зображення ілюстративне: infomalin.biz

зображення ілюстративне: infomalin.biz

Індустріальний парк на Львівщині. Чи вдасться третя спроба?

10710 0
Попри проблеми з землею, шанси проекту в Кам’янка-Бузькому районі зараз реальніші, ніж у попередників у Рясному та Грушеві.

Донедавна було відомо про два індустріальні паркина Львівщині. Були вони в проекті, адже жоден інвестор поки що не почав працювати на їх території. У березні 2017 року оголосили про створення третього – поблизу села Старий Яричів Кам’янка-Бузького району. 

Оголосили на найвищому рівні. «Вже за 2 роки у селі Старий Яричів за 20 кілометрів від Львова діятимуть кілька великих та десятки дрібних іноземних підприємств, які створять близько 8 тисяч робочих місць. А до того ж і бюджет сільської ради поповнюватиметься суттєво – приблизно на 40-50 мільйонів гривень щороку! Впевнений, що створення таких індустріальних парків дасть нам можливість здійснити економічний прорив. Дякую засновникам за реальний крок до економічного зростання!»,написав на своїй сторінці в Facebook прем`єр-міністр Володимир Гройсман.

Львівська обласна державна адміністрація підписала меморандум про наміри з ТзОВ «Індустріальний парк «Сігма Парк Яричів». Під час підписання озвучили цифру 34 — саме стільки гектарів має становити площа комплексу. Керівник компанії «Сігма Естейт» (співзасновника індустріального парку у Старому Яричеві) Роман Процак прогнозував створення десяти великих і тридцяти малих підприємств, що мали б працевлаштувати близько шести з половиною тисяч осіб.

Це майже в чотири рази більше за населення Старого Яричева, хоч і трохи менше, ніж пообіцяв Гройсман. Та все ж, якби заплановане вдалося, «Сігма парк Яричів» став би чи не першим успішним індустріальним парком в Україні й приніс би до бюджету області великі кошти.

Приватний фактор

Про можливість створення індустріального парку у Старому Яричеві обласна влада говорить із кінця минулого року. За словами начальника управління інвестицій ЛОДА Романа Матиса, ініціатором проекту є приватне підприємство – девелоперська компанія «Сігма Естейт».

Цю компанію очолює Роман Процак. Він розповів, що «Сігма Естейт» довго шукала ділянку, що відповідала б вимогам. «Ми вивчали ділянки в Кам’янці-Бузькій та Новому Роздолі. За девелоперськими нормами там неможливо будувати індустріальний парк: нема ні електрики, ні каналізації, ні води, ні газу. А головне – нема людського ресурсу, нема кому працювати. Тут є Старий і Новий Яричів, є Запитів, Кам’янка-Бузька, неподалік траса Київ-Чоп. Це густонаселений район», – каже Процак. На думку підприємця, підхід до спорудження індустріальних парків, коли девелоперська компанія сама розробляє проект майбутнього комплексу й шукає під нього забудовника, є ефективним. Адже компанія ретельно аналізує територію, тоді як держава зазвичай виділяє землю на власний розсуд.

ЛОДА анонсувала початок будівництва в Старому Яричеві у квітні. Це було дещо передчасно: лише у квітні концепцію індустріального парку передали до Міністерства економічного розвитку й торгівлі. Роман Процак сподівається, що вже в червні комплекс буде внесено до реєстру індустріальних парків, і можна буде почати шукати забудовника.

Земельна клаптикова ковдра

У повідомленнях засобів масової інформації про «Сігма Парк Яричів» фігурують різні цифри: 16, 25, 34 гектари. Роман Процак пояснює це тим, що індустріальний парк споруджуватимуть у три черги: на ділянках 16, 9 і 11 гектарів. За словами підприємця, це звична практика для таких проектів. Так простіше розподіляти кошти на будівництво та реагувати на зміну запитів інвесторів: спершу наповнюється перша черга, потім починається будівництво наступних.

Нюанс полягає в тому, що ділянки, на яких будуватиметься парк, належать різним компаніям. Та, на якій буде зведено першу чергу будівництва – 16 гектарів – у власності «Сігма Парк Яричів».

«Ми володіємо частиною території майбутнього індустріального парку. Наша компанія розробила проектну документацію, домоглася зміни цільового призначення ділянки – як державної, так і нашої. Ми ініціювали на нашій земельній ділянці створення індустріального парку, держава долучилася», – розповів Роман Процак. Проблеми в тому, що парк споруджуватиметься на землі різних власників, він не бачить.

Чинний закон «Про індустріальні парки» передбачає, що за умови створення промислового комплексу на землях держави ініціатор зобов’язаний провести конкурс для обрання забудовника та керівної компанії. Згідно з презентаційним роликом, «Сігма Парк Яричів» розробляє проект індустріального парку на всіх трьох земельних ділянках. Коли прийде час для другої черги спорудження, Львівська ОДА буде вимушена провести конкурс для своєї ділянки.

Роман Матис підтверджує, що таке зобов’язання існує, але каже, що все зміниться, поки дійде до другої черги.

«Земля має різних власників, але згодом все це має бути об’єднано. Зачекаємо на другу чергу: можливо, умови спорудження індустріальних парків зміняться. У Верховній Раді лежать проекти змін до законодавства щодо цього питання. Вони пройшли голосування у першому читанні. Якщо до часу спорудження другої черги пройдуть зміни у другому читанні, то багато нюансів можуть змінитися», – резюмує керівник управління інвестицій ЛОДА.

Вочевидь ідеться про проект змін до Податкового та Митного кодексу (пакет законопроектів 2554а-д і 2555а-д). Вони передбачають запровадження десятирічних податкових і п’ятирічних митних пільг для інвесторів, які вирішують вкладати в індустріальні парки. Проте положень щодо зміни умов поводження з землею для індустріальних парків у законопроектах поки що немає.

Головне, наголошує Роман Матис, що «Сігма Парк Яричів» має у власності 16 гектарів для спорудження індустріального парку. Адже закон передбачає, що площа такого об’єкту має становити не менше за 15 гектарів.  «Компанія має плани на всі 34 гектари. Сігма Парк Яричів вже готова працювати, там зацікавлені усе зробити якомога швидше. Тому діятимуть почергово. Ніхто ж не чекатиме зміни статусу ділянки, щоб потім робити проект», – пояснив Роман Матис.

Земельні амбіції

Обираючи земельну ділянки, «Сігма Парк Яричів» зважала не лише на інфраструктуру й доступну робочу силу. Роман Процак наголошує: його компанія воліє не користуватись землею, що входить до юрисдикції сільських рад. Часто ініціатори створення індустріальних парків використовують землі сільськогосподарського призначення або ділянки, що належать приватним особам. Натомість, яричівська ділянка мала промислове призначення та не входить до меж села. Старий Яричів починається буквально через дорогу.

Сільський голова Старого Яричева Андрій Андрущенко вважає інакше. Згідно з генеральним планом його села, каже він, ділянка для індустріального парку «Сігма Парк Яричів» усе ж входить до меж населеного пункту: «Ми проектуємо, що вона увійде до юрисдикції нашої сільради». Тож Старий Яричів розраховує отримати податкові надходження від підприємств, які працюватимуть у парку. Втім, такі очікування суперечать реформі місцевого самоврядування: згідно з нею  громади отримують право збирати частину податків від доходів підприємств, що розташовані на усій їхній території, а не лише в межах населених пунктів.

Іншим каменем спотикання може стати третя ділянка. За право володіти нею «Сігма Парк Яричів» сперечається в суді з невідомою приватною особою. Андрій Андрущенко говорить, що суд уже на завершальній стадії. На це сподіваються і в компанії.

«У цьому судовому розгляді ми залучені третьою особою на стороні відповідача. Людина там колись хотіла отримати город. Та вона не могла його там отримати апріорі: ця ділянка за генеральним планом 2008 року вважалася промисловою землею», – пояснив Роман Процак.

Спроба номер три

Індустріальні парки мали б стати рушієм розвитку для української економіки. До реєстру Мінекономіки внесено двадцять таких комплексів. Проте реально працювати в них погодились одиниці інвесторів.

Два з цих двадцяти парків мали постати на Львівщині: в Рясному у межах Львова та в селі Грушів на Яворівщині.

В першому випадку керівна компанія CTP не може розпочати будівельні роботи, адже не знаходить стартових інвесторів для свого проекту. Друга історія – про проект, який ініціювала районна влада. Лише на третій рік його створення Мінекономіки затвердило концепцію. Тепер райдержадміністрація шукатиме забудовника, далі – інвестора. Скільки це забере часу, можна лише уявити.

Роман Процак каже, що його компанія вивчала досвід обох проектів. «Якщо ми говоримо про Рясне, то там є городи. Я не розумію, як міська влада змогла видати дозвіл на будування на ділянках, якими володіють інші люди. Яворів – це утопічний проект. Можливо, ми подамося на конкурс там. Але це безперспективний індустріальний парк: там мало робочої сили», – коментує підприємець. Якщо все піде за планом, і будівництво у Старому Яричеві розпочнеться цього  року, «Сігма Парк» має шанс стати першим індустріальним парком на Львівщині.

Михайло Драпак

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!