«Вимкнені телефони, є жива черга». Як працює Генконсульство Росії у Львові

7954 0
Через можливу військову агресію з боку Росії деякі консульства ще наприкінці січня заявили про евакуацію своїх дипломатів та їхніх сімей. Також було повідомлення про те, що зі Львова виїжджають працівники Генконсульства РФ. Утім дипустанова далі працює, щоправда, дехто нарікає на відсутність із нею контакту. Під будівлею збираються чималі черги. Тvoemisto.tv з’ясувало, якою є нинішня ситуація біля стін консульства у Львові.

«Складно з російським паспортом»

Поблизу Генерального консульства Російської Федерації – черга. Кілька десятків людей зібралися біля його будівлі на вул. Костя Левицького, 95.

Пан Василь приїхав із Володимира-Волинського. Це приблизно 140 кілометрів від Львова. Він і його дружина мають російське громадянство. Чоловік розповідає, що дружина є етнічною росіянкою, але прожила в Україні удвічі більше, ніж у Росії, і вже давно не вважає цю країну своїм домом.

«Ми залагоджуємо справи із закордонними паспортами, колись термін їхньої дії був п’ять років, тепер десять. Приїхали вранці, стоїмо… Нині день, коли приймають людей за живою чергою. Знаю, що ще якось можна записатися через електронне звернення, але нам це не вдалося», – каже він.

Чоловікові на вигляд за шістдесят, він добре говорить українською. Запитую, чому за стільки років життя в Україні вони не отримали громадянства. Пан Василь каже, що колись їм не було до того діла, що російський паспорт не створював їм жодних незручностей. Але коли захотіли його замінити,  виявилося, що це не так просто.

«Потрібен дозвіл Росії на те, щоби позбутися її громадянства, а вона його не дає. Зате громадянство своє «роздає» всім кому завгодно. Просто так. А щоб українське отримати, треба багато чого зробити, пройти», – пояснює чоловік.

Читайте також: «Прошу вас, нехай ніколи не буде війни». Папа Франциск помолився за мир в Україні 

«Складно з російським паспортом. Мені навіть у візі до Польщі відмовляли кілька разів, хоча я мав і запрошення, і додаткові документи про те, чому я туди їду. Із російським закордонним хіба що в Грузію поїдеш. Усюди потрібні візи. То вам не Шенген», – нарікає Ростислав.

Цей чоловік з Івано-Франківська. Стоїть у черзі вже кілька годин. Каже, що черга повільно рухається. Чоловік каже, що консульство відвідує часто і що тепер трохи жалкує, що не вирішив справу з громадянством раніше.

Люди у черзі бідкаються, що доводиться чекати на прийом дуже довго. Дехто стверджує, що записувався, надсилав повідомлення на електронну скриньку… Російської мови, до речі, біля консульства майже не чутно. Люди обступили охоронця, що стоїть при вході на територію. Він має великий зошит, у якому список прізвищ людей із черги. Впускає на територію консульства по одному і дописує прізвища тих, що стають у чергу.

Читайте також: У Львові затвердили план дій у разі військової загрози з боку Росії

Посиленої охорони біля консульства немає, лише двоє чоловіків біля входу і один постійно обходить територію.

Запитую, чи довго стоїть у черзі, у сивої жіночки в окулярах. І вона одразу називає мене провокаторкою: «Яке вам діло до того, хто тут і скільки стоїть! У генконсульстві вимкнені телефони, через ковід не усіх впускають до приміщення. Сьогодні день, коли є жива черга. Але є дні, коли за електронним записом приймають». 

Відсутність телефонного звязку, черга і електронний запис

Минулого тижня представниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова повідомила, що Росія скоротить штат працівників у консульствах в Україні, але запевнила, що консульства працюватимуть. Нам не вдалося отримати коментар з приводу цього в консульстві, оскільки на телефонні дзвінки там не відповідають, також ігнорують електронні запити.

«Генконсульство Російської Федерації у Львові працює в штатному режимі відповідно до визначеного російською стороною графіка», – повідомили Тvoemisto.tv в МЗС у відповідь на інформаційний запит. – Станом на сьогодні в МЗС України акредитовано 12 співробітників Генерального консульства РФ у Львові. Наразі генконсул не призначений».

Ця дипломатична установа розташована недалеко від середмістя, на вул. Костя Левицького, 95. Минулого тижня на її сайті з’явилося повідомлення про те, що в Генконсульстві РФ із невідомих причин повністю вимкнений телефонний зв’язок. Активним мав би залишатися тільки номер екстреного зв’язку з дипломатом, але й він не відповідає.

«Відвідувачі, через незалежні від Генерального консульства причини телефонний зв’язок у нашій структурі повністю вимкнений. Просимо використовувати для звернень і консультацій електронну адресу», – мовиться у повідомленні на його сайті.

Читайте також: «Далі знову буде ескалація». Аналітик про загрозу російського вторгнення

Нагадаємо, що наприкінці 2021 року активісти та учасники бойових дій вимагали перевірити законність діяльності консульства Російської Федерації у приміщеннях на вулиці Костя Левицького, 95. Вони дослідили державні реєстри та інші документи, з’ясували, що, ймовірно, Генконсульство Росії за адресою Костя Левицького, 95 працює із порушеннями.

Додамо, що через накопичення російських військ на кордоні, уряди кількох країн одразу вирішили перенести свої посольства до Львова. Зокрема, йдеться про США, Австралію, Канаду, Німеччину. Також про створення у Львові Центру екстреної допомоги під нідерландським прапором заявило посольство Нідерландів. Там наголосили, що посольству в Києві буде складно надавати адекватну допомогу нідерландцям, а Львів стане місцем, де люди перед перетином кордону можуть зібратися, отримати останню інформацію, підготуватися до перетину кордону.

Раніше американська розвідка повідомляла, що біля кордонів України Росія зібрала близько 70% військової техніки, потрібної для нападу, і що стягнула до кордону 140 тисяч військових. У МЗС України просять не панікувати та зберігати спокій. Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до будь-яких кроків з будь-яких кордонів. Чи готова Україна до провокацій Росії, читайте у матеріалі на Тvoemisto.tv.

Вікторія Савіцька

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!