Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Двоє навіть поплили через річку. Як на кордоні ловлять ухилянтів та що на них чекає

24413 0
Є випадки, коли чоловіки, які є громадянами України, від початку повномасштабного вторгнення намагаються незаконно перетнути кордон. Для цього вдаються до різних маніпуляцій. Про кількість затриманих на державному кордоні, способи незаконного перетину та хабарі розповів Тvoemisto.tv пресофіцер Західного регіонального управління Держприкордонслужби, яка охоплює Львівську, Закарпатську, Чернівецьку і Волинську області, підполковник Роман Павленко.

Скільки чоловіків затримали за спробу незаконного перетину державного кордону?

За останні сім місяців на ділянці Західного регіонального управління в межах чотирьох областей на кордонах з ЄС і Республікою Молдова затримали понад 2750 правопорушників, які намагалися незаконно перетнути кордон України. З них понад 1420 осіб зупинили поза пунктами пропуску, у тому числі майже 200 нелегальних мігрантів. Ще 1330 осіб, які намагалися незаконно перетнути кордон, виявили безпосередньо в пунктах пропуску.

За цей же період відмовили в перетині кордону понад 19 000 особам через проблеми з документами і не тільки. 

Загалом у 2022 році за незаконний перетин кордону відкрили понад тисячу кримінальних проваджень. Затримали, повідомивши про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, 462 особи. Наразі суд виніс вирок 145-м.

Скільки людей намагалися виїхати з України з підробленими документами?

На західному кордоні у пунктах пропуску виявили понад дві тисячі документів із ознаками підробки. До них входять ті, що давали дозвіл чоловікам віком від 18 до 60 років на перетин державного кордону. Це, зокрема, довідки з ознаками підробки, свідоцтва про народження дітей, різні посвідчення. Підроблених паспортів виявили майже 170. 

Які фальшиві документи найчастіше використовують чоловіки для перетину кордону? 

Найчастіше в ухилянтів виявляють такі підроблені документи: про навчання у закордонних вишах, довідки про непридатність до військової служби, довідки про інвалідність і про те, що в цих чоловіків багато дітей.

Наприклад, одного дня впродовж 15 хвилин до пункту пропуску «Лужанка», що на Закарпатті, прибуло четверо чоловіків, кожен з яких надав по три свідоцтва про народження дітей. Як виявилося, вони були підроблені за 500 доларів кожне і всі мали однаковий номер. 

Читайте також: Львівські поліцейські затримали чоловіка, що допомагав ухилянту перетнути кордон нібито на навчання

Що відбувається після виявлення в ухилянта підроблених документів? 

Якщо ми виявили документи з ознакою підробки, то інформуємо про це співробітників Національної поліції, адже це є їхня підслідність. Відтак передаємо ці документи та особу, що їх надала, наряду, який прибуває в пункт пропуску. А далі вже експертиза встановлює, чи документ дійсний, чи підроблений. 

Якими способами чоловіки намагаються незаконно перетнути кордон? 

Пробують і самостійно, і з використанням різних схем, і з залученням провідників. Для прикладу, якщо взяти прикордонну ділянку населеного пункту Ділове на Закарпатті, то тамтешні чоловіки іноді намагаються перетнути кордон через гори. Один із них загинув. Крім того, деякі сміливці в березні – квітні форсували річку Тиса вплав, унаслідок чого двоє загинуло. 

Також є певні угруповання, які допомагають особам у незаконному перетині кордону. Це, як правило, ділки, котрі заробляють на довірливих громадянах, пропонуючи їм виготовлення документів про непридатність до військової служби, навчання за кордоном, наявність інвалідності тощо. Люди шукають їх, просять поради, певні знаряддя для перетину кордону, транспорт. Для прикладу, взимку – снігохід, якщо треба долати гори. Проте досить часто ухилянти намагаються незаконно перетнути кордон із ЄС пішки. 

Читайте також: Трішки вагітний або подарунок у бейбі-боксі. Як налякані чоловіки пробують втекти з України

А ось ще один випадок. Навесні, використовуючи систему «Шлях», ділки організували схему отримання незаконних прибутків. Чоловіків призовного віку, які хотіли нелегально виїхати з України, реєстрували як перевізників гуманітарних вантажів або влаштовували помічниками водіїв вантажівок чи автобусів. І ці хитруни, опинившись за кордоном, не мали наміру повертатися. Наразі ці канали вже ліквідували.

Якими незвичними під час війни способами ухилянти намагалися виїхати з України? 

На українсько-румунському кордоні виявили чоловіка, який переховувався у бейбі-боксі. Його дружина їхала за кордон з дитиною, тож, відповідно, «пакунок малюка» був у автомобілі, закладений речами. На ухилянта, який ховався в бейбі-боксі, склали адміністративний протокол за спробу незаконного перетину кордону.

Було й таке, що чоловік із чужим паспортом, переодягнувшись у жінку і маючи у візку дитину, намагався  виїхати з України до Румунії. Прикордонники «оцінили» його зачіску та макіяж і, звісно ж, затримали. 

Читайте також: Видав себе за багатодітного батька. На Львівщині чоловік намагався незаконно перетнути кордон

Ще один чоловік на Закарпатті переховувався під заднім рядом сидінь мікроавтобуса, де все було закладене сумками і валізами. А на Львівщині такий же спритник сховався під матрацами у мікроавтобусі. Також незвичний випадок трапився на Одещині, коли чоловіка намагалися перевезти через державний кордон автомобілем швидкої допомоги. 

Які найбільші суми пропонували призовники, аби перетнути кордон?

Шість тисяч доларів пропонували прикордонникам на пункті пропуску «Устилуг». Також в одному з пунктів пропуску на Львівщині ухилянт намагався дати хабаря – 5 тисяч доларів.

Читайте також: Двоє львів’ян за 11 тисяч доларів переправляли ухилянтів за кордон

У який саме період чоловіки намагалися найчастіше незаконно перетнути кордон? 

Якщо порівняти перше півріччя 2021 і 2022 років, то теперішні цифри у кілька разів більші. Якщо раніше це були незаконні мігранти, вихідці з країн Південно-Східної Азії чи Африки, які використовували Україну як транзитну країну на шляху до кращого життя в Європі, то зараз більшість становлять саме ухилянти. Щодо періоду найбільшої кількості затримань є певні коливання. 

Що робите для того, аби працівники вашої служби не мали спокуси піти на злочин?

Усі люди усвідомлюють, що нестимуть відповідальність за свої діяння: дисциплінарну, адміністративну та кримінальну. У нас щоранку відбувається певний комплекс заходів із підготовки до служби, в тому числі антикорупційного спрямування.

Читайте також: «Маємо заявок на тисячу осіб щодня». Чому чоловікам стало важче перетнути кордон

Що загрожує чоловікам, які намагалися незаконно перетнути кордон? 

  • Адміністративна відповідальність

 

Перетин або спроба перетину Державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через Державний кордон України або в пунктах пропуску без відповідних документів чи з використанням підробленого документа передбачає штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів або ж адміністративний арешт на строк до 15 діб. Якщо правопорушення вчинене групою осіб або протягом року особою повторно, за це можна отримати більший штраф – 800 неоподатковуваних мінімумів або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

  • Кримінальна відповідальність

 

За організацію незаконного переправлення осіб через Державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню статтею 332 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна

Додамо, що в коментарі Тvoemisto.tv у прокуратурі Львівської області розповіли, що за час повномасштабного вторгнення зареєстрували 61 провадження за статтею 332 ККУ. До суду скерували 13 кримінальних проваджень. За ухилення від мобілізації – 117, до суду – 17.

Як зазначили в прокуратурі, частину порушників уже покарали: їм загрожує позбавлення або обмеження волі строком на один-два роки. Разом із тим на підставі статті 75 ККУ вони обмежуються покаранням у вигляді іспитового строку від одного до трьох років.

Нагадаємо, що, зі слів секретаря РНБО Олексія Данілова, чоловіків, які покинули Україну після 22 лютого без відповідного дозволу, будуть виловлювати на зворотному шляху. Вони мають пояснити, через який пункт покинули країну і на підставі яких нормативно-правових документів. Кожен, хто поїхав з України у «відрядження», повинен мати окремий документ від прикордонників. Окрім цього, ухилянтів від мобілізації не знімають з військового обліку – вони можуть отримати повістку повторно. 

Антоніна Костик

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Війна і наступ Росії

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!