття рішень.

Кандидат на голову Львівської ОТГ  від партії «Варта» Ігор Зінкевич визнав, що часто виконком намагається підсунути депутатам питання, які не входять у жодну логіку та зміни, які протягом років знову змінюються, як це було в ситуації з Малоголосківською. «Там просто постійно йдуть зміни до змін», – зазначив він.

Про узаконення певних рішень виконкому через депутатів заявив і кандидат на голову Львівської ОТГ  від партії «Слуга народу» Тарас Кльофа. За його словами, в кінцевому рахунку усе виглядає так, що це саме вони пролобіювали те чи інше рішення.

Ігор Зінкевич також додав, що часто змінюється після надання погодження і призначення земель. «Хтось лобіюючи у Львівській міській раді це питання, починає робити на цьому бізнес», – каже він.

Серед інших нагальних питань, які треба вирішити – це затвердження архітектурного плану Галицького району. Зокрема, має бути чітка стратегія, де ми розвиваємося у забудові, а де в промисловості. Це стосується і всього міста.

Бо, за його словами, зараз усе виглядає як точкові забудови мікрорайону: «Зараз «по мікрорайону б’ють по максимуму. До такої степені, що люди не розуміють, як їм бути, де перспектива».

Представник «Слуги народу» Тарас Кльофа далекий від думки, що судовими позовами можна вирішити проблему з хаотичними та незаконними забудовами, окрім того це затягнеться на роки. Однак він за аудит та введення тимчасового мораторію на видачу нових ділянок на будівництво нових багатоповерхівок. Тарас Кльофа наголосив, зараз неймовірними зусиллями потрібно вирішувати ті, проблеми, які були створені у місті за останні 5-7 років.

За словами кандидата на голову міста від «Слуги народу», генеральний план Львова має бути розроблений з огляду на перспективу збільшення / зменшення кількості населення. «Має бути прорахунок по кожному району Львівської ОТГ. І тоді це буде робитися з урахуванням інтересів мешканців», – каже він. І тоді, додав Кльофа, такої проблеми, як зараз з Підголоско у Львові не буде.

Натомість кандидат на голову Львівської ОТГ від ВО «Свобода» Руслан Кошулинський, закликає зупинитися з хаотичною забудовою і ввести на певний термін мораторій з будівництвом багатоповерхівок. За його словами, це треба зробити до того часу, поки не буде вирішено питання з будівництвом садочків, нових транспортних розв’язок, визначені відповідні місця.

За його словами, у Львові з цим проблема, для прикладу, в Івано-Франківську за минулих п’ять років збудовано 6 нових садочків, 5 – добудовується. Також зведена 1 школа. А у Хмельницьку введені в дію 32 мультифункціональних спортивних комплекси, закінчують на три тисячі осіб спорткомплекс.

Щодо виконкому, то він за те, щоб депутати прийняли рішення про його звіт і відставку. «Це ваша дія – як представників громади та контролерів. Вона мала би бути зроблена», – каже він.  Натомість, за словами Юлії Гвоздович, згідно Закону про місцеве самоврядування, депутати не мають таких повноважень. З чим знову ж таки не погодився Кошулинський.

Не згодний з мораторієм для забудовників кандидат на голову Львівської ОТГ від партії «Голос» Ярослав Рущишин. «З бізнесом не можна так. Потрібно повертатися в законні рамки», – заявив він.

Він бачить вихід з ситуації у тому, щоб зробити всю процедуру забудови максимально публічною. Зокрема, це мав би бути містобудівний цифровий кадастр і тоді забудовник буде знати всі обмеження наперед, а також необхідно відкрити доступ до генплану, це дасть можливість громаді контролювати, що і де будується.

Головна ініціатива – змінити підхід до розробки планів, бо зараз місто хоч є замовником, але реально його оплачує та розробляє забудовник і він завжди буде намагатися збільшити собі квадратні метри і тоді говорити про соціальну інфраструктуру годі.

Також, наголошує Ярослав Рущишин, потрібно відійти від практики мирових угод, а для цього підсилитися якісними юристами.

Щодо генерального плану, то за його словами, насамперед мала би бути розроблена – Стратегія розвитку міста, в якій би мали б бути прописані, які фахівці потрібні місту та за рахунок чого воно має вигравати конкуренцію у світі. А вже потім братися за все решта.

Політика і сміття та пошук місця для полігону 

За словами лідерки списку УГП у Львівську міськраду Юлії Гвоздович повне вирішення питання зі сміттям не лежить в площині місцевого самоврядування і Львів є дуже залежним від Національної стратегії поводження з відходами, рішень обласної влади. Вона згадала, сміттєву кризу, яка була в місті три роки назад, коли очільники міста та області перетворили господарське питання в політичне.

За її словами, ніхто зараз в Україні немає коштів на сміттєспалювальний завод (для прикладу, його вартість в Познані 250 млн євро), тому Львову доведеться вивозити сміття на полігон, який не може бути в межах міста.

Ще є питання генерування сміття, бо його продукують також і комерційні організації. А також проблемою є те, що перевізники не вмотивовані змінювати вартість послуг на перевезення сортованого чи не сортованого сміття.

Щодо вулиці Пластової, де Львівська міськрада, за словами Гвоздович, має намір звести сміттєсортувальний завод і навколо якого тривають кількарічні суди, то вона вважає, що насамперед була провалена комунікація з громадою. Окрім того, роками не вирішувалась проблеми смороду на вулиці Богданівській та інні проблеми у мікрорайоні Знесіння.

Щодо місця розташування, то, за її словами, кошти, які виділяються на цей завод, можна було б використати на інше, зі значно кращою транспортною логістикою, біля нового сміттєвого полігону.

У свою чергу, висуванець від партії «Варта» Ігор Зінкевич розповів, що у Львів з пропозиціями переробки сміття приходило 43 компанії, але йому так і не вдалося знайти інформації, які саме вони були.

Він наголосив, що Львову потрібен обов’язково полігон, однак він досі не бачить щодо цього у керівництва міста якогось системного рішення. «Навіть якщо не вийде домовитися з областю, то потрібно купити земельну ділянку», – каже він. І вже виходячи з цього, потрібно приймати рішення щодо заводу.

Сортування, за словами Зінкевича, річ правильна і щодо цього існує багато програм, однак досі нічого не змінилося.

За словами кандидата від «Слуги народу» Тараса Кльофи, ще у 2017 році, коли була знята сміттєва блокада, у Львівській міськраді говорили про будівництво сміттєпереробного заводу. Зараз, наголошує він, 2020 і суттєвих зрушень у цьому питанні досі немає. Він переконаний потрібен не піар, а вирішення питання з виділенням місця для полігону і побудова заводу.

Представник ВО «Свободи» Руслан Кошулинський звернувся до досвіду міста, де сміттєве питання уже вирішене. Зокрема, у Хмельницькому куплено ділянку за межами міста, для побудови сміттєпереробного компексу взято кредит в ЄББР – на це піде 36 млн євро, з них 10 млн грантових. Увесь супровід здійснюється європейськими представниками. Окрім того, Хмельницький ще заробляє на дегазації сміття 2 млн грн щорічно.

Він наголошує, сміттєва проблема Львова – це боротьба за бізнес. На заваді стоять люди, які не хочуть, щоб місто отримувало прибуток. «З таким бюджетом, який має Львів – це не повинно бути проблемою», – зазначив він.

Іншої думки щодо вирішення проблеми зі сміттям голова партії «Голос» на Львівщині Ярослав Рущишин, оскільки це питання у нас досі політичне. Тому, за його словами, в Україні потрібно це питання переводити на ринкові засади.

Представник «Голосу» стверджує, що наразі сміття в Україні не є прибутковим бізнесом, тому треба змінювати тарифи на вивіз твердих побутових відходів (ТПВ). Також, каже Рущишин, навіть найкращі заводи залишають за собою відходи, тому перед містом стоїть завдання купівлі полігону. «Для цього повинна зійти політична піна, однак я бачу з теперішніми виборами, вона навпаки наростає», – каже він.

Tvoemisto.tv також пропонує читачам ознайомитись із аналізом програм кандидатів на голову Львівської ОТГ за ключовими проблемами міста, які бачать члени спільноти «Твого міста»:

Також пропонуємо ідеї кандидатів на голову Львівської ОТГ для вирішення транспортної проблеми у Львові і проблеми сміття та хаотичної забудови.

Нагадуємо, що місцеві вибори відбудуться 25 жовтня. Щоб процес волевиявлення був успішним, дізнайтесь нові правила заповнення бюлетенів та роботи виборчих дільниць.

Твоє місто

 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!