На правах реклами
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Команда рівних. Яка роль медсестри з розширеними повноваженнями в сучасній медицині

9667 0
Не асистентка чи секретарка лікаря, а повноцінна учасниця лікувального процесу, членкиня міжпрофесійної команди клініки. Сьогодні медична сестра спроможна не лише виконувати письмову чи іншу рутинну роботу за комп’ютером, а й професійно розвиватися, самостійно проводити долікарський огляд пацієнта, видавати довідки, виписувати рецепти і брати участь в методиці раннього виявлення порушень у розвитку дітей. Дитячий центр здоров’я ім. Анни Мазуренко став учасником україно-швейцарського проєкту «Медична сестра з розширеними повноваженнями», і вже за рік завдяки змінам медсестри стали не лише автономно та якісно працювати без лікаря, а й професійно зростати, а заклад – надавати більшу кількість медичних послуг. При цьому доступ пацієнтів до них розширився. Тvoemisto.tv дізналося, яку роль в сучасній медицині відіграє медична сестра з розширеними повноваженнями та які знання і вміння може застосовувати без участі лікаря.

«Хочу не лише допомагати, а й розвиватися»

У Оксани Фаль стаж роботи медичною сестрою становить 10 років. Медицина для неї завжди була близькою, професію медсестри вона вважала світлою і благородною ще зі шкільних років. Каже, завжди думала, що коли стане медсестрою і допомагатиме людям, то відчуватиме, що живе недарма, робить щось корисне для суспільства.

Професійний досвід у Оксани Фаль почався з дитячого відділення інтенсивної терапії та реаніматології, де вона працювала палатною медсестрою. Саме в цьому відділенні дівчина навчилася допомагати дітям та їхнім батькам не лише фізично, а й психологічно – знаннями, добрим словом, підтримкою, співчуттям. Прийшовши п’ять років тому на роботу в Дитячий центр здоров’я ім. Анни Мазуренко, Оксана Фаль вирішила розвиватися в превентивній медицині – вчасно виявляти зміни в організмі людини, які призводять до захворювань. Тепер медсестра з розширеними повноваженнями може сама вести прийоми пацієнтів, консультувати їх із різних питань.

«Я дуже люблю дитячий сміх, рада бачити щасливі сім’ї. Цей проєкт дозволив мені розширити свої можливості  щодо профілактики захворювань. Це була моя мрія. Зараз я більше займаюсь профілактикою чи оглядами перед вакцинацією, видачею довідок для школи, садка чи спортивної секції, виписую рецепти для хронічних хворих, опанувала методики раннього виявлення порушень у розвитку дітей та консультую батьків щодо введення прикорму», – розповідає Оксана Фаль.

Стати лікарем у майбутньому медсестра не планує, бо медсестринство тепер має чимало переваг і більше повноважень. На її думку, медична сестра – це не лише інша професія, а й інший спосіб мислення та вирішення тих чи інших проблем.

Не медсестра, а друга лікарка

І лікар, і медсестра в Дитячому центрі здоров’я ім. Анни Мазуренко мають як спільні, так і окремі години прийому. В медсестри таких прийомів небагато – два-три на тиждень по одній-дві години. Загалом на це відведено близько чверті від загального часу. Тут усе залежить від завантаженості лікаря.

Під час візиту пацієнта можуть оглядати і лікар, і медсестра. І в людей є довіра до них обох.

«Більшість пацієнтів із педіатрами нашого Центру вже давно мають підписані декларації, тож із дітьми лікарі та медсестри знаються ледь не з  народження. В них довірливі стосунки. Нещодавно в нас була ситуація, коли пацієнтка прийшла на прийом до чергового лікаря, з яким я якраз працювала. Не знаючи того лікаря, але знаючи мене, дитина довірилася, в неї знизився рівень стресу, і це дозволило без проблем її оглянути. А якщо мене на прийомі нема, то інколи питають «а коли вона буде» чи «а де друга лікарка». Пацієнти вже звикли ходити на окремий прийом до медсестри. Хіба ж це не довіра?» – веде далі Оксана Фаль.

Сьогодні на прийомі в неї 8-річна Даринка. Свою доньку Галина до лікарів цього дитячого центру водить майже рік. Оксана Фаль спочатку оглядає малу, зокрема вуха та ніс за допомоги отоскопа, підсвічуючи ліхтариком, дивиться горло, а далі стетоскопом слухає легені. Мама дівчинки вважає, що тепер ходити на прийом до медсестри – цілком нормальна річ. Вперше вони довірилися медичній сестрі, коли були в цьому ж Центрі у стоматолога: в дитини виникла алергічна реакція, тож потрібна була її допомога.

Зі слів медичного директора клініки, педіатра та імунолога Дитячого центру здоров’я ім. Анни Мазуренко Ігоря Савчака, робота медсестер із розширеними повноваженнями дозволяє вивільнити лікаря для складніших завдань, а самій вийти «з тіні» і стати повноцінними членами колективу, працювати в команді рівних.

«У суспільстві досі побутує думка, що медична сестра – це асистентка лікаря, яка лише виконує письмову чи іншу рутинну роботу. Ми хочемо зруйнувати цей стереотип, довести, що медсестра може розвиватися самостійно і автономно працювати без лікаря. Звісно, це потребує чималої практики, але після того, як наш Центр взяв участь у пілотному проєкті, ми вже доводимо, що медична сестра є повноцінним членом команди разом із лікарем та психологом. Це кредо нашого медичного закладу», – пояснює Ігор Савчак і додає, що, збільшуючи обсяг роботи медсестер, надаючи їм більше повноважень, можна зменшити навантаження на лікарів. Тоді вони здатні прийняти більшу кількість пацієнтів із гострими станами, не відкладаючи цього «на завтра».

На думку медичного директора клініки, медсестри Центру не бояться брати на себе більше повноважень, заручатися підтримкою, вчитися і самостійно працювати. Для них це не лише велика можливість, а й велика відповідальність, адже доводиться більше працювати, комунікувати з дітьми і батьками, вчасно виявляти проблеми.

«Я стажувався в Америці і можу сказати, що як приходив хронічний пацієнт, то перед оглядом медсестра надавала лікарю вже готову інформацію про пацієнта – отриману з медичної документації та особисто від пацієнта. Це інформація про вік, вагу, зріст, з якими скаргами звернувся, який основний діагноз, яка мета візиту, усі останні аналізи і додаткові обстеження. Також медсестра нагадувала, що потрібно буде виписати рецепт чи скерування на планові обстеження. І тоді лікар одразу міг вирішити, як саме лікувати хворого. Таку практику почали втілювати й у нашому Центрі, і це дало позитивний результат. Немає такого, щоби пацієнта спочатку дивилася медсестра, після неї лікар, а відтак ще й завідувач відділення. У нас є довіра. Медсестра оцінює стан здоров’я пацієнта за чеклистами, ставлячи галочки, і лікар готовий врахувати її думку», – пояснює лікар.

У Центрі здоров’я ім. Анни Мазуренко кожна медсестра має печатку, а це означає, що, ставлячи її, вона підтверджує свої дії, впевнена у своїх знаннях та усвідомлює свою відповідальність.

Звісно, повноцінно замінити лікаря медсестра не може, але в багатьох випадках здатна працювати самостійно. Тут не мовиться про важкі чи гострі стани, а про профілактичні огляди. Під час воєнного стану, коли в клініці побільшало пацієнтів і змінився їхній склад, така потреба загострилася. Зокрема, збільшилася кількість тих, у кого, крім соматичних, виникли проблеми, пов’язані з психоемоційним стресом. Роль медсестри в цьому випадку знову вийшла на перший план, адже вона стала тією ланкою, що сполучає лікаря та психолога. Для того, щоби дізнатися нюанси, в Центрі використовують скринінг розвитку дитини – SWYC.

Оглянути, виявити, пролікувати

За твердженням Оксани Фаль, до обов’язків медичної сестри Дитячого центру здоров’я ім. Анни Мазуренко входять: проведення ЕКГ; технічне виконання вакцинації; забір біоматеріалу для досліджень; контроль за зберіганням ліків і вакцин; контроль фізичного розвитку дитини; виконання швидких тестів для виявлення захворювань; робота з електронною системою для ведення медичної документації; інфекційний контроль під час прийому. Також медсестра на бажання може стажуватися в кожній ланці підрозділу (колцентр, вакцинальний  кабінет, рецепція, робота з лікарем та електронною системою) і за потреби допомагати колегам. З наступного, що могла б робити медсестра, є профілактичні огляди немовлят і дітей певної категорії та віку, консультації та рекомендації щодо харчування і догляду дітей, консультації матерів щодо грудного вигодовування, профілактика травматизму тощо.

Такої ж думки Ігор Савчак: медсестрам Центру можна було б передати всю рутинну профілактику, те, що стосується харчування, догляду дитини, стеження за її лікуванням: психомоторним і мовним розвитком.

«Якщо, наприклад, пацієнту вже поставили діагноз, але йому треба прийти на плановий огляд, я можу його оглянути, подивившись горло, послухавши легені, скоригувати вживання призначених ліків, провести планову неускладнену вакцинацію, видати довідку тощо. Якщо ж я бачу «червоні прапорці» в чеклисті, пацієнт іде на огляд до лікаря»,– пояснює Оксана Фаль.

Медсестри Центру нарівні з лікарями й адміністрацією періодично збираються за круглим столом та обговорюють проблеми в лікуванні пацієнтів, вносять пропозиції для покращення ситуації, діляться кейсами. Думки і знання медсестер добре сприймаються лікарями.

Із розповіді Оксани Фаль, у Дитячому центрі здоров’я ім. А. Мазуренко існує подвійний, але довірливий контроль. Не лише медсестра вчиться у лікаря, а й навпаки.

«У нашому Центрі прогресивний колектив, тут завжди добре сприймають нові ідеї, впровадження проєктів, навчання. Щотижня маємо зустрічі з лікарями та медсестрами, відвідуємо тренінги з невідкладної допомоги, проходимо школу вакцинації та інфекційного контролю, розвиваємо навички комунікації. Пацієнти йдуть туди, де їм надають якісні послуги, тож мусимо постійно вчитися, розвиватися», – резюмує вона.

Варто наголосити, що проєкт «Медична сестра з розширеними повноваженнями» був пілотним. Його почали втілювати лише в кількох медзакладах України, в тому числі у Дитячому центрі здоров’я ім. А. Мазуренко. Проте невдовзі він може поширитися на інші клініки, і вже не буде потреби в тому, аби лікар стояв за спиною медсестри для підстрахування.

Ольга Шведа

Фото Івана Станіславського/Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!