Фото: RIKOTA

Фото: RIKOTA

Чому потрібно лікувати молочні зуби та як вони впливають на здоров’я усмішки в майбутньому

5738 0
Чистити зуби потрібно регулярно та спеціальною дитячою пастою, а відвідувати стоматолога – кожні три місяці.

Похід дитини до стоматолога – це важлива подія, особливо, якщо малюк відвідує його вперше. Головним завданням лікаря, крім якісно виконаного лікування, є створення позитивної атмосфери для подолання страху невідомості перед оглядом та лікуванням.

Хороший дитячий стоматолог – це не лише відмінний фахівець, а й хороший психолог. Адже до кожної дитини необхідно знайти індивідуальний підхід і потрібні слова, та викликати довіру не тільки в батьків, а й в дитини. Але коли все ж таки варто знайомити дитину зі стоматологічними оглядами та лікуванням? Для чого слідкувати за молочними зубами, які все одно випадуть? Чи дійсно є зуби, які одразу ростуть постійними? Детальніше про все це, а також про те, як зберегти здоров’я молочних зубів, розповідає дитячий стоматолог клініки RIKOTA Вікторія Коваль.

У якому це віці - «своєчасно» відвести дитину до стоматолога?

Коли в дитини прорізався перший зуб, батькам необхідно запланувати візит до дитячого стоматолога. В ідеалі – це лише консультація-огляд, на якій відбувається знайомство дитини з клінікою, з лікарем, з інструментами. Це потрібно для того, щоб дитина звикла, зрозуміла, що це може бути класно і нічого страшного в цьому немає.

Ми показуємо дитині, що в нас є, як наші інструменти працюють, вибираємо разом подарунки, і підбираємо індивідуальні засоби гігієни. Ми пояснюємо батькам, якою має бути щітка, зубна паста, що має бути в складі тієї пасти, які є додаткові засоби (йоржики, зубна нитка).

Такі візити ми рекомендуємо проводити кожні три місяці, тому що це не лише адаптація для дитини, а й для нас можливість контролювати все, що відбувається в ротику дитини. Так як рік-два перерви між візитами – це дуже багато, і ми не можемо контролювати, що буде за рік часу, яка буде в дитини гігієна, чи добре вона чистить зуби. А так ми бачимо і відразу можемо скоригувати, якщо щось не так, можемо підказати, що додати до гігієни, чого є достатньо.

Чи може дитина користуватися дорослою зубною пастою?

Однозначно ні. Паста має бути підібрана за віком дитини. В кожній пасті є відповідний склад. У дитячій мають бути свої складники, в дорослій вони можуть бути зовсім інші. В дитячій пасті має бути фтор і ксилітол – це база. Всі решта компоненти як додаткові. Не має бути лаурилсульфат натрію, бензилового спирту і парабенів. Може бути присутній лаурилсаркостінат і кобосульфат, але лише якщо дитина не ковтає пасту.

Для чого лікувати молочні зуби, якщо вони все одно випадуть?

Це неправильний підхід. Будова молочного зуба така ж, як і постійного. Молочні зуби теж болять, відповідно, дитина буде відчувати дискомфорт.

Наступний момент – під молочним зубом розташований зачаток постійного зуба. Якщо ми не лікуємо молочний, інфекція пошириться на постійний. Найлегше, що може бути – це гіпоплазія постійного зуба, тобто з’явиться біла пляма. Гірше, коли зачаток постійного зуба перестане розвиватися, і ми втратимо постійний зуб.

Також з’являються проблеми з прикусом, з поставою, серцево-судинні захворювання, знижується ефективність імунної системи, страждатимуть лор-органи. Здорові молочні зуби – важливий фактор збереження загального здоров’я організму.


 
Яким має бути домашній догляд за молочними зубами?

Двічі на день ми чистимо зуби з пастою, у якій є фтор. До 6 років це 1000 ppm фтору, від 6 років – 1450 ppm фтору. Протягом дня після кожного прийому їжі ми рекомендуємо чистити зуби без пасти. Крім того, використовувати зубну нитку, йоржик (інтердентальну маленьку щіточку), шкребок для язика. Варто застосовувати індикатор нальоту – це ополіскувач, яким дитина полоще ротик, коли випльовує, весь наліт на зубах стає синього кольору. Тоді дитина і батьки чітко бачать, де треба ретельніше дочистити. Добре також користуватися електричною щіткою, яка чистить ефективніше, ніж звичайна.

Чи можливо передбачити проблеми із прикусом ще в дитинстві?

Як тільки дитині виповнюється 5-6 років, варто відвідати ортодонта. Це лікар, який займається брекетами, прикусом, пластинками. Для того, щоб переконатися, що з коренями молочних зубів все гаразд, перевірити зачатки всіх зубів, проводять рентген, або ортопантомограму. Важливо робити такі профілактичні рентгени, щоб ми могли контролювати, що відбувається в ротовій порожнині дитини.

Чи правда, що шості зуби одразу ростуть постійні?

Так, це постійні зуби. Вони одразу починають прорізуватися тоді, коли ззаду ще молочні зуби не випадають. Як наслідок, вони часто уражені карієсом, адже батьки думають, що це молочні, і не приділяють достатньо уваги гігієні. Для збереження шостих зубів в клініці RIKOTA є дуже ефективна процедура, яка називається герметизація. Відбувається заповнення заглибин (фісур) в зубі спеціальним матеріалом, щоб зуб не псувався. Але це можна проводити тільки тоді, коли зуб прорізався і нема ані найменшої цятки карієсу, жодного пігменту. Якщо присутній хоча б мінімальний карієс, ми, на жаль, не зможемо цього зробити.

Чи завжди вдається знайти підхід до дитини? Якщо ні – що тоді робити батькам?

На жаль, ні. Сумно визнавати, але до нас часто приводять діток, в яких вже дуже чітко сформований страх перед стоматологічним лікуванням або перед лікарями в цілому. Інколи нам вдається все ж таки змінити настрій маленького пацієнта, але не завжди. Саме для таких випадків ми виконуємо стоматологічне лікування під анестезіологічним супроводом. Перед проведенням лікування лікар-анестезіолог обов’язково зв’язується з батьками наших пацієнтів, скеровує на необхідні обстеження та аналізи, збирає анамнез.

Це безпечна процедура, яка проводиться під ретельним наглядом лікарів-анестезіологів. ЇЇ тривалість  залежить від стану ротової порожнини. Однозначно можу ствердити: страх вашої дитини перед стоматологічним лікуванням – це не вирок.



Назвіть Топ-5 продуктів, які допомагають рости зубам здоровими, і Топ-5 антипродуктів, які псують нашу усмішку?

У топ-5 входять: риба, сир, зелень, молоко і всі продукти, які містять ксилітол, тобто льодяники, жуйки. Зараз є дуже класні цукерки «Здоровий лизак», які мають в собі ксилітол і сомальфатістевіль. Їх можна придбати в нашій клініці. Це крута альтернатива льодяників для дітей. Антипродукти – це льодяники, які містять цукор, печиво, круп’яні палички, дуже тверді горіхи і лід.

Чек-лист догляду за молочними зубами.

Перш за все це хороша індивідуальна гігієна вдома. Діти не можуть самі ідеально чистити зуби, батьки повинні допомагати. Наступне – візити до стоматолога кожні три місяці, незалежно від того, болить дитину зуб чи не болить, це важливо робити. Третє – це проведення професійної гігієни в стоматолога. Огляд в ортодонта в 5-6 років і проведення ортопантомограми, індивідуальна гігієна ротової порожнини дитини. І останнє – індивідуальна та професійна гігієна батьків як правильний приклад для дитини – всі члени сім’ї дитини мають теж ходити до стоматолога і доглядати за своїми зубами.

Чому для своєї дитини варто обрати саме в клініку RIKOTA?

Бо в нас класний підхід до дітей! Тобто, на першому місці в нас як якість наданих послуг, так і індивідуальний підхід до дитини. Цьому ми приділяємо дуже багато часу і сил. Ми завжди дуже детально все пояснюємо дитині, що та як буде відбуватися. Вибираємо мультики, фільми, відео на YouTube і Тік-Ток. Тобто все, що хоче дитина, ми включаємо, звичайно, зі згодою батьків.

Великою перевагою є те, що ми надаємо весь спектр стоматологічних послуг. Хоч ваша дитина приходитиме на різні види маніпуляцій, але вже в знайоме місце, яке тепер викликатиме довіру. А перед прийомом в стоматолога можна цікаво та весело провести час в ігрових зонах. Також в нас дуже круті подарунки. Ми постійно слідкуємо за сучасними трендами серед дітей і відбираємо тільки те, що точно викличе «вау-ефект». Я впевнена, що кожна дитина знайде щось для себе і бачу щодня, який захват викликає наша коробка подарунків.

Загалом ми стараємося з дитиною спілкуватися так, щоб зав’язати дружні відносини, щоб це не були просто пацієнт і лікар. І нам це вдається: дітки розповідають про свої плани або справи, діляться своїми бажаннями і маленькими мріями. Можу сказати, що наша програма «Рікотасик» – це не тільки програма адаптації дітей в нашій стоматологічній клініці, а спосіб налагодити дружній контакт. 

Юлія Осим

Фото клініки RIKOTA

Відео Дар'ї Кучер 

Матеріал підготовлений в межах проєкту медіа-хабу «Твоє місто» «Майстерня здоров'я»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!