Фото: РБК

Фото: РБК

Найбільше обурює, що люди не вірять у коронавірус. Львівська інфекціоністка про роботу і мрії у час пандемії

47377 0
Лікарка каже, що інфекційна лікарня переповнена – кожне місце на рахунку.

Наталія Смолинець – членкиня головної управи Українського лікарського товариства у Львові, лікарка-інфекціоніст із 30-річним досвідом роботи. У Львівській обласній інфекційній лікарні працює з 2008 року. До пандемії коронавірусу очолювала друге дитяче відділення в лікарні, але тепер, каже, «всі ми стали ковідологами». Лікарка розповіла Tvoemisto.tv, як працює у цей складний час та що мріє зробити, коли світ піде на поправку.

Наталія Смолинець каже, що хоч і є дитячою інфекціоністкою, але завжди лікувала і дітей, і дорослих, адже захворювання тісно переплетені.

«Щойно почались захворювання на коронавірус в Китаї, наші інфекціоністи стали шукати інформацію, хто де може, і ділитися нею у лікарняній групі. Ми брали участь у різних вебінарах, почали спілкуватись з журналістами, щоб розповісти людям про захист. Також ми самі спостерігаємо за хворими, робимо свої висновки», – розповідає вона.

Чи було страшно? Лікарка каже, що кожна людина має свої переживання, кожен лікар думав про свою родину, особливо – про старших батьків.

«Але лікарня та небайдужа спільнота одразу добре забезпечили нас захистом. Ми знали, що мусимо захиститися самі, щоб мати можливість надати допомогу людям, щоб бути в строю. Бо направду людей бракує і якщо хтось випадає з ланцюжка допомоги, то зростає навантаження на колег. Мусимо іти до хворих, бо ми інфекціоністи. Хто ж іще має надавати допомогу, як не ми», – розповідає Наталія Смолинець.

Досвід роботи у 30 років допомагає ставитись до ситуації з розумінням.

«Ти просто знаєш, що є такі обставини і потрібно мобілізуватись, все оцінити і бути відповідальним. Підтягнулись, організувались, вирішили, які є пріоритети, може у чомусь себе обмежили – і це нормально», – каже лікарка.

У відділенні зараз багато хворих із коронавірусом, адже інфекційна лікарня практично заповнена. Тут цілодобово є хтось з лікарів, аби стежити за станом пацієнтів. Працюють почергово – хто зранку, хто з обіду, хто добу через добу.

«Хворі є тяжкі, багато із супутніми захворюваннями. Наразі у лікарню суміжні спеціалісти не приїжджають, тому консультуємося телефоном, радимося між собою, ділимось напрацюваннями. У нас дуже гарна співпраця з колегами, усі хворі – спільні. Лікарі про кожного знають всі нюанси», – говорить Наталія Смолинець.

Зранку лікарі збираються на коротку нараду. Хто був на нічній зміні, передає інформацію наступному черговому лікарю, говорить, кого з пацієнтів треба більше пильнувати. Далі – огляд хворих.

«Буває, що довго треба бути в зоні хворих у захисних костюмах – тоді самому тяжко дихати, мокрієш, перевдягаєшся кілька разів. Але є потреба і ми, інфекціоністи, мусимо з тим собі дати раду. Богу дякувати, справляємось», – каже лікарка.

Також ніхто не скасовував паперової роботи і заповнення різноманітних документів. Але спочатку – огляд хворих.

«Психологічний стан нормальний, сильного вигорання немає. Є просто фізична втома. Візьму книжку почитати – і можу просто заснути. Або сяду чай пити, трошки розслаблюсь – і вже відключилась. Втома дається взнаки», – ділиться інфекціоністка.

Робота, каже Наталія Смолинець, очевидно впливає на життя поза нею. У лікарки двоє дітей – син-студент і дочка, яка цьогоріч закінчила школу. Часу бракує навіть на спілкування телефоном, адже потрібно проаналізувати величезну кількість інформації.

«Я вдома буваю менше, але діти ставляться з розумінням – вже звикли, що мама ціле життя на роботі, завжди у неї голова завантажена. Але мушу знаходити час і на домашніх. Тим більше, дочка має складати ЗНО і дуже переживає. Є, звісно, побутові потреби – за продуктами сходити, їсти зварити. Спільно в родині даємо собі раду», – розповідає лікарка.

Щоб перемикатись, Наталія Смолинець слухає музику і намагається перебувати в моменті – тут і зараз.

«Ось тут, у цьому випадку, є такі труднощі, випробування, важкі хворі. Шкода людей, особливо, коли розумієш, які в кого ризики і що за кожним є родина, є своя історія. Але лікар думає інакше – як надати допомогу в тій чи тій ситуації, як не вдаватися до надмірних емоцій. Емоції забирають життєві сили і здоровий глузд. Якщо іти за емоціями, то не можеш нормально аналізувати, думати, оцінювати стан пацієнта. Стараємось триматись рівно, але милосердно», – говорить Наталія Смолинець.

Зараз, каже лікарка, ситуація із захворюваністю змінилась – стало більше важких пацієнтів зі складним перебігом хвороби. За її словами, залишкові зміни легень сильні, що видно на УЗД, навіть не знати, як воно потім вдасться взнаки. Поки що не видно, щоб був якийсь просвіт.

Але на запитання про те, на скільки ще вистачить сил, Наталія Смолинець відповідає, що на скільки буде потрібно – сил мусить вистачити. А пандемія колись закінчиться.

Водночас, говорить вона, страшенно обурює картина, яку бачить, коли виходить після важкої зміни в лікарні, де хворі лежать цілими родинами, на вулиці Львова.

«Ситуація з коронавірусом є дуже непередбачуваною, захворювання нове, ще вивчається, ніхто не знає, як воно далі відгукнеться. Перебіг у кожної людини індивідуальний. Думаєш, може якби людина дотримувалась карантину, то не сталося б такої біди в родині. Я дуже обурююсь діяльністю того Стахіва (львівський активіст Остап Стахів, який навідується до лікарень і стверджує, що коронавірусу немає – ред.) – не можна відверто брехати, що коронавірусу не існує», – каже Наталія Смолинець.

В інфекційній лікарні багато людей, які теж не вірили у коронавірус. Після навіть не надто важкого перебігу хвороби вони змінюють свою думку і обіцяють доносити до інших правдиву інформацію. Навіть ті, хто легко перехворів, каже лікарка, ще довго відчувають наслідки хвороби і почуваються знесиленими, адже хвороба дуже виснажлива.

«Якийсь час після хвороби лишається астенія. Люди виснажуються, худнуть, не можуть робити елементарні домашні справи», – говорить вона.

Також обурює, додає лікарка, коли молоді люди, які кажуть, що коронавірусу не існує, заражають своїх бабусь і дідусів, а потім заявляють, що це треба лікарям, щоб хворих було багато. На думку інфекціоністки, ані літні майданчики, ані тим паче секонд-хенди, куди вишиковуються черги, не мали би зараз працювати.

«Із одного боку забороняють дітям складати ЗНО, хоч їх можна відмежувати у великій школі, а з іншого боку – відкривають секонди. Якось бачила чергу десь з-понад сотні людей. Люди добрі, та що ви робите! Один чихне чи кашляне – і всі будуть інфіковані», – переживає лікарка.

Інфекційна лікарня, говорить вона, переповнена – кожне місце на рахунку.

«Але тут, в лікарні – один світ, а там, на вулиці – зовсім інший. Я дивуюсь, що люди можуть так безвідповідально ставитись до себе і свого здоров’я, до своєї родини і взагалі до суспільства», – підсумовує Наталія Смолинець.

Коли пандемія закінчиться, лікарка планує, передусім, відпочити – виспатись, почитати улюблені книги і зробити все те, що любить і в чому зараз себе обмежує. Лікарка просто хоче провести час з дітьми, нормально поспілкуватись, побути в родині, сходити в театр і на виставку, послухати гарну музику, подорожувати.

«Хочеться задовольнити такі звичайні потреби духу, щоб відновитись і далі взятись до роботи. Зрештою, так лікар працює ціле життя – віддає себе служінню людям», – говорить Наталія Смолинець.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто»  це медіа, якому справді можна довіряти.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

 

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!