Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Із корицею, веганський і на когуті. 7 рецептів борщу від відомих львів'ян

5339 0
Tvoemisto.tv дізналось, як готують борщ у родинах музикантів, полярника, львовознавця та дослідниці галицької кухні.

Цього тижня у міністерстві культури України повідомили, що культура приготування українського борщу увійде до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Ба більше, далі експерти працюватимуть над тим, щоб українську страву включили до культурної спадщини ЮНЕСКО.

У соцмережах одразу розгорілись дискусії та навіть суперечки на борщову тематику: коли почали готувати борщ, який рецепт є автентичним, чи правильно готує борщ Євген Клопотенко (адже це була його ініціатива), чи зацікавиться ЮНЕСКО борщем і скільки років мине до цього тощо. Tvoemisto.tv вважає, що борщ має об'єднувати, а не роз'єднувати. Тому пропонуємо вам 7 рецептів борщу від відомих львів'ян. Готуймо разом!

Борщ від родини Божиків

Борщ у сім'ї скрипаля-віртуоза Олександра Божика та піаністки Юлії Божик готується за рецептом мами Олександра Іванни. На жаль, її вже немає, але пам'ять про неї зберігається, зокрема і через її переписи.

Для хорошого борщу важливий позитивний настрій, оскільки його приготування – це особливий ритуал. У родині Божиків борщ люблять готувати разом, неспішно спілкуючись. Але, буває, готують поодинці. Так, не лише Юля, але і Олександр з легкістю може сам зготувати борщ. Родина розповідає:

Для початку, ставимо каструлю з водою на вогонь і в неї вкидаємо жменю петрушки, вона дає надзвичайний аромат воді. Коли вода закипіла, кидаємо ребра і варимо 30 хвилин. Поки варяться ребра – ставимо варити буряки і нарізаємо моркву, картоплю, капусту, 2-3 зубчики часнику, цибулю.

Через 30 хвилин викидаємо зелень з бульйону і закидаємо моркву і картоплю. Ставимо пательню розігріватися, а за той час чистимо буряки і нарізаємо їх. Коли пательня розігрілася – наливаємо олію і висипаємо цибулю. Коли вона зготувалась – то виливаємо туди томатну пасту, смажимо ще 3 хвилини і виключаємо.

Читайте також: Смачно і яскраво. Топ-9 страв із осінніх продуктів

Кидаємо капусту, буряк, лавровий листок в борщ і через 15 хвилин переводимо на найменший вогонь. Тоді додаємо зажарку, 1 столову ложку цукру, перець, сіль, приправи, половинку лимону або пів чайної ложечки оцту, дрібно нарізаний часник і кріп. Борщик ще трошки «потомиться» і можна виключати.

Борщ, каже родина Божиків, завжди виходить наваристий і смачний, кількість інгредієнтів коригують залежно від їх розміру. Юля і Олександр люблять борщ в міру густий.

Борщ від Соломії Чубай

Музикантка Соломія Чубай готує борщ «на око». Бере 4 буряки, 2 моркви, 1 велику цибулину і 4 зубчика часнику. Підсмажує цибульку з часничком, потім додає буряк, моркву, трішки тушкує, додає одни болгарський перець.

«Далі додаю воду і м'ясо. Переважно це замаринована телятина у французькій гірчиці з часником», – розповідає Соломія Чубай.

Вона також додає лавровий лист, перець і сіль, а ще все тре на терці.

Борщ від Ігоря Дикого

У родині науковця, полярника, керівника 24-ї української антарктичної експедиції Ігоря Дикого борщ готують за класичним рецептом, розповідає він. Особливостей у приготуванні немає: стандартні інгредієнти, як-от картопля, морква, капуста, цибуля, буряк, зелень. Він тушить буряк на олії і додає вже вкінці до зварених овочів., тоді ще на кінчику чайної ложки трішки лимонної кислоти, аби борщ не втратив кольору, і, звісно, додає приправи до смаку.

Водночас він згадує борщ з особливим смаком дитинства, який варила його бабуся.

«Основа цього борщу полягала в м'ясі, яке було засолене і зберігалося довго в скляних слоїках в холодній пивниці – більше, ніж 2 роки. Воно мало специфічний присмак, який памятаю й досі», – ділиться Ігор Дикий.

Суперборщ від Дмитра Кацала

У родині директора і художнього керівника «Дударика» композитора Дмитра Кацала борщ готують на росолі. Якщо дотримуватись рецепту, отримаєте 8,5 літрів борщу.

Для приготування потрібні: 1 курка (середня, домашня), а ліпше кугут патраний, 400 грам картоплі, 1 склянка квасолі червоної, 1 склянка квасолі білої, 300 грам буряку червоного, 300 грам капусти білої, 1-2 кримських цибулини середніх розмірів, 1 перець болгарський червоний, перець чорний мелений, перець духмяний горошком, сіль, лист лавровий, імбир, паличка кориці, сік половини лимону, цукор, 0,7 літра сметани незбираної, кріп, петрушка –  корінь і зелене, часник, олія.

Бобові потрібно замочити у воді на 24 години. Курку обсмалити, помити, залити холодною водою і закипятити, проварити 2-3 хвилини і злити воду. Курку помити ще раз, у чистий баняк дати 5 літрів води джерельної, курку, 3 листочки лаврових, корінь петрушки, перець духмяний, сіль. Варити росіл до готовності курки на малому вогні 1,5-2 години.

Читайте також: Де у Львові поїсти справжньої галицької кухні. Локації, ціни

Готову курку розібрати (забрати тлущ, шкіру і кості), м’ясо подрібнити на середньо і повернути до росолу. Забрати корінь петрушки, лавровий лист і перець горошком. Цибулю почистити нашиткувати перами, обсмажити на олії до золотого і відкласти. Буряк почистити, нашиткувати соломкою, пасерувати до напівготового на цибулевій олії і теж відкласти.

Картоплю потеребити, нарізати великим кубиком, залити водою і відкласти. Капусту посікти на грубо, пересипати з сіллю, перцем і лимонним соком і відкласти. Перець болгарський почистити і нарізати соломкою.

У готовий росіл додати приготовані картоплю, квасолі, цибулю, буряк, капусту, перець болгарський. Варити на малому вогні до готовності квасолі (30 хвилин). На 10 хвилина додати паличку кориці (5 грм) і корінь імбиру (20 грам). Вибрати імбир, лавровий лист і корицю. Борщ заправити сметаною, перед тим додавши 100 мл холодної води. Додати кріп, петрушку і 3-5 зубчиків часнику дрібнонасіченого. Довести до 90 градусів і відкласти. Дати відпочити 10-15 хвилин. Їсти з задоволенням!

Борщ від Петра Радковця

У родині львовознавця Петра Радковця борщ готують зі шпондером і без. Із Tvoemisto.tv він поділився обома рецептами.

Ставимо каструлю на 5 літрів з водою на газ. Чистимо 3-4 картоплі і кидаємо у воду, щоб варилась. Тим часом чистимо цибулю і тремо бурячок – це все смажимо. Одну моркву чистимо, нарізаємо кубиками. Якщо бачимо, що картопля майже готова нарізаємо пів білокачанної капусти. Висипаємо це все у баняк. Нарізаємо 5-6 плястерок шпондера і смажемо на пательні. Висипаємо до борщу. Часник, лавровий лист, спеції – на смак.

Якщо ж варити борщ без шпондера, то додаємо не сирий чи смажений, а варений буряк. До каструлі його висипають уже після нарізаної капусти. Петро Радковець додає, що найсмачніший борщ гарячий і його обов’язково потрібно готувати звечора, а подавати – зранку, щоб набрав смаку. Борщ не заправляється сметаною, а подається на стіл з нею. Також нам столі має бути зелень.

Борщ від Пані Стефи

Дослідниця та гуру галицької кухні Мар'яна Душар (відома як Пані Стефа) найбільш львівським вважає різдвяний борщ з вушками.

Для правдивого Різдвяного борщу потрібні: жменя сушених білих грибів, 2-3 більших бурака, 3-4 картоплини, 1 велика морква, 2 цибулини, пів селери, корінь петрушки, сушена зелень, горошинки чорного перцю, бабковий листок, сіль до смаку.

Гриби з вечора промити і замочити у воді. На ранок – воду злити, ще раз переполокати гриби, кинути у великий баняк, посолити і зварити. Як закипить – зняти піну. За яких 40 хвилин варіння грибів – кинути цибулину в лушпині, корінь пертушки, селеру. Як гриби зваряться – виймити все на тарілочку і ще відлити в горня троха грибового росолу. Цибулю, селеру і петрушку викинути.

Буряки зварити окремо в шкірці. Також буряки можна спекти в рурі. Для того їх треба добре помити, загорнути в фольгу і пекти в не дуже гарячій рурі години з 1,5-2. Потім їх вистудити, почистити і потерти на грубій терці.

Потерти моркву на грубій терці і трошка підсмажити на олії. Кинути в грибовий росіл підсмажену моркву, через 5 хвилин – картоплю, розрізану на чвертки. Посолити трошки. Додати горошинки чорного перцю.

Читайте також: Смачна етнографія. Як пані Стефа стала найвідомішою галицькою господинею в інтернеті

Тим часом одну цибулину дуже дрібно порізати і засмажити до прозорого на олії. Додати чайну ложечку цукру.

Коли картопля буде майже готова – кинути натертий буряк і засмажено цибульку. Як закипить – долити перецідженого бурякового квасу і додати щонайменше 1 чайну ложечку цукру. Квасу – на смак. Має бути не занадто квасним, але квасність має дуже чітко відчуватися на фоні загальної композиції. Також варто пам’ятати, що за якийсь час картопля вбере зайву квасність і смак стане м’якшим.

Як тільки закипить – кинути бібковий листок, сушену або свіжу зеленину, накрити покришкою і вимкнути. Має настоятися бодай кілька годин.

Тим часом можна зліпити вушка. Гриби, які варилися з борщу, змолоти або порізати дрібненько, додати смаженої цибульки, посолити і поперчити. Зробити маленькі варенички і зліпити кутики між собою. Зварити в добре посоленій воді і підсушити на стільниці. Поскладати до миски і трошка зкропити олією, щоб не злиплися.

Борщ від Анастасії Войтюк

Сучасна бандуристка Анастасія Войтюк має свій оригінальний рецепт борщу.

Вранці прокидаєтесь і не перевіряєте месенджер, телеграм, вайбер. Якщо є бажання, робите зарядочку, берете екоторбинки і вирушаєте на привокзальний ринок. Там шукаєте жіночку чи чоловічка, які доброзичливі і які продають бурячки. Купуєте бурячки – це вже пів справи. Потім треба ще у кількох добрих бабусьок купити картопельку, моркву, капусту, часничок, помідорки… Я ще купую кіндзу – приправляю нею борщ замість петрушки. Принагідно можна закупитись ще баклажанами і кабачками, і взяти одну голівку броколі – все таки антиоксидант.

Далі без поспіху ідете додому. Обов’язково встигніть роздивитись людей навколо, нові вивіски, дерева, листя, послухайте, про що шумить і говорить вулиця навколо. Одним словом – відволічіться нарешті від своїх думок – від цього борщ стає смачнішим.

Читайте також: Чим зігритись узимку. Топ-6 напоїв за перевіреними рецептами

Приходите додому, далі ігноруєте всі меседжі і ставити варити бурячок, а в цей час читаєте книжечку про паралельні реальності чи гендерні стереотипи, чи просто улюблені оповідання від Бредбері. Потім відкриваєте інтернет і шукаєте рецепт борщу, який хочете зварити цього разу. Я зазвичай роблю веганський борщ.

Коли будете чистити картоплю, обов’язково наспівуйте Степана Гігу, а коли моркву і капусту – згадайте старі добрі народні пісні. Вони самі прийдуть в голову, якщо розслабитись. Коли закинете усе варити у пропорціях і послідовності рецепту, який знайдете в нетрях інтернету (обов’язково шукайте рецепт українською, і не ведіться на автоперекладені сторінки), тоді можете вже нарешті поглянути у соцмережі, але лише для того щоб сфоткатись на фоні вашого киплячого борщу. Нехай всі лайкають.

Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!