На правах реклами

Хто потребує йодопрофілактики. Розмова з ендокринологинею

5565 0
У більшості випадків люди звертаються до ендокринолога, коли хвороба вже прогресує. Це можна пояснити тим, що симптоми захворювань ендокринної системи дуже подібні на симптоми інших недуг. Через велику війну чи не кожен українець перебуває у стані стресу, тривожності, має погане самопочуття. Одні скаржаться на головний біль, другі – на порушення сну, треті – на раптове зменшення ваги чи випадання волосся. Ці та деякі інші симптоми можуть вказувати на те, що необхідно звернутися до лікаря. Tvoemisto.tv запитало в ендокринологині Центру медичних інновацій NOVO Ірини Денисенко, котра переїхала до Львова із Харкова, де працювала у Клініці репродуктивної медицини ім. академіка Грищенка, про те, коли і як часто треба звертатися до такого спеціаліста, як підготуватися до прийому і хто потребує йодопрофілактики.

Для початку розкажіть, що саме лікує ендокринолог?

Ендокринолог – це лікар, який займається ендокринними розладами, лікує порушення гормонального фону. Багато хто, відповідаючи на запитання про те, чим він займається, каже, що лікує щитоподібну залозу. Насправді це одна з найчастіших проблем, але далеко не єдина. Є й інші гормональні проблеми, пов’язані з гіпофізом, наднирниками, підшлунковою залозою, яйниками.

На які системи організму впливають гормони?

Гормони впливають на ріст і розвиток, обмін речовин, стан статевої системи і розмноження, водно-сольовий баланс, реакцію на стрес, настрій тощо. Кожен гормон має свою «точку застосування».

Наприклад, тиреоїдні гормони (гормони щитоподібної залози) контролюють основний обмін тепла, засвоєння кисню, швидкість та силу серцевих скорочень, роботу нервової системи, емоційний стан, роботу шлунково-кишкового тракту. Тому порушення секреції тих чи інших гормонів може призводити до розвитку різних недуг.

Які зміни в організмі й самопочутті мають насторожити, і за яких ознак варто записуватися на консультацію до ендокринолога?

У більшості випадків люди звертаються до ендокринолога, коли хвороба вже прогресує. Це можна пояснити тим, що симптоми захворювань ендокринної системи дуже подібні на симптоми інших недуг. Зрозуміти, коли необхідно звернутися саме до ендокринолога, складно.

Основні симптоми, при яких потрібно звернутися до ендокринолога:

  • раптове збільшення або зменшення ваги;
  • висип на шкірі чи її сухість;
  • ламкість нігтів і волосся, випадіння волосся;
  • надмірна сонливість або надмірна збудливість, безпричинна дратівливість;
  • підвищена пітливість;
  • порушення менструального циклу;
  • непліддя;
  • частий головний біль;
  • дискомфорт у ділянці шиї;
  • зниження лібідо;
  • порушення сну;
  • припливи (під час менопаузи).

 

Як підготуватися до прийому ендокринолога?

Особливої підготовки цей візит не потребує. Якщо маєте дані попередніх обстежень та висновки фахівців, бажано взяти їх зі собою. Коли ж така інформація відсутня, лікар призначить необхідні дослідження.

Читайте також: Між медзакладами важлива синергія. Як центр NOVО розвиває медицину у Львові

Раджу звернути увагу на стан свого здоров’я і виявити всі тривожні симптоми. Також варто знати, які ендокринні патології були в родичів, позаяк високий відсоток ризику ендокринних захворювань успадковується.

Як часто потрібно перевірятися в ендокринолога?

Навіть коли симптомів ендокринних захворювань нема, проходити профілактичний огляд необхідно раз на рік.

Рекомендований обов’язковий огляд ендокринолога жінкам при плануванні вагітності, а також під час виношування плода (планове обстеження з проведенням глюкозо-толерантного тесту для  виключення такого захворювання, як гестаційний цукровий діабет – ГЦД).

Пацієнти, котр мають патології щитоподібної залози, цукровий діабет, повинні постійно консультуватися з лікарем для підтримування показників у нормі.

Ендокринологія в Центрі медичних інновацій NOVO: які послуги можна отримати?

По-перше, консультацію лікаря-ендокринолога; по-друге, ультразвукову діагностику щитоподібної залози, наднирників, магнітно-резонансну томографію гіпофізу; по-третє, за необхідності, консультації інших вузькопрофільних фахівців, з якими часто співпрацює ендокринолог.

Із якими профільними спеціалістами для виявлення проблем і лікування пацієнта ви співпрацюєте? У яких випадках вони скеровують пацієнтів до ендокринолога?

Гормони впливають на всі системи організму, тому ендокринолог дуже тісно співпрацює з багатьма вузькими спеціалістами: гінекологами (якщо є порушення менструального циклу, синдром полікістозних яйників, непліддя, гіперандрогенія); кардіологами (причиною кардіоваскулярних захворювань дуже часто є ендокринна патологія); гастроентерологами-дієтологами (якщо є ожиріння, цукровий діабет); нефрологами (поширеним ускладненням цукрового діабету є нефропатія); офтальмологами (при хворобі Грейвса виникає автоімунна офтальмопатія, при цукровому діабеті – ретинопатія); дерматологами (якщо є скарги на акне, спостерігається алопеція).

Від початку повномасштабної війни з росією в Україні існує постійна загроза ядерної катастрофи. У випадку ядерного вибуху одним із видів захисту вважають йодопрофілактику. Що потрібно про неї знати, чи є якісь обмеження?

Йодопрофілактику доцільно проводити тільки після офіційного сповіщення від органів державної влади про її необхідність. Потреба в прийомі препарату калію йодиду може бути як після аварії на АЕС, так і після ядерного вибуху. Але вона виправдана лише тоді, коли радіація спричинена радіойодом. У інших випадках прийом препаратів йоду заборонений і може завдати шкоди організму.

Читайте також: Від цього часто залежить життя людини. Що має бути в домашній аптечці

Йодопрофілактика полягає в одноразовому прийомі таблетованого йодиду калію. Для підлітків (від 12 років), вагітних та дорослих ця доза становить 125 міліграмів; для тих, кому за 40 років, або тих, у кого є порушення функції щитоподібної залози, йодопрофілактика зазвичай не потрібна.

Із якими проблемами сьогодні звертаються до вас найчастіше, які хвороби помолодшали?

Найчастіше звертаються з патологією щитоподібної залози. Друга за частотою причина звернення – підвищення рівня цукру в крові. На третьому місці – порушення менструального циклу й акне.

Однозначно помолодшав діабет другого типу. Ще донедавна його діагностували лише в дорослих, а тепер і в дітей. Причина – надлишкова вага, малорухливий спосіб життя й нераціональне харчування.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров'я раніше надало рекомендації щодо йодної профілактики для населення у разі радіаційної аварії і запропонувало 8 відповідей на запитання щодо йодної профілактики.

Контакти Центру медичних інновацій NOVO: 

Сайт: https://www.novo.lviv.ua/

Facebook: https://www.facebook.com/NOVOCENTRE

Номер телефону: +38 097 359 4 595

E-mail: [email protected]

Твоє здорове місто

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!