Фото: Юридична практика

Фото: Юридична практика

Каюсь! Будьте здорові. Як львівські суди розглядають карантинні справи

3756 0
Часто поліцейські неправильно складають протоколи або ж у них взагалі не вказані докази порушення карантину.

Штраф 17 000 грн мав би загрожувати тим, хто ігнорує правила карантину. Протокол за статтею 44-3 Адмінкодексу про порушення карантину людей повинна складати поліція, а суди опісля їх розглядати як адміністративні справи.

Tvoemisto.tv дізнавалося, хто і чому постає перед судом за порушення карантину і які рішення виносять служителі Феміди.

Зокрема, аби з’ясувати як розглядають справи про порушення карантину довелося відвідати судові засідання у Франківському та Шевченківському райсудах Львова. Відповідно, у першому з них із шести запланованих розглядів (мали відбутися протягом двох днів) пройшло тільки одне засідання. А у другому – з чотирьох передбачених (на один день) – розглянули тільки дві справи.

«Я зняла маску тільки на 5 хв»

На 22-річну дівчину В. (з метою захисту персональних даних у матеріалі вказані лише перші букви імені осіб) поліцейські склали протокол за те, що вона була без захисної маски у салоні краси. У Шевченківському суді вона пояснює, що стажується на перукаря в салоні і того дня, 1 липня, фарбувала волосся клієнтки. Усередині вони були тільки удвох. Коли відчула, що її маску потрібно змінити, відійшла у підсобне приміщення.

«Замість того, щоб вдягнути нову маску, я спершу пішла і глянула на волосся клієнтки. Хотіла повернутися за маскою, але прийшла поліція. Я неправа, потрібно було спочатку вдягнути маску», – пояснила дівчина.

В. каже, що зараз постійно працює у рукавичках та масці. За декілька тижнів до карантину дівчина втратила роботу: у перукарні, де вона працювала, було мало клієнтів. Тож чотири місяці жила у батьків у Стрию і зараз живе за їхні гроші.

Перукарка просить не карати її суворо і обіцяє більше не працювати без маски.

Після короткої перерви суддя Наталія Луців-Шумська звільняє дівчину від адмінвідповідальності і оголошує усне зауваження, зважаючи на вік, обставини справи та малозначність скоєного правопорушення.

Уже під дверима судової зали В. ділиться: «Я подумала, що краще не сперечатися з поліцейськими, бо справді була без маски. З одного боку, трохи несправедливо, бо карантин діє не для всіх, якщо пройтися Львовом, то більшість людей без масок. Але, з іншого боку, ми зобов’язані працювати за новими правилами. Важко працювати постійно в масці, бо постійно увімкнені фени і її потрібно змінювати».

Додає, що якби її оштрафували, то не знала б звідки брати ці 17 000 грн, бо безробітна.

«Я готував магазин до відкриття і не міг знайти маску»

У тому ж суді слухають справу 20-річного А., якого поліцейські побачили на робочому місці без маски. Хлопець стажується у магазині, де продають розливне пиво.

На початку слухання він просить перенести розгляд, бо хоче прийти з адвокатом. Суддя Роман Єзерський задовільняє прохання.

У коридорі хлопець розповідає: «Я стажувався в магазині за іншою адресою, а в той день прийшов вперше на нове місце. Я не знав, де там є маски, довго їх шукав. Але клієнтів ще не обслуговував, бо тільки готував магазин до відкриття і прибирав. Вже коли прийшли поліцейські я таки знайшов маски».

А. додає, що адвоката йому порадив найняти керівник. Бо поліцейські надали фотографію, на якій він без маски. Хлопець ще студент і увесь карантин не працював. «Я не можу заплатити такі великі гроші штрафу. У мого тата інвалідність, а я не маю доходу», – бідкається А.

5 серпня він знову постане перед судом.

«Поліцейські питали моє прізвище, а я попросив, щоб вони показали посвідчення»

У Франківському суді Львова слухають справу, в якій чоловіка М. притягують до відповідальності за те, що він був без документів увечері в одному зі спальних районів міста. Візуально йому десь 30-35 років і в матеріалах справи зазначено, що він офіційно не працює.

За словами М., він посперечався з поліцією, бо на їхню вимогу представитися, спершу хотів побачити їхні посвідчення.

«Я зі своїм колегою перебували на вулиці, приїхали до його дівчини. Вони посварилися з її батьками і приїхала поліція. Копи почали питати моє прізвище, я попросив, щоб вони показали свої документи. Вони відмовилися і почали вести мене до машини. У машині показали свої документи. На підставі того, що у мене не було зі собою своїх документів, вони склали протокол. Я намагався їм сказати про додаток «Дія», що напередодні вийшов. Там, здається, можна не носити зі собою документи, а лише показувати», – розповів М.

На запитання, чи вчиняв він інші правопорушення, відповідає запереченням. «Як відноситеся до скоєного правопорушення?», – питає суддя. Відповідає чоловік коротко: «Каюсь».

На закінчення суддя уточнює: «А ви показували їм в електронному вигляді документи?». «Намагався їм показати, але вони почали на мене тиснути і я не встиг», – каже він.

Суддя Марія Мартинишин без вагань проголошує рішення: «На сьогодні маєте попередження і щоб ви знали – поліція завжди права. Вони кажуть вам робити таку дію і ви її виконуєте, якщо не погоджуєтеся з ними, то оскаржуєте. Ви хотіли запитати в них документи, а самі не показали. Вам зауваження. Будьте здорові!».

Після того, як суддя оголошує рішення, чоловік усміхається, встає, дуже дякує, прощається, бажає гарного дня і швидко виходить з кабінету. Розгляд усієї справи тривав, мабуть, три хвилини.

«Видовища не буде»

Наступного разу, коли приходжу у Франківський суд, заплановано чотири розгляди справ щодо порушення карантину. Але на жоден не з’являються відповідачі.

«Можете йти, видовища не буде», – констатує одна суддя, яка мала розглядати три з них.

Пояснює, що багато людей, яких притягують до адмінвідповідальності, не ходять на засідання. На її думку це тому, що не розсилають поштову кореспонденцію – листи, в яких повідомляють про дату та час засідання.

Щодо розгляду «карантинних» справ, то, за її словами, часто поліцейські неправильно складають протоколи або ж у них взагалі не вказані докази порушення карантину, тому доводиться приймати рішення про усне попередження чи закриття справи через відсутність складу адмінпорушення.

Прессекретарка суду Маріанна Турчак теж підтверджує, що через Covid-19 нема грошей на розсилання листів, вартість одного приблизно 35 гривень. Тому секретарі повідомляють про засідання телефоном або смс-повідомленням. Усі розмови записуються, а те, що людина справді отримала смс – чітко видно у внутрішній системі суду.

Загалом, згідно з даними, які надали у Галицькому районному суді Львова, за чотири місяці розглянули 39 справ, у яких 9-ох людей оштрафували. У Франківському районному суді штраф постановили для 6-ох адмінправопорушників з поміж 57 розглянутих справ і у Сихівському – для 5-ох (59 справ). 

За даними у реєстрі судових рішень у Шевченківському суді оштрафували 2-ох осіб (28 справ).

А ось у Залізничному (44 справи) та Личаківському судах (29 справ) жодного штрафу так і не було призначено.

Довідка.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 на всій території України введено карантин.

Щоб спонукати громадян та суб’єктів господарювання дотримуватись вимог карантину, законодавцем до Кодексу України про адміністративні правопорушення внесено зміни, а саме доповнено ст. 44-3, яка передбачає відповідальність за Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішення органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.

Стаття 44-3. Порушення правил щодо карантину людей тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 грн) і на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громад (Кодекс доповнено статтею 44-3 згідно із Законом № 530-IX від 17.03.2020). 

Наталя Лазарович

Малюнок Христина Матійців

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!