ілюстративне фото з відкритих джерел

ілюстративне фото з відкритих джерел

ІТ, мігранти та МФВ. Що впливатиме на нашу економіку після виборів

2270 0
Останні чотири роки українська економіка стабільно зростає.

Бізнесмени, економісти та підприємці під час Весняного ділового форуму у Львові розповіли про успішні проекти, рекорди в українській економіці та де взяти 14 млрд доларів, щоб повернути державний борг. Tvoemisto.tv занотувало найцікавіше.

Економічний Ups and downs

«Зростання у нас стале. Попередні роки в економіці в нас був дуже суттєвий ups and downs, а зараз упродовж чотирьох років ми рухаємося в правильному напрямку», — переконана головна економістка Dragon Capital Олена Білан.

За її словами, проблема в тому, що за рівнем виробництва доданої вартості Україна ще не досягла показників 2013 року, але рухається туди.

«Зараз економіка зростає за рахунок внутрішнього попиту, і що мені найбільше подобається — за рахунок внутрішніх інвестицій», — додає вона.

На форумі економістка розповіла про те, що сьогодні найбільше бюджетних інвестицій йде не тільки на сільське господарство, а й на промисловість та транспорт. За її словами, важливим внутрішнім фактором, який впливає на економіку, стала короткострокова трудова міграція.

«Для економіки трудова міграція зараз має і позитиви, і негативи. Негативи — компанії не мають можливості найняти кваліфікованих працівників, особливо на Західній Україні. Позитив — наші трудові мігранти не їдуть назавжди. Вони їдуть заробити кошти і потім ці кошти повертають назад. Якщо подивитися, скільки вони повертають, то це досить суттєва сума. За 2018 рік рекордний обсяг становив 11 млрд доларів грошових переказів від трудових мігрантів. Найбільша частка була з Польщі», — каже Олена Білан.

Виклики для української економіки

За словами Олени Білан, українська економіка розвивається, але повільно. На її розвиток впливають чинники, які потрібно враховувати. Зокрема, це співпраця з МВФ та їхня недовіра до України.

«Виклик номер 0, як я його називаю, зважаючи на те, що в нас вибори і згодом буде новий Кабінет міністрів, новий парламент, — зберегти досягнення, які ми маємо за останні роки. Це нова політика Національного банку, закупівлі «ProZorro», початок медичної реформи тощо. Ще один виклик — пікові виплати за зовнішнім боргом Уряду та Національного банку України», — пояснила Олена Білан.

Вона каже, що загалом за три роки уряду треба заплатити зовнішнім кредиторам близько 14 млрд доларів, а це досить суттєві суми.

«Це виклик, з яким не дуже важко впоратися, і рецепт тут дуже простий — співпраця з МВФ. За останні роки вона була не дуже вдалою, і вони знизили нам рівень підтримки. Зараз в нас маленька програма з МВФ, ми отримали один транш. І якщо новий президент підпише меморандум з МВФ, то ми отримаємо другий. Ще один важливий фактор — це притік чи вкладення нерезидентів в державні гривневі облігації», — говорить вона.

Конфлікт на Сході, який негативно впливає на економічну ситуацію, за словами Олени Білан, зараз не на першому місці. На перший двох — корупція та недовіра до судової системи.

Інвестиції та інфраструктура

Голова напрямку інфраструктури та енергетики в Україні Європейського банку реконструкції та розвитку Марк Магалецький розповідає про те, які проекти України, профінансовані їхнім банком, стали успішними, зокрема у Львові, а також пояснює, чому важливо давати на них фінансування.

«Наш перший проект був у Львові — комплексна реконструкція низки транспортних коридорів із загальною довжиною більше 15 км, яка коштувала більше 40 млн євро, включаючи наш кредит. Це був перший кредит під місцеву гарантію у 2011 році, і завершився проект у 2016 році», — каже він.

За його словами, одним з найбільш значущих проектів став «Трамвай на Сихів» у 2016 році. Наступний проект — електронний квиток, який перебуває на стадії реалізації, а найновіший проект в сфері громадського транспорту — «Львівський тролейбус», — підписаний цього року.   

«Досить відомий та знаковий проект — «Поводження із твердими побутовими відходами у Львові», у якому передбачається реабілітація полігону в Грибовичах, опісля комплекс заходів щодо поводження з відходами в місті, включаючи сміттєпереробний завод. Сьогодні проект на стадії тендеру, і ми очікуємо, щоб перші контракти підписали в травні-червні цього року. Плануємо реалізувати проект упродовж 2019-2021 років», — говорить Марк Магалецький.

Крім львівських проектів, ЄБРР інвестує й у інші, зокрема, будівництво Бескидського тунелю, автомагістраль Стрий — Броди.   

Невизначеність чи можливості

Голова правління ПАТ «Кредобанк» Ґжеґож Шатковскі каже, що не завжди потрібно займатися прогнозами і переживати за майбутнє, натомість радить робити справу якісно і чесно.

«Наприклад, нам важливо довести партнерам та людям, що ми правильна установа, яка може займатися фінансовими ризиками. Це основна річ. До цього часу, нашим досягненням було те, що ми були невеликим регіональним банком зі своїми проблемами. Така позиція ні вражає, ні допомагає бізнесу. Проте нам вдалося стати банком, який сьогодні входить в топ-5 банків, визнаний найбільш стабільним та тим, якому варто довіряти», — розповідає він.

За його словами, банк останні 7 років постійно зростає: у середньому — на 25% кожного року і майже на 30% за останні 4-5 років.

Африка та українське IT

Про інвестиції в українські компанії розповів партнер Horizon Capital Костянтин Магалецький. За його словами, зараз найбільше інвестицій компанія вкладає в IT-сферу та в інші швидкозростаючі проекти, орієнтовані на світові ринки.

«Один з найбільш проінвестованих проектів — компанія Intellias — найбільш зростаюча в Україні IT-компанія зі Львова. Також однією з найбільш успішних компаній є Genesis Global IT-product company. Це найбільша IT-продуктова компанія України з дуже потужними позиціями у світі. Вона є в шести країнах, подекуди витіснивши звідти конкурентів. У неї є проекти, які є лідерами в Африці, США з найпотужнішими інвесторами світу», — каже він.

Окрім IT-сфери, компанія Horizon Capital інвестує також в інший бізнес, який стрімко розвивається. На думку Костянтина Магалецького, одним з них стала компанія з виробництва печива Yarych, яка надає роботу більш ніж 400 працівникам, та фірма Anex з виробництва дитячих візків, яка експортує товар в більш ніж 40 країн світу.

Нагадаємо, Весняний діловий форум — одна з найбільших бізнес-подій року в Західній Україні. Її засновник — «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз» — залучає представників українських та іноземних фінансових організацій, підприємців та провідних банків, щоб обговорити розвиток економіки, її короткострокові та середньострокові перспективи.

Ольга Гуцол,

фото організаторів

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!