Фото: ЛКП "Лев"

Фото: ЛКП "Лев"

Як у Львові працює центр «всиновлення» тварин

16455 0
У ЛКП «Лев» знаходять нових власників для 70% тварин, що потрапляють до них.

Цього року, 6 червня, центру адопції тварин ЛКП «Лев» виповнюється рік. Статистику своєї роботи центр веде лише півроку, та за цей час нових господарів знайшли для півтисячі тварин, яких забрали з вулиці. Tvoemisto.tv завітало до ЛКП «Лев», аби познайомитись із собаками та котами, які все ще чекають на свої нові родини.

Собачий гавкіт чути одразу біля воріт ветеринарної клініки, що розташована на вулиці Промисловій, неподалік від центру міста. Тут — чисте подвір'я, ошатні будиночки і, звичайно, малюнки з песиками на стінах.

Директорка ЛКП Оксана Кошак із задоволенням погоджується провести екскурсію. Розпочинаємо з приймальні: тут усі охочі можуть обрати собі улюбленця. 

«Ідея створити центр адопції прийшла з-за кордону. У США та в європейських країнах практикується «всиновлювати» тварин, які є у притулках чи на перетримці — для знайомства із такими тваринами відкривають спеціальні заклади. Раніше на цьому місці був розташований старий розбитий потрісканий гараж, і ми вирішили, чому би не скористатись можливістю?», — ділиться досвідом директорка.

Читайте також: Безпритульні, притульні. Як живуть вуличні собаки в Україні та Польщі

У центрі адопції зібрана база всіх безпритульних тварин Львова. Оксана Кошак демонструє екран, на якому весь день змінюються фото тваринок, які потребують домівки. Каже, що сюди будь-хто може прийти та сказати адміністраторові, якого собаку чи котика хоче. Якщо людина вподобає когось, то може познайомитись з майбутнім улюбленцем ближче – наприклад, взяти собаку на прогулянку. В ЛКП «Лев» нині перебувають здебільшого породисті собаки. Псів, яких забирають із вулиці, стерилізують і повертають на місце вилову. У всіх районах міста тварини мають спеціальних опікунів, які регулярно приносять їм їжу. Таких людей у Львові є майже 300.



У наступній кімнаті мешкають котики. Тут охайні клітки, але ще охайнішими є їхні мешканці. 

 Що, Желейка? Хороша киця!

Кожна тварина має свою картку, де записане її ім'я, звідки вона приїхала та хто її приніс, а також біологічні дані. Тут мешкають також домашні коти, які хворіють, або ті, яких господарі на певний час привезли на утримання. Зазначимо, що одна доба утримання домашньої тваринки в ЛКП «Лев» коштує 169 грн.

Скільки коштує утримувати тварин в ЛКП «Лев»

Роботу з безпритульними тваринами міста проводять за кошт міського бюджету. За рік на це виділено 3 млн гривень, але цих грошей катастрофічно не вистачає. Без функціонування та допомоги першої львівської комунальної ветеринарної клініки, яка надає послуги мешканцям Львова — і заробіток якої скеровується на інші потреби ЛКП «Лев», центр адопції не вижив би. Також на сайті центру запустили кнопку донації, відтак пожертви від благодійників почали надходити інтенсивніше, адже тепер не доводиться йти в банк і переводити кошти на рахунок благодійного фонду «Український світанок». 

Дорогою до вольєрів з собаками натрапляємо на ще одну красуню. Під променями сонця повільно повзає черепаха Чіза і, здається, хоче подорожувати територією. «Що, спекотно тобі? Зараз зробимо затінок! Чізусю нам віддали студенти ветеринарного університету, коли закінчили навчання, — розповідає директорка. — Моторна черепаха! Одного разу так загуляла, що аж біля дороги ловили». 

У вольєрах, які займають значну частину території центру, не вщухає собачий гавкіт. Тварини, що мешкають тут, вже стерилізовані і чекають на прилаштування в нові родини.

Процедура роботи з безпритульними песиками на підприємстві доволі чітка і продумана. Після того, як тваринку привозять, її одразу приймають й оглядають ветеринари, а згодом поселяють у зону карантину, де собака перебуває сім днів. На восьмий день — стерилізація та вакцинування. Наступного тижня тварини у вольєрах чекають на нових господарів. Якщо за цей час песика ніхто не прихистив, його відвозять на місце відлову.

За словами Оксани Кошак, 70% собак, що потрапляють на підприємство, знаходять нових господарів. 

Львів’ян запрошують брати собак з центру на прогулянки

У ЛКП «Лев» працює невеличка ветлікарня — перша комунальна клініка для тварин. Її умови дивують, чи навіть шокують — своєю чистотою, стерильністю та охайністю.

Тут також працює грумінг-кімната, де тварин купають та стрижуть. Часом нова стрижка необхідна, щоби перетворити безпритульних собак на красенів, яким легше знайти нових господарів. 

В ЛКП ведеться цілодобове відеоспостереження, яке можна дивитись онлайн на сайті. З його допомогою можна навіть вдома спостерігати, як місцеві працівники поводяться з тваринами, особливо агресивними, чи регулярно їх годують та як за ними доглядають взагалі. 

Директорка ЛКП «Лев» Оксана Кошак зізнається, що центру необхідна допомога волонтерів для вигулу собак. Це потрібно для того, щоби тварини звикли до людської компанії і змогли б краще адаптуватись до нового життя після вулиці. Взяти з собою на прогулянку когось з кудлатих мешканців ЛКП можна щодня, з 9:00 до 12:00 і з 16:00 до 19:00.

Для того, щоб прогулятись із собакою, який очікує на нового власника, потрібно прийти до центр адопції, що розташований на вулиці Промисловій, 56, і взяти з собою паспорт для оформлення волонтерської угоди.

Юлія Прокопчук

Фото авторки та ЛКП «Лев»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!