Фото: Надія Марченко

Фото: Надія Марченко

На яку гору піднятись у Славську. 4 унікальні піші маршрути

40735 0
Чи ви досвідчений турист, чи навпаки – на «ви» із горами, у Славську кожен зможе знайти саме свій шлях. Tvoemisto.tv поїхало у Карпати і тепер ділиться із вами враженнями, корисною інформацією та кличе в гори.

Славська ОТГ, що розташована поміж карпатських гір на території Львівської області, активно розвивається. Якщо ви були там минулого року, то цього літа, швидше за все, знайдете щось нове для себе. А якщо востаннє ви їздили на літній відпочинок в гори ще у дитинстві з батьками або тільки замислюєтесь про це, то однозначно пора вирушати за новими враженнями.

Читайте також: «Це буде бімба!». Як Славське повертає собі статус туристичної мекки. Репортаж

Зі Славська, що є центром ОТГ і куди легко доїхати зі Львова, є чотири промаркованих маршрути на вершини різної складності протяжністю від 8 до 25 км. Вони займають від кількох годин до цілого дня. На деякі маршрути можна іти навіть із дітьми, також вони підходять для старших людей. Кожен зі шляхів має свої принади і під силу практично всім.

Найлегший маршрут зі Славська – шлях №5013 на гору Татарівка. Його протяжність – усього 8 км (зі спуском), підйоми тут пологі, тож він буде до снаги і молодшим дітям. Утім, гора Татарівка – лісиста, тож дорогою вам не трапиться багато панорам. Натомість матимете щастя у вигляді піт-стопів в малинниках та ожинниках.

Маршрут №5012 на гору Магуру має загальну протяжність у 18 км, тож на нього варто запланувати увесь день, як і на маршрут №5011 – це 25 км на гору Високий Верх. Останній – веде до точки, де сходяться три області – Львівська, Івано-Франківська та Закарпатська. Також є коротші прогулянкові маршрути на Погар, Кливу і Менчіл.

Читайте також: У Славському будують памп-трек для велосипедистів

Tvoemisto.tv вибрало маршрут №5001 на гору Ільзу. Він середньої складності, його протяжність – 8,7 – 10 км (залежить, як ви плануєте спускатись). Тут є кілька не надто крутих підйомів, а уздовж стежки відкриваються панорамні краєвиди, що перехоплюють подих. Маршрут починається у самому центрі Славська – навпроти церкви Успіння пресвятої Богородиці, просто перейдіть через дорогу та ідіть прямо вуличкою, що веде вгору.

Відьма, вовки та дресирований півень

Окрім чудових панорам, маршрут на гору Ільзу має й іншу родзинку – після підйому на гору можна спуститись у сусіднє село Волосянка – якраз між ним і Славськом стоїть Ільза. Звісно, можна повернутись і назад у Славсько – тоді загальний шлях становитиме близько 10 км. А головна принада Ільзи у тому, що з її вершини можна побачити інші навколишні гори – ті ж Тростян і Високий Верх.

Дорогою на Ільзу

Місцеві розповідають, що колись на горі мешкала відьма Ільза (друга назва вершини – «Відьмина гора»). Вона мала коханого, але той раптово пропав. Бідолашна шукала його – та безуспішно. Від горя Ільза перекинулась на вовчицю, в образі якої, кажуть, відьму можна зустріти і нині – якщо вийти на вершину опівночі. Також є повір’я про те, що як хлопець освідчиться дівчині на вершині Ільзи, то на пару чекає щасливий і довгий шлюб.

Удень, кажуть місцеві мешканці, вовків в околицях Ільзи бачили вже давно – кілька років тому. Натомість тут є багато зайців, лисиць, ящірок і навіть саламандр. А також – багатоголосся птахів, із якими, якщо умієте гарно свистіти, можете спробувати поспілкуватись – нам вдалось, птахи мелодійно відгукувались.

Про гору Високий Верх, яку видно з Ільзи, також є кілька легенда. Тут сходяться межі трьох областей, і в давнину мешканці навколишніх сіл, що належали до різних територій, мали свій оригінальний спосіб вирішення суперечок. Для цього брали півня і виносили на вершину – у яку сторону він запіє, там і правда. 9-річний Юра, який піднімався з нами на Ільзу, одразу розважливо припустив, що у ті часи варто було мати дресированого півня.

На вершині Ільзи

Друга легенда розповідає про те, як виникло джерело «Писана криниця», що розташоване дорогою на Високий Верх. Колись цими лісами проходив Довбуш зі своїми опришками. Він посперечався з одним про те, що зможе підписатись на камені самим лише пальцем. І зробив це. Тоді із каменя пішла вода, що сьогодні освіжить вас на шляху.

Розкажіть дитині про збиральництво

Уздовж маршруту на Ільзу, як і обабіч інших, є чорничники, ожинники і малинники. Якщо сезон чорниць вже минув, то дика лісова малина якраз достигає – солодка, запашна і трохи колюча, якщо захопитись і зануритись углиб. Незабаром дозріє ожина, сезон якої припадає на другу половину серпня.

У лісі можна назбирати і грибів, лише зараз їх мало – нам дорогою трапились лише кілька парасольок.

Окрім грибів і ягід, у горах збирають лікарські трави – наприклад, зараз починає квітнути Іван-чай, а скоро настане час збору звіробою та інших. Місцеві готують із них різноманітні смачні карпатські чаї, що можна взяти додому і тішити себе взимку солодкими сонячними спогадами.

Приблизно на середині шляху на Ільзу є джерело зі смачною холодною водою, а навпроти нього – лавка, де можна перепочити і поширяти поглядом над сільськими будиночками, що далеко внизу.

Дорогою на вершину Ільзи вам трапиться три підйоми: два коротких і один довгий. Усі вони не круті, але один – кам'янистий. Останній підйом – перед самою вершиною, його протяжність становить 300 метрів. Цей підйом не складний, але місцями доведеться іти через зарості кущів та високу траву.

Читайте також: У Славську на Львівщині заборонили використання поліетилену

Гора за горою

Спеціалістка відділу туризму Славської селищної ради Христина Пронь розповідає, що ОТГ – невелика, тож піші гірські маршрути тут не складніші за середній рівень і розраховані на пів дня. Хоча шлях на Високий Верх триватиме довше.

Окрім того, гори Славської ОТГ можуть завести вас далі – наприклад, на славнозвісну гору Маківку, де воювали українські січові стрільці, а зараз облаштований меморіал. Це один із найбільш популярних маршрутів серед туристів поряд із походами на Високий Верх та Ільзу. Також зі Славська горами можна потрапити і в Горгани.

Поза офіційними промаркованими маршрутами є багато різноманітних стежок, де можна просто погуляти, вийти до зон відпочинку та влаштувати пікнік.

Альтанки та місця для пікніків

На території Славської ОТГ є 9 альтанок, де можна влаштувати пікнік і де є місця для вогню. Більшість із них – високо у горах (гора Клива, гора Погар), але є і біля озера та річки (села Хащованя та Нижня Рожанка).

На березі хащованського озеа є кілька альтанок, де можна відпочити з друзями

Альтанка 7 вітрів

Вигляд з альтанки Скеля

Подбайте про безпеку

Якщо ви плануєте довгий маршрут горами, то потрібно попередити про це рятувальників Славського пошуково-рятувального посту. Розповісти про те, куди і на скільки ви плануєте піти, можна, заповнивши форму на сайті ГУ ДСНС у Львівській області.

Якщо ви раптом загубились та не можете самостійно знайти дорогу, потрібно зателефонувати за номером рятувальної служби 112 та якомога точніше описати місце, де ви перебуваєте.

Перед тим, як вирушити у похід, кілька лайфхаків:

  • Подбайте про зручне і бажано закрите взуття – окрім каміння, води зі струмків та заростів малини у лісі можуть бути змії (зазвичай вони ховаються, але варто бути обережним)
  • Візьміть із собою запас води – на шляхах є джерела, де можна його поповнити, але спрага може з'явитись швидше, аніж ви до них дістанетесь.
  • Якщо ідете влітку, то вирушайте у похід зранку або після обіду (якщо це короткий шлях), коли сонце не пече так сильно.
  • Прихопіть захист від сонця на голову, а якщо забули – зробіть собі капелюшок із лопуха. Також прихопіть засоби захисту від укусів комах.
  • Також вам може знадобитись дощовик, адже погода у горах мінлива, та засіб від комарів та інших комах.

«Згалом у нас такі маршрути, що як ідете недалеко і не плануєте губитись, то особливої підготовки не треба», – говорить Христина Пронь.

Після гір

Якщо ви хочете не лише у похід в гори, а й переночувати в Карпатах, то широкий вибір садиб і готелів для відпочинку можна знайти на сайті Booking.com.

Окрім походів в гори, Славсько пропонує багато інших активностей та розваг: спортивних, кулінарних, мистецьких, освітніх тощо. Тут можна пограти у футбол, волейбол, баскетбол чи навіть у теніс, взяти на прокат квадроцикли, наловити форелі. Любителі кулінарного туризму також можуть з’їздити на козину ферму, де виготовляють сир та проводять дегустації. Якщо хтось мріяв подоїти козу – тут це також можна зробити. Детальніше про те, чим зайнятись у Славську, читайте у наступних матеріалах від Tvoemisto.tv.

«У нас відпочивальники дуже різні. Часто буває, що курорт призначений для певної категорії – для молоді, для старших, для сімей. До нас же їдуть різні люди, тому що можна обрати – або спокійний відпочинок, або активний», – розповідає Христина Пронь.

Олександра Бодняк

Фото: Надія Марченко та із сайту Славської ОТГ

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто»  це медіа, якому справді можна довіряти.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

 

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!