Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Хто з мажоритарників перемагає у Львові. Динамічна інфографіка. Оновлено

30902 0
Учора, 21 липня, в Україні відбулись позачергові парламентські вибори. ЦВК вже опрацювала понад 70%, а на деяких округах — понад 90% протоколів. Tvoemisto.tv підготувало короткі довідки про кандидатів, які лідирують на виборчих округах Львова.

На 115-му виборчому окрузі (Сихівський і частина Личаківського району) понад 30,2% виборців проголосували за активістку від партії «Голос» Наталію Піпу. Найближчй конкурент Юрій Михальчишин має 21,73%.

Читайте також: Вибори до парламенту. Якою може бути коаліція

 

 

Наталія Піпа пластунка, має диплом зі спеціальності «Економічна кібернетика» ЛНУ імені Івана Франка. Також є випускницею магістерської програми з управління неприбутковими організаціями УКУ. Працювала страховою брокеркою в компанії «Дністер», фандрейзеркою у навчально-реабілітаційному центрі «Джерело».

Була членкинею УГП від часу заснування партії у 2014 році. Того ж року вона створила разом з однодумцями ГО «Кращий Сихів», що виникла як результат тривалої боротьби за сквер в мікрорайоні «Санта-Барбара», де вона живе. Тепер це Сквер Гідності.

У 2015 році Наталія Піпа балотувалась у мажоритарному окрузі на Сихові до Львівської обласної та міської рад, але безуспішно. Далі активно займалась громадською і партійною роботою, зокрема була заступницею Львівського міського осередку УГП. Цього року ГО «Кращий Сихів» відкрила першу екостежку у Сихівському лісі та провела на Сихові екофестиваль.

Наталія Піпа йде до парламенту під гаслами «Людина, громадянин чи громадянка України — понад усе!», «Держава на долоні в людини, а не в кулаку держави», «Україна — справжній східноєвропейський тигр». Ключовими цінностями для неї є людина та її гідне життя. У програмі є виразні акценти на людській гідності, довірі, вільному виборі людиною свого шляху, рівності всіх людей перед законом.

Ворогами для неї, вочевидь, є «влада, яка раз у раз зраджує» та старі «політики, які обіцяють золоті гори», напівреформи, «вічна боротьба з корупцією, бідністю, несправедливістю». Цілком очікуваним є те, що вона обіцяє боротися із незаконними забудовами у зелених зонах.

Читайте також: Які партії отримали найбільшу підтримку на Львівщині. Попередні результати ЦВК

На 116-му окрузі (Залізничний та частина Шевченківського району) перемагає Микола Княжицький від «Європейської солідарності», який набирає 23,01%. Його найближча конкурентка Марта Романяк має 20,02% голосів.

 

 

У попередньому скликанні ВРУ Микола Княжицький був депутатом від ВО «Батьківщина». Двічі проходив у парламент за партійними списками. Він також балотувався до ВРУ у 2002 році на 117-му окрузі у Львові — як безпартійний самовисуванець, але програв. Він звернувся до суду — і знову програв. У 2006 році його обрали членом президії політради партії «Трудова Україна» Сергія Тігіпка.

Він працював журналістом з 1989 року. Наприкінці 90-х був президентом СТБ. До 2002 року був членом Нацради з питань телебачення та радіомовлення. У 2002-2007 роках був співвласником компанії «Медіадім», до складу якої входили «Тоніс» і «Газета24». У 2008 став головним директором телеканалу ТВі, де також був і ведучим.

У 2013 році Микола Княжицький потрапив у перелік ворогів преси за версією Інституту масової інформації та Незалежної медіа-профспілки України. Тоді йому закидали знищення репутації ТВі.

Під час цієї каденції у ВРУ Микола Княжицький став ініціатором законопроекту, що, серед іншого, передбачав створення Інституту книги. Також долучився до створення квот на українському телебаченні. Як голова комітету з питань культури і духовності працював над Законом про мову, був одним з ідеологів та ініціаторів його ухвалення. А разом з тим — підписав подання до КСУ, на підставі якого скасовано закон про незаконне збагачення. Із законотворчою діяльністю Миколи Княжицького можна ознайомитись на сайті ВРУ.

За 2018 рік Микола Княжицький разом з дружиною задекларували дві квартири у Києві, житловий будинок у Верховинському районі — у Верхньому Ясенові, і земельну ділянку там же. Окрім того, Микола Княжицький володіє нежитловими приміщеннями — 159 кв. м, та орендує нежитлові приміщення. Сім’я Княжицьких безоплатно користується будинком в Броварському районі Київщини, що належить Надії Княжицькій. У 2018 році Микола Княжицький став власником ще однієї квартири в Києві, а його дружина — будинку у Верхньому Ясенові і кількома тисячами квадратних метрів землі там же. Сім’я має автівки 2014, 2016, 2017 і 2018 року випуску, володіє акціями медіакомпаній, торговими марками. На рахунках у них — 1,6 млн грн та понад 1,1 млн доларів.

З виборчої програми Миколи Княжицького можна зробити висновок, що для нього ключовими цінностями є «Україна українська», вступ до ЄС і НАТО, «Європа в Україні». Відповідно передбачений розвиток держави, підняття добробуту, розвиток безпеки, мови і культури.

Найбільш негативно в програмі визначені «імперська Росія», тож вона зосереджена на недопущенні проросійського реваншу і повернення колоніальних історичних символів.

На 117-му окрузі, до якого входить Галицький, Франківський та частина Шевченківського району Львова, перемагає кандидат від «Голосу» Ярослав Рущишин. За нього проголосували 25,24% виборців. На 2% від нього відстає самовисуванка Оксана Юринець.

 

 

51-річний безпартійний львівський підприємець Ярослав Рущишин має вищі освіти у галузі економіки, права та бізнес-адміністрування.

На початку 1990-х Ярослав Рущишин був активним учасником Студентського братства Львівщини та одним з організаторів Революції на граніті. Також він — співзасновник Мистецького об’єднання «Дзиґа». Був головою Комітету підприємців Львівщини. Співзасновник Львівської бізнес школи LVBS, почесний сенатор УКУ.

Ярослав Рущишин є засновником та директором ВАТ «Троттола» — мережі швейних фабрик у Західній Україні, що шиють одяг для відомих брендів. У 2006 році балотувався до Верховної Ради від блоку «Наша Україна» (за списком), але не пройшов. У 2006-2010 рр. він був депутатом Львівської облради. З 2006 року Ярослав Рущишин є членом колегії ЛОДА від підприємців. У травні 2019 року отримав Орден за заслуги ІІ ступеня. До реєстрації кандидатом у депутати був членом наглядової ради аналітично-адвокаційного центру Центр UA, проте зараз його членство призупинене.

Серед особливих пріоритетів виборчої програми Ярослава Рущишина — комфорт і безпека транспорту. Також констатується, що Львів — креативне місто, якому вдається комерціалізація інновацій, тож програма передбачає підтримку цифрової модернізації міста, у тому числі управління рухом, відеоспостереженням, освітленням.

Ворогами для нього, вочевидь, як і для інших представників «Голосу» є «влада, яка раз у раз зраджує» та старі «політики, які обіцяють золоті гори», напівреформи, «вічна боротьба з корупцією, бідністю, несправедливістю».

На 118-му окрузі (частина Личаківського і Шевченківського районів Львова, а також Пустомитівський район Львівщини) після опрацювання 96% голосів у лідери вирвалася кандидатка від «Голосу» Галина Васильченко — 31,26%. Її наздоганяє самовисуванець Богдан Дубневич. За нього проголосували 31,1%.

 

 

Ще донедавна вона була членкинею УГП та головою львівського осередку партії. У 2015 році кандидувала до Львівської міської та обласної рад від УГП, але не пройшла.

Має дві вищі освіти, вивчала англійську у Premier London College. Також вчилась у Львівській бізнес-школі, Інституті лідерства та управління УКУ і у Вищій політичній школі центру «Ейдос». Членкиня двох громадських організацій — «Кращий Сихів» та «ІМЕД».

Авторка двох проектів-переможців Громадського бюджету 2016 та 2018 років. 

Окрім громадської діяльності, Галина Васильченко працює в ПП «Корбіз», що торгує чорними та кольоровими металами. Раніше вона деякий час працювала у Львівській міськраді у відділі інвестицій та проектів.

За 2017 рік Галина Васильченко задекларувала дві квартири і гараж у Львові, її чоловік — кілька квартир у Мостиськах, кілька земельних ділянок і торговий кіоск там же. Також подружжя має землю у Долинському районі Івано-Франківщини та дві автівки — 2006 і 2016 років випуску.

У виборчій програмі Галини Васильченко виокремлено розвиток співробітництва між Львовом та сусідніми населеними пунктами Пустомитівського району: формування спільних систем транспортної комунікації та інженерних мереж. Йдеться в програмі і про впровадження єдиного електронного квитка, що трохи здивувало, як на програму для депутата Верховної Ради, але конкретизовано законодавчі ініціативи щодо «сміттєвих питань»: розширити відповідальність виробників і врегулювати використання палива, виготовленого з твердих побутових відходів (RDF).

Програма практично повторює програму партії та інших кандидатів-мажоритарників «Голосу».

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!