Гори кличуть. Популярні маршрути українських Карпат

13933 0
Втекти з розпеченого дощового міста у гори дуже спокусливо. Пропонуємо кілька маршрутів, перевірених часом.

Щоб піти в гори, треба бути готовим як морально, так і фізично і не забути про необхідне спорядження (теплий одяг, бо погода часто змінюється, спеціальне взуття, головний убір, накидка від дощу, тощо), що допоможе впоратися з примхливою погодою. А якщо ви зібралися в гори групою, то обов'язково дотримуйтеся заходів карантину. Радимо вершини гір, на яких справді варто побувати.

Піднятися на найвищу вершину Львівщини

Піднятися на Пікуй справді вартує. Тут розміщений заказник «Пікуй» державного значення та однойменна база відпочинку у селі Біласовиця, що знаходиться у підніжжі гори. Звідси відкриваються неймовірні пейзажі, які захоплюють дух. Сходження на вершину якраз починається з Біласовиці. Це вдвічі цікаво, оскільки це стародавнє бойківське село зі своїми традиціями.

Досвідчені мандрівники радять вирушати до вершини з села Либохори ‒ звідки вас можуть підвезти до перевалу «Руський шлях». Відстань до перевалу нескладно подолати й самостійно, вона невелика. Проте шлях стрімкий. А від перевалу до вершини веде добре втоптана стежка ‒ йти лише 8 км

Вид з гори, 2015 р.

(Джерело: wikimedia.org; автор: Taras r, ліцензія)

На вершині гори, 2016 р.

(Джерело: wikimedia.org; автор: Tanya Troyan, ліцензія)

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: місце для закоханих у гори

Поглянути на обсерваторію на горі Піп-Іван Чорногірський

Похід на Піп Іван Чорногорський можливий декількома шляхами, але всі вони цікаві по-своєму. Найбільш популярним та коротким маршрутом є похід із села Дземброня. Початок підйому із Дземброні – автобусна зупинка. Від неї на полонину під горою Смотрич у південному напрямку дорога круто підіймається вгору. Набираючи висоту, вона пролягає між угіддями і заводить у ліс. У верхній частині полонини є колиба та кошари. У теплий період тут живуть пастухи, в яких можна купити домашню бринзу. Тут варто подорожувати з провідником, бо можна і заблукати. Все ж краще та простіше йти із людиною, яка добре знає та орієнтується на місцевості. Власне із Піп Івана і починається Чорногорський хребет. Ця гора крім захоплюючого краєвиду, ще й цікава історично, бо на висоті 2028м розташована обсерваторія 1936 року. Ця споруда мала власний водогін та навіть систему опалення. Складалась вона з готелю, господарських приміщень та астрономічної вежі. На ті часи ця обсерваторія вважалась другою за значимістю в Європі та шостою у цілому світі. Віднедавна, вона була частково відновлена для туристичних потреб. Затятим мандрівникамм вона відома за назвою «Білий Слон».

Фото: Марія Насипана

Сходження зеленим маршрутом можна з села Шибене через озеро Марічейка (близько 11 км). З села Дземброня починається  сходження синім маршрутом через гору Вухатий Камінь (10 км)

Підкорити Грозову гору

Із Петроса, який ще називають Грозовою горою, на висоті 2020 відкривається дивовижний краєвид на Чорногорський масив. Висотою гора поступається лише Говерлі. Сходження можливі у будь яку пору року. На Петрос найкраще добиратися із залізничної станції Кваси. Це найпростіший спосіб вийти на гору, а маршрут з цієї станції становить 15 км. Досвідчені туристи не рекомендують ходити туди без спеціального спорядження (одяг, взуття) і практики походу в гори. Існує легенда, що колись на цій горі знайшли кам’яний хрест, тому і вирішили на цьому місці збудувати капличку. Але існує ще міф, що гора Петрос – гора Перуна, тому дуже часто вітер скручує металеві хрести, а блискавка руйнує частково або ж повністю спалює капличку.

Підйом на гору радять починати із сіл Ясиня чи Кваси.

Фото: Марія Насипана

 

Читайте також: Де активно відпочити в Карпатах: 10 вершин для піших походів у гори

Прогулятися до найвищої вершини Сколівських Бескидів

Кажуть, якщо в безхмарну погоду уважно придивитися – то з гори Парашки видно  Львів, що розташований за 90 кілометрів. Почати шлях на гору можна з двох сторін її однойменного хребта Парашка, як з її західної сторони, з міста Сколе, так і з східної - з села Корчин. Не важливо, кудою буде розпочато шлях, ключовими точками будуть: м.Сколе - г.Парашка - в. Гуркало - с.Корчин, і навпаки.

Парашка розташована на території Національного природного парку «Сколівські Бескиди».

Читайте також: Куди поїхати на вихідні: гора поблизу Сколе, з якої можна побачити Львів

Привітатися з хмарами на Говерлі

З найвищої вершини українських Карпат починається чимало маршрутів, але це сходження нелегке і зійти посеред дороги не вийде. Спершу доведеться пробиратися лісом та гущавиною, а вже остання частина маршруту пройде відкритою місцевістю, де є змога помилуватися гірськими хребтами, якщо буде гарна погода. Це один з найпопулярніших маршрутів. Починають сходження найчастіше зі спортивно-туристичної бази «Заросляк».

Читайте також: Як українці вперше взимку підкорювали Говерлу? Фото

Джерело: wikimedia.org, автор: Elvira Podolinska

Маршрут нескладний, тим паче, що на турбазі проводиться певна підготовка до підйому. Він розпочинається зі стежини, яка вестиме уздовж річки вгору, відтак заведе у ліс, а потім виведе на полонину. Наступні 2 км доведеться підніматися стрімкими схилами. Поступово дорога виведе до першого (Малої Говерли), а потім і до другого плеча Говерли.

Джерело: vidviday.ua

Інші місця, які ми радили відвідати, можна побачити на цій мапі:

За матеріалами vidviday.ua


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!