Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Що змінилось з рецептами на ліки. Інтерв'ю із заступницею міністра МОЗ

15811 0
Антибіотики, ліки проти гіпертонії та серцевих хвороб, антидепресанти, протибольові, протикашльові, кроворозріджувальні препарати, гормональні й протизаплідні засоби, а також деякі вітаміни з квітня продаватимуть у аптеках за електронним рецептом. І якщо до цього часу це стосувалося лише антибіотиків та наркотичних засобів, то навесні пошириться на інші медпрепарати.

Для прикладу, на Львівщині за цей час на антибіотики виписали майже 58 тисяч електронних рецептів, а на наркотичні (психотропні) ліки – 1100. Про те, що зміниться з квітня, чи можна буде придбати медичні препарати без рецепта, Тvoemisto.tv розповіла наприкінці лютого заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Із квітня МОЗ упроваджує е-рецепт на всі рецептурні ліки. Розкажіть, яких змін чекати, до чого готуватися?

Цього року навесні в Україні розширюється використання електронного рецепта на всі рецептурні препарати. Європа – спільний дім для європейських країн, тож мусимо подбати про зміни в законодавстві відповідно до директив ЄС. Українці, які виїхали за кордон під час повномасштабного вторгнення, мали змогу переконатися в тому, що там багато лікарських засобів продають за рецептом. У нас має бути так само. Звісно, чимало рецептурних препаратів можна купити, маючи звичний паперовий рецепт, а тепер додатково впроваджуємо електронний.

Як відомо, самолікування шкодить здоров’ю. А оскільки нам властиві відкритість, теплота в родинних, дружніх стосунках, стосунках між колегами, сусідами, то дуже часто люди, лікуючи якусь хворобу, дослухаються до порад свого кола спілкування. От і виходить, що багато хто «сам собі лікар».

Що саме зміниться з квітня? 

Усі ліки, які раніше продавали за паперовим рецептом, з квітня можна буде купити й за електронним. Е-рецепт впроваджують задля зручності пацієнтів. Також можна буде виписати рецепт на курс лікування до трьох місяців, враховуючи при цьому норми відпуску препаратів.

Саме тому важливо переглянути інструкцію до лікарських засобів, які вживаєте, і якщо вони рецептурні – подбати про відповідний рецепт від свого лікуючого лікаря.

Квітень є крайнім терміном переходу на е-рецепт чи буде ще перехідний етап. І якщо так, то до якого часу?

За останні місяці війни ми пережили години, ба навіть цілі дні без світла та зв’язку. Ймовірність тривалих блекаутів є, а отже, можуть бути обмеження. Саме тому е-рецепт упроваджуватимуть поступово з можливістю використання паперового рецептурного бланка. Інакше кажучи, пацієнт зможе придбати ліки як за паперовим рецептом, так і за електронним.

На які саме ліки з квітня вимагатимуть е-рецепт у аптеці?

Електронний рецепт пошириться на зареєстровані в Україні лікарські засоби, які підлягають продажу за рецептом лікаря та які пацієнт купує власним коштом.

До цього переліку належать:   антибіотики,  протисудомні засоби,     гормональні препарати (в тому числі протизаплідні),  препарати для нормалізації артеріального тиску, проти серцевих хвороб,  деякі антигельмінтні препарати,  деякі вітаміни,  кроворозріджувальні препарати,  антидепресанти, нейролептики та релаксанти,   стероїдні лікарські засоби,  деякі звичні для нас ліки проти болю, кашлю, антигістамінні та заспокійливі препарати.

Повний перелік з’явиться згодом.

А на які ліки вже запровадили е-рецепт?

Із 1 серпня е-рецепт запровадили на антибіотики. Однією з десяти найбільших загроз для людства є антибіотикорезистентність, тобто стійкість до препаратів. Тому в цивілізованих країнах неможливо купити антибіотик без призначення лікаря. Проте важливо зазначити, що це не стосується потреб ЗСУ чи волонтерів, які теж працюють на забезпечення нашої армії. Щодо внутрішньо переміщених осіб, то для отримання е-рецепта їм необов’язково звертатися до сімейного лікаря, навіть мати підписану декларацію з ним.

Із 1 листопада е-рецепт запровадили на наркотичні (психотропні) препарати. Мовиться про лікарські засоби сильної дії, яких потребують пацієнти з важкими захворюваннями. Паперовий рецепт (форма 3) діяв недовго – лише 10 днів, і пацієнтам доводилося щоразу звертатися до лікаря для отримання нового призначення. Із запровадженням електронного рецепта перше призначення таких препаратів здійснюється після фізичного огляду пацієнта, наступне – дистанційно, з допомогою електронних інструментів. Тобто є виписка з електронного рецепта, пацієнт отримує смс-повідомлення з номером рецепта і кодом підтвердження, відтак іде з ним до аптеки.

Скільки вже виписали е-рецептів на Львівщині та на які ліки?

Загалом в Україні вже виписали понад 550 тисяч електронних рецептів на антибактеріальні препарати та 11,5 тисячі на наркотичні (психотропні). Що стосується Львівщини, то на антибіотики вже виписали майже 58 тисяч електронних рецептів, а на наркотичні (психотропні) ліки – 1,1 тисячі.

Наскільки готові до змін лікарі й аптеки?

До 31 березня 2023 року всі медичні й аптечні заклади мають почати працювати в електронній системі охорони здоровʼя. Саме тому їм важливо своєчасно підготуватися до цього. Насправді велика кількість закладів та медичних працівників уже не перший рік працюють із цією системою, але підготовка ще не закінчилася.

Скажіть, а хто може виписати електронний рецепт?

Для отримання електронного рецепта не потрібно мати підписану декларацію з сімейним лікарем, однак пацієнт мусить бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ (електронна система охорони здоров’я – Ред.). Таку реєстрацію лікар здійснює під час огляду пацієнта, а відтак формує електронне призначення, вказуючи діючу речовину, дозування, тривалість курсу та інструкцію з прийому.

Виписати рецепт на рецептурний препарат може будь-який лікар, котрий відповідає за лікування пацієнта: хірург, терапевт, кардіолог, онколог. Це може бути лікар як державного, комунального, так і приватного закладу чи лікар-ФОП. Тут обмежень немає.

Якщо людина тимчасово змінила місце проживання, отримати рецепт можна в будь-якого лікаря у доступному медзакладі.

Чи поширюватиметься е-рецепт на ті ж ліки проти болю голови, горла? Що взагалі можна буде купити в аптеці без рецепта?

Насправді МОЗ не робить усі ліки рецептурними та не розширює перелік рецептурних. Всі ліки, що раніше підлягали продажу за лікарським рецептом, з квітня можна буде купити й за електронним.

Після того, як пацієнт отримає номер електронного рецепта та унікальний код його погашення, він, прийшовши в аптеку, мусить вказати їх фармацевту. Фармацевт запропонує наявні в аптеці ліки, що містять діючу речовину, призначену лікарем, і пацієнт зможе обрати препарат, зважаючи на свою купівельну спроможність.

Ліки за рецептом можна буде придбати в аптеці упродовж 30 або 10 днів (для наркотичних/психотропних препаратів).

Чи зможуть купити ліки за е-рецептом родичі, близькі, сусіди хворого?

Так, але за наявності документа, що посвідчує особу. 

Чи можна буде отримати електронний рецепт дистанційно, по тому ж телефону?

У разі тривалого лікування хронічних захворювань або для продовження лікування чи профілактики повторний електронний рецепт можна буде отримати, звернувшись до лікаря дистанційно.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!