Фото: Погляд

Фото: Погляд

Карантинні обмеження з 6 квітня. Відповіді на найважливіші запитання

15432 0
Люди, які відвідують сквер та з'являться у громадських місцях без маски, можуть бути оштрафовані на суму до 34 тис. гривень.

6 квітня в Україні запроваджуються нові карантинні обмеження. Tvoemisto.tv на основі роз’яснень Кабміну та самої постанови №211 зібрало відповіді на запитання, які зараз найчастіше виникають.

Документи, маски, дитячі майданчики

Чому потрібно мати зі собою документи, що посвідчують особу?

Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції, або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину.

Чи можна ходити по вулиці без маски?

В постанові №211 сказано, що в усіх громадських місцях ви маєте бути в масці чи респіраторі.

Громадське місце – частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під’їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше).

Але! Перелік громадських місць може бути додатково розширений органами місцевої влади.

Чи дозволено відвідування спортивних та дитячих майданчиків?

Не дозволено. Згідно постанови №211 це заборонено.

Чи можна ходити по вулиці втрьох?

Вулицею можна пересуватися лише вдвох. Виняток – супроводження дітей незалежно від їх кількості.

Як тепер вигулювати домашніх тварин?

Як і раніше, ви можете вигулювати домашніх тварин, проте не більше,ніж вдвох. Вигул домашніх тварин в парках та скверах дозволяється лише однією людиною.

Сквери, парки та ліси

Чи можна ходити в парк, сквер, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон?

Ні, відтепер – не можна. Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон забороняється. Це дозволяється лише у випадку, якщо вам потрібно вигуляти домашню тварину, або через службову необхідність.

Чи можна відвідувати ліси?

У постанові №211 згадуються лише лісопаркові зони. Натомість про заборону відвідування лісів немає.  

Однак перелік заборонених місць може бути розширений органами місцеового самовррядуання і вони обов'язкові до виконання. Тож, згідно рішення Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, мешканцям області також не можна відвідувати лісові масиви, зони відпочинку на території держлісфонду та торфовища. 

Діти, підлітки, старші 60 років

Чи дозволено виходити на вулицю з дітьми? Чи можна дітям молодше 14 років виходити самим на вулицю?

У постанові №211 вказано, що дітям не дозволено перебувати без супроводу тільки в громадських місцях. Але навіть під’їзд та територія навколо вашого будинку підпадають під визначення громадського місця. Тому рекомендуємо дітям не покидати домівку без супроводу дорослих.

Коли діти знову підуть у школу?

Заходи карантину наразі діють до 24 квітня, а тому всі освітні заклади переведені в онлайн. За ініціативи Президента починає працювати проект «Всеукраїнська школа онлайн». Старт трансляції – 6 квітня.

В якому випадку людям старше 60 років можна тепер виходити на вулицю?

Вони відносяться до групи підвищеного ризику, відтак – потребують самоізоляції. Що це означає? По-перше, вони мають перебувати у визначеному ними місці самоізоляції. По-друге, утримуватися від контакту з іншими особами – крім тих, з якими вони спільно проживають.

А якщо вони не мають близьких людей молодшого віку, які можуть про них піклуватися?

Людям, що знаходяться на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, дозволено відвідувати магазини та інші місця торгівлі, які розміщені на відстані не більше, ніж 2 кілометри від місця самоізоляції. Ці люди мають дотримуватися масочного режиму.

Уряд доручив обласним державним адміністраціям вжити додаткових заходів до виявлення та обслуговування одиноких осіб та осіб, які одиноко проживають, серед громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, осіб, які перебувають на самоізоляції, та організувати належний соціальний супровід.

Штрафи та кримінальна відповідальність

Чи можуть оштрафувати за похід в парк чи відсутність маски?

Можуть. За порушення правил карантину – штраф від 17 тис. грн до 34 тис. грн, а при повторному порушенні – до 51 тис. грн. Для посадовців штрафи більші: від 34 до 170 тисяч гривень.

Чи можлива кримінальна відповідальність?

Якщо людина не дотримувалася правил навмисно і це призвело до поширення хвороби, порушнику передбачені обмеження волі та арешт.

Хто контролюватиме дотримання заходів карантину? Чи буде поліція стояти на входах в парки?

Контроль за дотриманням правил карантину в публічних місцях буде здійснювати МВС та Нацгвардія. Вони будуть контролювати, чи дотримуються громадяни України встановлених норм, в тому числі і в парках.

Транспорт, електроенергія, газ

Чи заборонені міські транспортні перевезення?

Згідно постанови №211 заборонені пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі.

Громадський транспорт у Львові з 6 квітня також переходить у режим спецперевезень. Зокрема, у автобусах, трамваях і тролейбусах перевозитимуть лише певну категорію людей, зокрема працівники галузей, що забезпечують життєдіяльність міста – медики, ті, хто забезпечує містян продуктами, працює у банківських установах, комунальники, соцслужбовці та держслужбовці. Водії і пасажири спецтранспорту мають бути в масках або респіраторах. 

Чи дозволено відключати під час карантину громадян України від електропостачання та газу?

Не можна. І газ, і електроенергія повинні подаватися в необхідних технологічних об’ємах. Їх відключення, як електро-, так і гаазпостачальними підприємствами є заборонені.

Магазини, аптеки, банки, церкви

Чи змінюється щось в роботі продуктових магазинів, аптек, банків?

Ні, не змінюється. Дозволена торгівля продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, засобами зв’язку та телекомунікацій, Працюють служби дотставки. 

При цьому і покупці, і продавці повинні бути забезпечені респіраторами або масками, у тому числі виготовленими самостійно. У приміщенні повинен перебувати не більше один відвідувач на 10 кв. метрів торговельної площі.

Дозволяється також провадження діяльності з надання фінансових послуг, фінансових установ і робіт з інкасації та перевезення валютних цінностей,

Чи правда, що магазини, банки та аптеки мають забезпечувати відвідувачів масками або респіраторами?

Ні, це неправда. Установи та магазини, робота яких дозволена у період карантину, мають лише контролювати, щоб відвідувачі перебували у будівлях та на території закладів виключно в масках та респіраторах. Обов’язок забезпечення себе масками покладається на відвідувачів.

Чи закривають церкви на період карантину?

Уряд не закриває церкви, проте масові та релігійні заходи заборонені. Українців закликають залишатися вдома на період карантину.

Самоізоліція та місця для обсервації

Чи дозволяється відвідувати громадські місця людям, які перебувають на самоізоляції?

Вони зобов’язані постійно перебувати у визначеному ними місці самоізоляції, утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими спільно проживають.

Їм дозволяється (крім тих, хто хворий COVID-19), якщо немає тих, хто за ними могли піклуватися, відвідування місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, медичними виробами, які розміщені на відстані не більше, ніж 2 кілометри від місця самоізоляції, за умови використання респіраторів або медчиних масок.

Також їм дозволяється двічі на день вигул домашніх тварин.

Переміщення підлітків, які не досягли 14 років, здійснюється у супроводі батьків.

Хто може потрапити в місця для обсервації?

Місця для обсервації (ізоляції) визначають місцеві адміністрації. Туди можуть бути поміщені ті, хто добровільно на це зголосився та особи, які двічі порушили умови самоізоляції.

Ті, хто мав контакт із хворими або мають ознаки інфікування COVID-19 та відмовляються від медичного обстеження. Особи, які здійснюють перетин державного кордону, крім дипломатів та тих, хто здійснює свої професійні обов’язки. А також ті, хто в’їхав в Україну з ОРДЛО та з анексованого Криму.

Діти, які не досягли 12 років, підлягають госпіталізації до обсерватора (ізолятора) разом з одним із батьків.

Грип та коронавірус

Як відрізнити симптоми грипу від коронавірусу?

Специфічних симптомів коронавірусу, за якими можна визначити, що це саме цей вид вірусу – немає. Клінічно хвороба протікає так само, як і грип: це підвищення температури до 38 градусів, слабкість у тілі та поява сухого кашлю.

При коронавірусній інфекції часто трапляється вірусна пневмонія, що викликає сильну задишку. Тоді грип часто має інші симптоми, наприклад, біль в горлі.

Тому при перших ознаках зараження обов’язково подзвоніть або напишіть своєму сімейному лікарю, якщо ви почуваєтеся зле, але пам’ятайте, що у вас може бути звичайна застуда. Уникайте фізичних контактів будь з ким.

Здається у мене коронавірус, що робити?

Якщо ви виконали рекомендації свого лікаря, у вас температура більша за 38С і вам важко дихати, викликайте «швидку» – 103. Якщо у вас немає сімейного лікаря, зателефонуйте на гарячі лінії Національної служби здоров’я України – 1677 або Міністерства охорони здоров’я –0 800 505 201. Можете їм поскаржитися, якщо «швидка» відмовляється до вас їхати.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!