Ми були найвідсталіші в області. Зараз експортуємо товар в 14 країн світу

15771 0
Історія підприємства «Ензим» сягає ще часів Австро-Угорщини. У той час на місці сьогоднішнього підприємства була броварня. Згодом там розпочали виготовляти дріжджі як додатковий продукт. За радянських часів «Ензим» було застарілим підприємством та одним із найвідсталіших в області. Перший стрибок відбувся за часів незалежності. Про вихід підприємства на європейський ринок, сертифікацію, специфіку впровадження екологічних стандартів виробництва, а також чому не варто конкурувати ціною, розповіла Tvoemisto.tv Олена Вовк, генеральний директор ПрАТ «Компанія Ензим».

«Колись біля заводу стояли черги покупців»

«Підприємство пережило різні етапи розвитку, але варто сказати, що великий попит на дріжджі був завжди. Колись навіть біля заводу стояли черги людей, які хотіли придбати продукцію, щоб згодом перепродати її на ринках, – розповідає Олена Вовк. – Зараз також є «черги» дистриб’юторів з Європи, які хотіли б продавати львівські дріжджі, або продавати більше, якщо вже займаються цим».

Модернізація почалася вже в середині 90-х і триває досі. «Ми зрозуміли, що застарілі підприємства закриватимуться, а виживуть ті, що будуть справді ефективними, – каже Олена Вовк. – Втім, на той час не було в кого перейняти сучасні стандарти харчової промисловості, і ми вирішили шукати експертів та консультантів у Європі».

 дріжджевий завод 1922 р.

За порадами – у Європу

 «Ензим» звернулося за допомогою до голландського консультанта, який все життя працював у великій європейській дріжджовій компанії. Після його візиту на виробництво було розроблено чіткий план перспектив та напрямків розвитку.

«Ми зрозуміли, що для ефективної роботи потрібні докорінні зміни: від сучасного обладнання до зміни світогляду працівників, – каже Олена Вовк. – Люди повинні розуміти стандарти виробництва дріжджів, стандарти санітарії, уваги до процесу, і багато речей, які раніше не були на належному рівні. Ми навчали працівників усіх сфер: від майстрів змін до топ-керівників, щоб кожен професіонал був на своєму місці».

 

«Сертифікується не продукт, а система управління безпечності харчових продуктів»

«Компанія Ензим» отримала сертифікат ІSO22000 в 2007 році. На підприємство приїжджали аудитори і вивчали технологічний процес виробництва та підходи до ведення бізнесу. У 2016 році підприємство отримало сертифікат FSSC 22000, який має жорсткіші вимоги, але одночасно дає більші можливості для розвитку продажів в Європі. Ці сертифікати, а також дотримання стандартів вимагають міжнародні великі мережі та великі дистриб’ютори, чи виробники хліба по всьому світу.

«Це не просто папірець, за ним стоїть ціла система норм та правил: перевірка вхідної сировини, її ефективне використання, контроль виробничих процесів на кожному етапі, пакування та сортування продукції, – наголошує Олена Вовк. – Ми сертифікуємо не продукт, не кінцеву точку, а всю систему. Тобто є певні правила і якщо їх дотримуватися, це гарантує клієнту конкретний стандарт якості».

 

 

Клієнти «Компанії Ензим»

«Компанія Ензим» це найбільший виробник дріжджів в Україні. Забезпечуючи значну частку українського ринку, підприємство також експортує продукцію у 14 європейських країн, зокрема Бельгію, Нідерланди, а також Польщу, Чехію, Хорватію, Болгарію, практично у всі східно-європейські країни.

Пресовані (вологі) дріжджі мають короткий термін зберігання (30діб), відповідно це обмежує територію поширення їх експорту.

Ще далі підприємство експортує продукцію з більшим терміном зберігання (2 роки) – і це сухі дріжджі. «Компанія Ензим» єдине підприємство України, яке має потужності для виготовлення сухих дріжджів. Зараз такі поставки відбуваються у Білорусію та Азербайджан. Тривають переговори із споживачами далекого зарубіжжя.

Клієнтами «Ензиму» є здебільшого пекарні та супермаркети, куди доставляють продукцію через дистриб’юторів. «Пекарі зазвичай дуже вимогливі, а супермаркети часто бажають продавати продукцією під своєю торговою маркою, – зазначає Олена Вовк. – Окрім цього ринок Європи дуже динамічний: завоювати довіру європейських пекарів дуже важко, а втратити легко».

 

 

«Сьогодні ми працюємо над «нюансами»

Попри те, що ринок виробництва дріжджів не є великий, увійти на нього є дуже складно, оскільки дріжджі є біологічним продуктом і потребують ґрунтовних знань із мікробіології. Процес виготовлення дріжджів починається з маленької пробірки, далі у великому ферментаторі відбувається приріст біомаси, далі вміст сепарується, фільтрується…Наприкінці ми отримуємо або брусок пресованих дріжджів, або упаковку сухих дріжджів.

Сьогодні конкурентами «Ензиму» є потужні міжнародні компанії, такі як Lesaffre, Lallemand, Pakmaya, AB Mauri. Щоб успішно конкурувати з ними, слід вибудовувати чітку стратегію.

«На європейському ринку практично усі дотримуються подібних стандартів, тому те, з чим ми зараз конкуруємо, – це, так би мовити, «робота над нюансами», тобто над ефективністю на кожному етапі. Це ефективність обладнання, використання ресурсів, ефективність кожного працівника на своєму місці, – зауважує Олена Вовк. – Оце вже те для чого ми звертаємось до спеціалістів вузького профілю».

 

«Ціна – не те, чим ми конкуруємо»

Базовими принципами конкуренції на європейського ринку є якість, вчасність, прозорість та зрозумілість. Тому, запропонувавши такий набір під час виходу на ринок, не потрібно намагатися конкурувати ціною.

«Ціна – це кінцевий аргумент, який може спонукати спробувати цей продукт, але в умовах європейського ринку це точно не те, чим ми конкуруємо, – наголошує Олена Вовк. – Потрібно постійно пропонувати клієнту більше. Наприклад, понад десятиліття в компанії існує хлібний центр, де ми надаємо додаткові послуги післяпродажного сервісу. Наші спеціалісти вивчають новітні технології, їздять на навчання за кордон. Але також вони їздять до пекарів-клієнтів, у тому числі за кордон, і вчать їх, демонструють переваги нашої продукції. Також ми запрошуємо до нас на виробництво європейських партнерів та демонструємо свої стандарти та стандарти хлібопекарства в Україні. І так само ми запрошуємо українських пекарів, своїх клієнтів і організовуємо для них програму обміну досвідом на європейських хлібопекарних підприємствах».

Також, як ще один спосіб конкуренції, «Компанія Ензим» співпрацює з супермаркетами, займається нішевими продуктами, як то спеціальні дріжджі – вузько направлені для певних продуктів, таких як піца чи спеціальна випічка.

Важливо витримати баланс: 60% – український ринок, 40% – експорт

«Ми постачаємо наш продукт на провідні хлібозаводи України, фактично долучаємося до виготовлення соціального продукту і тому повинні забезпечити вчасну доставку свіжої та якісної продукції. Для того, щоб гарантувати це, слід зробити правильний розрахунок між забезпеченням українського ринку та експортом. Ринок України для нас є рідним і базовим, тому ми не опускаємо долю постачання продукції на цей ринок нижче 60%. Це певна витримка оптимального для ринку балансу. Тобто це те, що ми гарантуємо українським клієнтам і те, що можемо дозволити собі відправити за кордон», – розповідає Олена Вовк.

 

Про екологічні стандарти виробництва

Екологічні стандарти у Європі є необхідними, їх дотримання у певній мірі є умовою роботи підприємства та ще однією лінією конкуренції. Впровадження цих стандартів не приносить прямих прибутків, але має важливішу місію – мінімізує ризики та збільшує ефективність виробництва, що дає можливість знизити собівартість.

«Довкола дуже багато підприємств, які користаються зі спільних природних ресурсів, тому вкрай важливо ощадливо використовувати енергію, воду, – каже Олена Вовк. – Десять років тому ми почали будувати очисні споруди, інвестувавши у них 8 млн євро. Тоді ця сума для нас була космічною, але ми знали, що це є складовою європейських стандартів, і сьогодні продовжуємо активно вкладати кошти в підвищення екологічних стандартів, збільшувати потужності, удосконалювати очищення, щоб не заподіяти шкоду навколишньому середовищу».
 

Про повторне використання води та виробництво електроенергії і газу

«Впроваджуючи екологічні стандарти, сучасні очисні споруди, ми з одного боку дбаємо про слід, який залишає наше виробництво, а з іншого – отримуємо зменшену собівартістьта вищу ефективність, – наголошує директор «Ензиму». –Наприклад, ми використовуємо воду двічі: якщо воду нагріли, або охолодили спеціально для якогось процесу, то думаємо, де ще можна використати це тепло або холод. Для цього процесу ми інвестували у сучасні технології з рекуперації води. Також «Ензим» має когенераційні установки, які можуть виготовляти і електроенергію, і газ, залежно від того, що нам потрібно. А щоб не лише виробляти, але й економити електроенергію, підприємство замінило звичайні лампи на енергозберігаючі».

   Очисні споруди 2004 року (ліворуч) та 2016 (праворуч)

Як бути успішними на європейському ринку?

«У кожного підприємства свій шлях розвитку, але, щоб вийти на європейський ринок, слід спершу інтегрувати Європу в себе, тобто розуміти принципи європейського підходу до бізнесу, стандарти виробництва та специфіку ринку, – зазначає Олена Вовк. – Також слід розуміти, що Європа рахує кожну копійку, тому, перш ніж розпочати співпрацю, вимагатиме від вас абсолютної прозорості та зрозумілості. Потрібно знати потреби і тенденції ринку, знати за рахунок чого підприємство може отримати, надати додану вартість своєї продукції чи послуги. Тобто необхідно бути завжди на крок попереду».

Про специфіку ведення бізнесу у Львові

«Значною географічною перевагою ведення бізнесу у Львові є близькість з Європою, а, отже, близькість до ринку та партнерів. Щодо комфорту ведення бізнесу у Львові, то тут можна сказати лише одне: як себе поставиш, так і буде, – каже Олена Вовк. – «Ензим» ще з початку зарекомендував себе як соціально-відповідальне підприємство, що виробляє якісну продукцію. Це те, що ми бачили в Європі. Слід дбати про місце своєї роботи, середовище, екологію – це забезпечить комфортність ведення бізнесу. Також слід усвідомлювати специфіку регіону, де знаходиться підприємство, розуміти ментальність людей, їх потреби, тільки тоді можна досягнути значних результатів».

Підготувала Оксана Лісна

Фото: «Компанія Ензим»

 

Made in Lviv

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!