Френсіс Фукуяма: Стати сучасною демократією – неминучий шлях для України

4331 0
Фернсіс Фукуяма – видатний американський політолог, філософ та публіцист в інтерв’ю Tvoemisto.tv розповів про особливості політики Європейського Союзу щодо України, проблеми боротьби з корупцією, а також чому Україна є європейською країною лише частково, але, попри це, приречена стати сучасною демократією.

«Розширення ЄС відбулося надто швидко»

Важливо зазначити, що політика Європейського Союзу динамічно змінювалася, тому що досить довгий період часу ЄС намагався розширитися на Схід для того, щоб посприяти формуванню демократичних країн у Східній Європі, а також у колишніх комуністичних країнах.

Але все-таки розширення відбувалося занадто швидко. Не всі країни були готовими до приєднання до Європейського Союзу, тому що успішно не справилися з системним проблемами, зокрема, корупцією. Відповідно, коли справа дійшла до України, то темп залучення нових країн все-таки стих і відбувся певний перелом.

 

«Європа відволікається на актуальніші для себе проблеми»

Можливо, Європа зараз не виступає єдиним голосом, але якщо говорити про Ангелу Меркель, то, мені здається, вона досить жорстко виступила проти дій Росії одразу після анексії Криму. Відповідно, були запроваджені досить жорсткі санкції щодо Росії. Звичайно, Німеччина не готова надавати військову підтримку, але все ж позиція цієї країни є досить жорсткою стосовно дій Путіна.

Але проблема в тому, що Європейський Союз сьогодні відволікається на проблеми, які є більш актуальними для його країн-членів. Зокрема, мова йде про міграційну кризу, яка розпочалася минулого року, до певної міри економічну кризу, яка ще до кінця не вирішена, а також нову банківську кризу в Італії. Ці чинники не дозволяють Європейському Союзові повністю зосередити увагу на Україні і її взаєминах з Росією.

 

«Путін сприйняв розпад Радянського Союзу як трагедію»

Я не можу зазирнути в голову Путіну, але, очевидно, він відчуває свого роду ностальгію за радянським часами. Напевно, він сприйняв як трагедію розпад Радянського Союзу, тому сьогодні докладає максимум зусиль для того, щоб відтворити цю систему і сферу впливу, в центрі якої знаходиться Росія.

«Україна є європейською країною частково»

Я можу сказати, що Україна є європейською країною лише частково. Коли ми говоримо про сучасну європейську державу, то маємо на увазі державу, в якій існує чітке розрізнення громадських і приватних інтересів. В сучасній європейській країні уряд керує державою для суспільного блага, а не заради приватних інтересів.

В Україні цього розрізнення до кінця немає. Все таки влада сприймається як джерело грошей, як інструмент збагачення, як доступ до певного впливу та влади. Поки це не зміниться не можна говорити про Україну як про повноцінну європейську країну.

 

Про неминучість демократії

Можна сказати, що Україна має не лише шанс для того, щоб успішно себе реалізувати як сучасна демократія. Навпаки, до певної міри це навіть неминуче. Це є природнім розвитком світових тенденцій. Але, звісно, багато залежатиме від змін в інституціях та ментальності українців.

З часом все ж таки будуть формуватися ті чинники, які неминуче підштовхуватимуть Україну до сучасної європейської демократії, тому що все більше людей будуть отримувати кращу освіту, зростатиме кількість представників середнього класу та доступ до новітніх технологій, і, головне, що зросте критична маса людей, яка буде незадоволена старою системою.

«Зявляється все більше людей поза системою»

Проблема України не в тих помилках, яких допускаються окремі політики чи урядовці, а в системі загалом. Тобто проблема в тому, що більшість еліт, більшість політиків та урядовців сприймають свою роботу не як державну службу і не як те, що було довірене їм суспільством, державою, щоб служити громадським та суспільним інтересам. Вони сприймають державну службу як інструмент збагачення та відстоювання власних, приватних інтересів.

Отже, передовсім, має змінитися ставлення до сприйняття державної служби. Я думаю, ми вже почали бачити ці зміни, оскільки з’являється все більше людей поза системою, які чинять тиск на існуючі еліти в Україні і сприяють поступовій зміні цієї системи.

Основний виклик – корупція

Мені здається, що основний виклик, який сьогодні стоїть перед більшістю країн, – це системна корупція. Тобто коли вся еліта використовує державні ресурси заради власного блага. Не виняток і Україна. Але позитивно те, що упродовж останніх місяців ми бачимо спроби боротьби з цим явищем.

Очевидним є те, що Україні потрібна сильна і незалежна структура, яка буде боротися з корупцією, але ця структура повинна мати відповідні повноваження кримінального переслідування. Вона має бути повністю незалежною від чинної політичної та судової системи. Тільки тоді можна буде успішно розслідувати корупційні схеми. Звісно, це не допоможе Україні вирішити усі проблеми, але це одна із найважливіших реформ, які потрібно зробити.

 

Україні потрібен ЄС, але ЄС не готовий прийняти нових членів

Мені здається, що Україні однозначно потрібен Європейський Союз. Але сьогодні ЄС переживає власну інституційну кризу, є проблеми з євровалютою, європейською зоною. І поки Європейський Союз не вирішить інституційних змін, він не зможе прийняти нових членів у свої ряди. Це стосується також і України. Тому сьогодні, особливо після «Брексіту», ЄС буде займатися своїми інституційними проблемами.

Львів – сучасне європейське місто

Мені, звичайно, важко робити якісь прогнози на майбутнє, але у мене склалося враження від Львова як від сучасного європейського міста з сильним і потужними інституціями. Тому, я думаю, у цього міста є дуже оптимістичні шанси для подальшого розвитку.

Підготувала Оксана Лісна

Фото Богдана Ємця

Оператор Володимир Барчук

Режисер монтажу Дмитро Тарадайка

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!