Кінозірка та міс Полонія. Історія про яскраву акторку та роль, що сколихнула львівське товариство

3874 0
«Жінки в історії Твого міста» – проєкт, який розповідає про героїнь, які жили і творили у Львові. Продовжуємо цикл матеріалів цикл матеріалів історією про переможницю конкурсу краси «Міс Полонія» та акторку, яку називали однією з перших акторок польського еротичного кіно.

Донька львівського правника Євгена Батицького мала доволі цікаву долю, в якій знайшлося місце і блискучим перемогам, і болісним поразкам, і любовним історіям. Вихована в родині галичанина-традиціоналіста, жінка не побоялася кинути виклик суспільній моралі і довести собі та світові, що вона здатна на більше.

Родина Батицьких була дуже поважною у Львові, у 20-30-х роках вони придбали палац Туркулів-Комелло, де Євгеній Батицький провадив свою правничу практику. Саме в цій неоготичній споруді пройшла юність майбутньої акторки.

1910-1914 р. Палац Комелло на вул. Пекарській, 50. Джерело: lvivcenter.org

Джерело: oseledetsmagazine.com.ua

Софія здобувала освіту в Інституті господарчого виховання жінок імені Яніни Карловіч (приватній господарчій жіночій школі в Снопкові). Там студентки мали як теоретичні, так і практичні заняття, і могли вибрати спеціалізацію у сфері годівлі тварин, городництва чи домашнього господарства. Після складання іспитів випускниці отримували диплом, що дозволяв їм викладати у господарчих школах.

1930 р. Джерело: polona.pl

Кіно, скандал та трішки еротики

Завершивши Інститут, Софія пішла вчитися далі, до Варшави, у Головну школу торгівлі. Навчання там вона поєднувала з акторською кар’єрою. Виходило в неї доволі вдало, адже у 1929 дівчина дебютувала одразу у двох німих фільмах: «Шляхом ганьби» та «Гріховне кохання». У першому їй дісталася роль агентки, яка під прикриттям викриває банду торговців жінками і рятує бранок. Екранізація роману Антонія Марчинського застерігала від пошуків шоу-бізнесової кар’єри кар’єри за кордоном. Вічний сюжет. У «Гріховному коханні» вона грала роль однієї з панянок, між якими вагається головний герой.

Джерело: pogodanazycie.pl

1930 р. Джерело: polona.pl

1930 р. Джерело: polona.pl

Вже у 1930 році на екрани кінотеатрів вийшов фільм, яким гучно обурилися всі поважні пані і панове не тільки у Львові, а й на території всієї Польщі. «Моральність пані Дульської» обговорювали всі і всюди. Причиною було не те, що цей фільм став першим звуковим польським фільмом, а те, що в одній з сцен Софія оголила ноги, і їх було видно у дзеркалі. Через неї за Батицькою закріпилася слава однієї із перших акторок еротичних сцен у польському кінематографі.

1930 р. Джерело: polona.pl

Софія користувалася шаленим успіхом, продовжувала зніматися у кіно та залишалася бажаною гостею на світських та рекламних заходах.

Корона для королеви

Щоб закріпити свою славу Софія не зупинилася на досягнутому, і у тому ж 1930-му році взяла участь у конкурсі «Міс Полонія». Конкурс був величезним, адже охочих до корони було понад 5000. Панянки з Варшави, Львова, Кракова, Позані та інших міст. Часопис Wiek Nowy називав сенсацією конкурсу «торжество провінції над столицею», адже лідерками упродовж всього змагання були дві львів’янки – Христина Готлінгерівна та Софія Батицька. Хоча Христина була першою на більшості етапів, але найвродливішою визнали Софію.

1930 р. Джерело: polona.pl

Джерело: forgottengalicia.com

Після перемоги тут того ж року панна Батецька представляла Польщу в конкурсі «Міс Європа», звідки теж привезла перемогу. Вона стала віце-міс та зайняла друге місце.

Коштовну корону, яка мала б бути перехідною, Софія так і не повернула, апелюючи до журі тим, що все ще залишається найкрасивішою. Конкурсу 1931 не проводили, аж поки не виготовили нову корону.

Шлюб, якому не судилося бути

Кохання у житті Софії також було, таке ж яскраве як і її фільми. На відпочинку у Трускавці вона зустріла Яна Кєпуру, популярного польського співака. Юнак був знаменитим і дуже привабливим, їхні родини зналися і підримували дружні стосунки, а батьки вже подумки благословили шлюб. Але невдовзі ситуація змінилася. Євгенові Батьцькому не пододобалася легковажність потенційного зятя, його самовпевненість та й те, що Ян митець, було більше недоліком в очах відомого правника. Та і після того, як Софія почала зніматися в кіно, перемагати у конкурсах , а її знімки – з’являтися на сторінках ілюстрованих видань, Янек почав її уникати, теж почав зніматися в кіно та пірнати у любовні пригоди.

1931 р. Джерело: polona.pl

У 1930 мало не дійшло до оголошення шлюбу між ними, газети рясніли б сенсаційними заголовками про найкрасивішу панну та найпопулярнішого співвака , але батько Софії у листі до потенційного свекра писав, що Софії потрібен звичайний чоловік, котрий не шукатиме кохання поза домом, а от Янеку краще підійде особа з мистецьких кіл і з ліберальними поглядами на кохання.

Джерело: oseledetsmagazine.com.ua

Найкрасивіша дівчина Польщі нескоро забула про Яна адже підтримувала листування з його батьком ще доволі довгий час.

Закордонні вогні

У 1931 році Софія вирішила спробувати щастя за океаном. Вона підписала контракт з агентством International Artists і поїхала до Сполучених штатів, де здобула перемогу у конкурсі «Міс Парамаунт», але з акторською кар’єрою не склалося. Довелося повертатися до Польщі. Потім вона вийшла заміж за голландця та переїхала за ним, а після війни повернулася до США. Там працювала перекладачкою, після смерті чоловіка стала сама утримувати себе та матір, читала лекції з іноземних мов та працювала у художній галереї. Старість Софія зустріла у будинку для літніх людей, де померла у 1989 році.

1930 р. Джерело: polona.pl

За інформацією photo-lviv.in.ua, forgottengalicia.com,

oseledetsmagazine.com.ua

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.

Що б ви робили, якби не боялись

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!