13 годин на добу. Як це працювати на доставці під час карантину

13200 0
Історія львів’янина, який доставляє їжу під час пандемії

Tvoemisto.tv продовжує серію життєвих історій про те, як карантин змінив життя львів’ян. Раніше ми поспілкувалися із фармацевтом Іриною Мушинською, яка працювала також під час свинячого грипу у 2009 році, а також із надзвичайником Олегом Мундзиняком, який розповів, як коронавірус вплинув на його службу. Сьогодні нашим героєм є кур'єр доставки їжі.

Співрозмовник каже, що зараз кількість замовлень зросла до 12-ти на день і побільшало доставок із супермаркетів. Їжу він розвозить 13 годин на добу, але не скаржиться, бо це його вибір.

Люди не змінилися...

Вулиці Львова порожніють. Та час від часу у різних районах міста поглядом можна зловити «жовтих чоловічків» із рюкзаками Glovo, які продовжують виконувати свою роботу і везуть людям пакунки.

27-річний друг редакції Tvoemisto.tv працює у доставці Glovo майже рік (він попросив не називати свого імені, бо служба не дозволяє кур'єрам надавати публічні коментарі). Хлопець каже, що роботи під час карантину суттєво додалося. Щодня кур’єри отримують щонайменше по 10 замовлень на доставку готової їжі та продуктів із супермаркетів. При цьому настрої людей, за його словами, не змінилися. Портрети замовників, як завжди різні, каже він.

«Зараз на відсотків 30-40% збільшилися замовлення. Це стосується всіх служб доставки, і «UberEATS», і «Raketa». Колись у день було 2-3 замовлення, а зараз по 12 замовлень. Кур’єр бронює собі певні години, а тоді включає автоприйом. Система бачить кур’єра онлайн і йому надходять замовлення», – розповів хлопець.

Читайте також: «Наші люди й зараз спалюють суху траву». Як це працювати під час карантину

Гроші не допоможуть...

За його словами, на службі Glovo зараз у Львові працюють до 500 кур’єрів. На питання, як керівництво забезпечує їм захист та безпеку під час коронавірусу, хлопець розповів, що кур’єри у будь-якому випадку застраховані, і щодня їм приходять повідомлення-заклики бути обережними.

«От прийшло повідомлення, що у випадку захворювання на коронавірус нам виплатять 2 чи 3 тисячі євро, але я навіть, чесно зізнатися, цього повідомлення не читав. Бо вони (гроші – ред.) мені не дуже допоможуть, якщо я захворію. Кожного дня нам також пишуть при можливості уникати контактів, бути обережними. Також нас просили, щоб кур’єри не утворювали скупчення біля закладів, коли очікують замовлення», – розповів співрозмовник.

Найчастіше йому доводиться доставляти McDonalds і кебаби, зараз зріс попит, власне, на таку їжу. При цьому, каже кур’єр, львів’яни набагато більше почали замовляти доставку продуктів із супермаркетів «Ашан» та «Сільпо».

«У день 3-4 замовлення – це покупки в супермаркетах. Кур’єри, чесно, не дуже люблять такі замовлення, бо доволі багато часу потрібно на них витратити. Списки великі, потрібно ходити, вибирати і ще чекати у чергах. Це не дуже «вдячні» замовлення, але від них майже неможливо відмовитися», – поділився хлопець.

«Кількість замовлень залежить від того, на якому транспорті кур’єр їздить. Найбільше мають велокур’єри, найменше авто. Я зареєстрований як автокур’єр, але їжджу на мопеді. Кур’єрам на автівках кидають великі дистанції», – пояснив він.

Читайте також: «Я ніби пів життя прожила». Як це працювати в аптеці під час карантину

Сам собі господар

На Glovo можна працювати не більше як 11-ти годин. Герой цього матеріалу працює на цій службі 11 годин і ще дві години на «Ракеті». Загалом, його робочий день починається о десятій і триває 13 годин.

«Але це мій вибір. Я не втомлююся, бо пересів на мопед і отримую задоволення від поїздок», – запевнив він.

Зарплата кур’єрів залежить, відповідно, від замовлень. У середньому, розповідає хлопець, якщо працювати цілий тиждень, то виходить 5-6 тисяч гривень заробітку. У місяць близько 20 тисяч, інколи і більше.

Хлопець закріплений в одному із районів міста, і ввечері працює в центрі. «Вулиці стали менш людні – менше машин, менше людей. Для нас це, звісно, легше, бо можна швидше доїхати і доставити замовлення. У центрі зараз незвично порожньо», – каже він.

До речі, хлопець, що цікаво, попри те, що об’їжджає ресторани та різні заклади, старається завжди обідати вдома. «Я дуже рідко харчуюся швидкою їжею чи купую у магазинах якісь продукти. Хочеться нормально поїсти обідом і вранці, перед тим, як відправляюся на роботу»,  зізнається співрозмовник.

На питання, що ж йому таки найбільше подобається у роботі на доставці їжі, хлопець каже, що важливими і визначальними є стабільність, відсутність затримок із зарплатою, можливість швидко заробити гроші і вільний графік. «Мені подобається, що я – сам собі начальник», – підсумував він.

Христина Гоголь

Фото ілюстративні, автор  Roman Baluk

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!