фото: thanhnien.vn

фото: thanhnien.vn

Бюджетні гроші – приватним школам. Як Львів експериментує з освітою дітей

5870 0
Одинадцять приватних шкіл і садків Львова цього року отримали гроші з міського бюджету на власні потреби. Батьківська рада Львівщини проти.

«Це призведе до порушення прав людини, звузить зміст та обсяг існуючих прав і свобод учнів, педагогів та батьків, спровокує збільшення так званих шкільних (садкових) поборів, спричинить корупцію». Такий прогноз у червні озвучували критики рішення міської влади дотувати з бюджету приватні навчальні заклади. Одначе програма вже діє, нею скористалось понад десяток шкіл і садків. Tvoemisto.tv з’ясувало, як це працює.

Допомагати приватним школам та садочкам грішми з міського бюджету депутати міської ради взялися ще у квітні. Тоді на сесії затвердили однорічну пробну програму надання фінансової підтримки дошкільним і загальноосвітнім навчальним закладам приватної форми навчання. Щоправда, спершу допомагати планували з а принципом «гроші йдуть за дитиною». Цю ідею вперше було озвучено під час дискусійної платформи «Твоє місто Львів», але врешті затвердили фінансування на різні потреби закладу.

«Кожна дитина, яка навчається в школі, в середньому має 10 тисяч гривень на рік на своє утримання від держави та від міста. Якщо говорити про дошкільні навчальні заклади – це орієнтовно 17 тисяч гривень.  30% цієї суми тепер ми можемо давати тим дітям, які навчаються в приватних школах і садочках», – коментував затвердження програми міський голова Львова Андрій Садовий.

Цю систему один із ініціаторів програми, депутат Львівської міської ради Валерій Веремчук, побачив у Ризі. Там порахували, що замість ремонтувати старі приміщення, вигідніше підтримувати грішми приватні школи. За його словами, у Львові на ремонт комунального садочка потрібно витратити приблизно 20 мільйонів гривень. Натомість річне фінансування ухваленої міською радою програми обійдеться у 4,63 мільйони гривень на рік: 2,7 мільйона для шкіл і 1,9 мільйона для садочків.

«Підтримка одного учня приватної школи коштуватиме місту 2 тисячі гривень на рік, дошкільнятка – 2,4 тисячі. Для порівняння, в комунальних закладах це 9 і 17 тисяч гривень на рік відповідно», – писав він у колонці на Tvoemisto.tv.

Проти фінансової допомоги приватним школам та садочкам виступили у Батьківській раді Львівщини. Влітку громадська організація звернулася до мера міста з вимогою ветувати затвердження програми. На думку батьківського об’єднання, програму розвитку освіти Львова на 2017-2020 роки, частиною якої є фінансування некомунальних шкіл та садочків із бюджету міста, прийняли з порушеннями та не погодили на громадських слуханнях.

Своє звернення Батьківська рада виголосила на засіданні виконкому. Там представниця Батьківської ради Львівщини Галина Мельник заявила, що ухвала міської ради щодо фінансування приватних навчальних закладів порушує законодавство і наголосила, що комунальні школи та садочки Львова потребують великих коштів на поліпшення умов навчання, оскільки батьки самі здають гроші на ремонт у класах та закупівлю устаткування.

«Якщо ухвалою виділяються кошти з бюджету для закупівлі сучасного обладнання у приватні навчальні заклади, то в більшості комунальних закладів батьки збирають гроші, щоб ремонтувати туалети чи побілити стіни», – розповіла Галина Мельник.

Читайте також: Шкільні побори. Наказами партнерство не збудуєш

На її думку, якщо батьки вирішили відправити свою дитину вчитися в приватну школу, вони самі мають платити за її навчання.

«Це рішення прийняли на сесії міської ради. Так, було багато питань, але, зрештою, батьки, які навчають дітей у приватних навчальних закладах, сплачують податки до бюджету міста. Тоді чому ці діти не мають отримувати жодної копійки на навчання від сплачених їхніми батьками податків? Якщо дитина вчиться в державній школі, то з міського бюджету утримується і оплата комунальних послуг школи, і обладнання для навчання», – розповіла у коментарі Tvoemisto.tv керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

Вона каже, що після непорозумінь на виконкомі до програми усе ж не вносили змін і за майже сім місяців нею скористалися 11 приватних навчальних закладів Львова, серед них 9 шкіл і 2 садочки.

«Програма передбачала, що кошти міського бюджету будуть надавати приватним навчальним закладам у вигляді фінансової підтримки, а вони використовуватимуть ці гроші», – розповіла Зоряна Довганик.

За її словами, кошти брали на закупівлю обладнання та зарплати педагогам. Хоча за вимогами програми фінансова підтримка скеровується на забезпечення вимог базового компонента освіти, закупівлю підручників і посібників, виготовлення документів про освіту, харчування дітей пільгових категорій та дітей учасників бойових дій, придбання сучасного обладнання. Інші статті витрат, такі як заробітна плата, у програмі не передбачені.

«Система як ідея хороша, але я одразу був противником цього проекту тільки тому, що завчасно передбачив реакцію у суспільстві на кшталт “для чого фінансувати приватну школу, коли треба допомагати комунальним”. Я не поділяю таку позицію, але реакція була очевидною», – каже Володимир Огура, керівник приватної школи «Ерудит», на яку за програмою виділили 92 тисяч гривень. За словами директора, кошти передбачені на покупку мультиборда.

Читайте також: E-школа у Львові: як технології перетворюють уроки на гру

Приватна школа або садочок спершу мали подати заявку на участь у програмі фінансової підтримки, яку розглядає та затверджує спеціальна комісія. До неї входять представники освітніх структур Львова на чолі з керівницею управління освіти міськради.

Розмір фінансової підтримки визначають залежно від обсягу видатків, спрямованих на виконання Базового навчального плану загальноосвітніх навчальних закладів та Базового компонента дошкільної освіти. Видатки розраховуються за спеціальною формулою, відповідно до загальної кількості навчальних годин, педагогічного навантаження вчителя (вихователя) на тиждень, кількості учнів (вихованців), нормативів наповнюваності класів (груп) приватних навчальних закладів.

І якщо кількість учнів, які навчаються у школі, держава контролює, то складно точно порахувати, скільки дітей дошкільного віку відвідують садочок. Це може сприяти неправомірному розподілу коштів, адже що більше дітей у навчальному закладі, то більша фінансова дотація.

Кошти перераховують із міського бюджету у вигляді щомісячного траншу на відкриті у територіальних органах Держказначейства рахунки. Відповідальність за використання коштів несуть керівники навчальних закладів, які подають щомісячні та щоквартальні фінансові звіти про використання цих коштів. Також управління освіти може самостійно перевіряти напрями використання коштів, наданих за програмою.

За словами керівниці управління освіти ЛМР, перший транш не комунальні навчальні заклади отримали у перші чотири місяці дії програми – за травень-серпень. Нині планують надати ще один транш до кінця року, оскільки програма поки що однорічна і закінчиться наприкінці грудня.

За словами Зоряни Довганик, немає нічого поганого в тому, що завдяки програмі приватних шкіл ставатиме більше. Вони з часом можуть стати альтернативою державній освіті, а батьки матимуть більший вибір навчальних закладів для своїх дітей. 

Вікторія Ейсмунт

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!