Фото: Назар Притула

Фото: Назар Притула

Друга цісарська. Одна з найстаріших шкіл України цьогоріч святкує 200-річчя

8148 0
На святкування ювілею львівської школи №8 приїхали випусники з 10 країн світу.

Гамір школярів, які нещодавно закінчили навчання, схвильовані абітурієнти – навіть після останнього дзвоника львівська середня школа №8 на вулиці Підвальній не пустує. Однак цього разу в учнів та вчителів є більш, ніж поважна причина для хвилювання – 1 червня школа святкує своє 200-ліття. Напередодні Tvoemisto.tv відвідало навчальний заклад та розпитало її директора Михайла Ерстенюка про історію однієї з найдавніших шкіл України.

«Все почалось з указу цісаря Франца Йосифа І»

Школа №8 веде свій початок від 3 травня 1818 року, коли імператор Австрійської імперії Франц Йосиф І видав указ про відкриття у Львові ІІ гімназії.

«Потреба у ще одній школі виникла через приєднання Східної Галичини до Австрійсько імперії. Сюди приїхало багато австрійських чиновників, які мусили десь вчити своїх дітей. Тривали довгі перемовини, хто оплатить будівництво, хто утримуватиме гімназію та як вона працюватиме», – розповідає Михайло Ерстенюк.

Врешті-решт, австрійці досягли згоди з ченцями-домініканами, які вже тоді утримували три реальні школи, та організували школу в одному зі своїх приміщень на сучасній вулиці Вірменській.

Кількома роками раніше за участю архітектора Христофора Рессіга почали спорудження будівлі школи на теперішній вулиці Підвальній, 2. Лише у 1853 році ІІ гімназія переїхала у цю будівлю.

Загалом, історію школи директор поділяє на кілька періодів:

  1. Перші 100 років (з 1818 по 1919) – ІІ цісарсько-королівська державна гімназія.
  2. Наступні 20 років (1919–1939) – ІІ львівська державна гімназія ім. Кароля Шайнохи.
  3. У радянський період (1944–1991) школа отримала сучасну назву – загальноосвітня середня школа № 8.

Свій сучасний вид будівля школи отримала лише всередині минулого століття. Втім, з 1853 року, незмінно школа розташована саме тут. Це одна з найстаріших шкільних будівель в Україні, де досі ведеться навчання. Цей факт навіть зафіксовано у Книзі рекордів України.

«Іноді люди, не уточнюючи, кажуть, що наша школа є найстарішою. Ми навіть у Львові не найстаріші, бо засновані, як ІІ гімназія, а це значить, що є й І гімназія. Тим не менш, наша школа розташована в найстарішому шкільному будинку, що працює в Україні», – наголошує Михайло Ерстенюк.

Назва «восьма школа» прижилась, а тому заклад після настання незалежності не перейменовували. Згодом це використали при створенні логотипу школи, приуроченому до 200-річчя: в основу емблеми лягла цифра «8», а лавровий вінок додали на честь ювілею. Вік школи зазначений готичним шрифтом, як свідчення того, що школа – німецька. У нижній частині «вісімки» намальований лев, як символ Львова. На голові у лева – королівська корона, виконана у стилістиці тризуба.

На святкування ювілею школи приїдуть гості з 10 країн світу

Урочистості з нагоди 200-ліття навчального закладу заплановані на 1 червня. На святкування з’їдуться високопоставлені гості з України та світу. Серед них є міський голова Львова, голова ЛОДА, заступник міністра освіти, посол Австрії в Україні. «Лише з Відня на урочистості їде 46 осіб», – гордо розповідає директор.

Михайло Ерстенюк зазначає, що загалом школа чекає гостей та випускників з 10 країн світу: Австрії, Великобританії, США, Греції, Канади, Німеччини, Польщі, Португалії, Швейцарії, Швеції. Урочиста частина відбудеться у Львівській опері. Наступного дня у Домініканському соборі п’ять отців-випускників школи правитимуть подячну Літургію. Після цього в Палаці Потоцьких проведуть ювілейну конференцію, де, окрім всього, буде представлено книжку про школу.

Читайте також: Останній дзвоник у російській, українській та польській школах Львова. Репортаж

Якою школа є сьогодні

Уже за часів незалежності у школі відремонтували фасад, покрівлю, внутрішній дворик та спортивний майданчик. Свого часу фінансову підтримку для здійснення ремонту даху навчальний заклад отримав від уряду Австрії.

За кошти Кабінету міністрів капітально реконструювали фасад. Роботи всередині приміщення були зроблені за допомогою батьків школярів, а місто допомогло при облаштуванні внутрішнього дворика та спортивного майданчика.

Крім цього, школа №8 взяла участь в «Громадському бюджеті» в перший рік його існування – у 2016 році, та перемогла з проектом облаштування нової огорожі навколо будинку.

Сьогодні тут вчиться 601 школяр. У тій будівлі, що на вулиці Підвальній, розміщена старша школа. Учні молодших класів займаються в іншому приміщенні, поблизу Високого замку. Михайло Ерстенюк каже, що школа ніколи не мала проблем з набором учнів. Особливістю навчання тут є поглиблене вивчення німецької мови, а кожного року щонайменше половина випускників отримує німецькомовні дипломи від уряду Німеччини. «Цей диплом дає можливість нашим учням вільно навчатись чи працювати в Німеччині», – пояснює директор.

Свого часу відомими випускниками цієї школи ставали український математик Мирон Зарицький та письменник Лев Кальтенберг. Також тут вчились основоположник нової української літератури в Галичині, керівник «Руської трійці» Маркіян Шашкевич, а згодом і його побратим Яків Головацький (який пізніше повернувся в цю будівлю вже як викладач). Навчались у школі відомий польський історик Кароль Шайноха (гімназія навіть якийсь час носила його ім’я) та письменник-фантаст Станіслав Лем.

Останній, до слова, згадав школу №8 в автобіографічному романі «Високий замок»: «З дому до гімназії я, мабуть, міг би пройти з заплющеними очима навіть сьогодні. Пів на восьму ранку я доливав води до кави, аби вистудити її, і йшов вулицями Монюшка, Шопена, через площу Смольки з кам’яним Смолькою посередині, по Ягеллонській, проходив повз кіно "Марисенька" до вулиці Легіонів. Далі дорога перетинала Ринок, йшла повз величезну скриню Магістрату з вежею ратуші, повз колодязь з Нептуном і кам’яними левами, що присіли біля воріт, через вузьку Руську вулицю на Підвальну, де стояв триповерховий будинок гімназії в оточенні дерев».

Назар Притула

Фото автора та photo-lviv.in.ua 

 

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!