На правах реклами
Фото: globalkids.ua

Фото: globalkids.ua

Комфорт та психологічний клімат. Як атмосфера у школі впливає на особистість та успіхи в навчанні

8012 0
Івент-менеджерка мережі інноваційних шкіл ThinkGlobalLviv і GlobalKids та викладачка авторських курсів Тетяна Орел розповідає про те, чому в навчальному процесі важлива довіра та як атмосфера і інтер’єр можуть впливати на успішність школярів.

Навчання дитини у школі – відповідальний і не простий етап в її житті. Проведення успішних уроків залежить не лише від змісту та форми викладу матеріалу, але й від внутрішньої атмосфери у класі. Якщо діти неактивні, емоційно замкнені, відчувають дискомфорт у спілкуванні з однокласниками та вчителем – навчальний матеріал може сприйматися лише частково.

Щоб підвищити успішність, потрібно пробудити цікавість і створити атмосферу любові, впевнені у мережі інноваційних шкіл ThinkGlobalLviv та GlobalKids.

Розкажіть, як атмосфера та простір школи може впливати на особистість та успіхи в навчанні?

Я переконана, що атмосферу насамперед створюють люди. Вважаю, що простір може бути додатковим інструментом у створенні атмосфери школи і не варто його недооцінювати, проте за розвиток особистості відповідають люди, а не стіни.

Читайте також: Починаємо з нульового класу та здаємо іспити Сambridge. Як інноваційна школа робить ставку на англійську

Вважаю, що наша мережа інноваційних шкіл ThinkGlobalLviv відрізняється тим, що тут концентрація людей, які отримують задоволення від того, що роблять, настільки висока, що атмосфера з’являється сама собою.

Звісно, що панорамні вікна, великі кабінети, чудове освітлення, невелика кількість учнів – «працюють» і для вчителя, і для учня.

Атмосферу створюють й самі дорослі. Їх на уроках по двоє – куратор і вчитель.

А яка кількість учнів навчається у класах і чи відіграє чисельність учнів на загальний градус у класі?

Учнів у класах не багато – у межах 15-16. Якщо більше, то створюємо паралельні класи. Тоді у класі може бути ще менше дітей – не більше 10-ти.

Це звісно допомагає вчителям якісно приділити увагу кожному студенту. На профільні предмети дітей у школі ділять на групи. Йдеться не лише про іноземну мову, а й математику, інші предмети.

Велику увагу приділяємо англійській мові – дітей ділять на групи не за класами, а за рівнями знань. Різницю дуже помічають діти і батьки, які прийшли до нас із державних шкіл. У нас є кейси, коли одні і другі зауважують як сильно відрізняється підхід – наші вчителі зацікавлені в тому, щоб дитина захотіла дізнатись більше про почуту тему самостійно, щоб те, про що розказують на уроках мало прикладний характер, щоб вони розуміли, чому класно знати ті чи інші речі. 

Абсолютно нормально, що дитині буде не цікава якась дисципліна або вона себе не бачить у дотичній професії, або не стане кандидатом наук з того чи іншого предмету. Проте для нас критично важливо не прогавити той момент, ту секунду, коли почуте від вічителя відгукнулося в її серці.

Читайте також: Незалежні від обставин. Яким є дистанційне навчання в інноваційних школах ThinkGlobalLviv та GlobalKids

І це знову про атмосферу. Якщо є довіра – дитина не посоромиться запитати більше, ніж ми очікуємо, коли всі налаштовані на роботу, бо цікаво – ніхто не буде відволікатись, зривати уроки і деструктивити. Бо коли цікаво – ти гориш, світишся і атмосфера навколо така ж.  

Хто є вчителями у мережі ThinkGlobalLviv?

Більшість наших вчителів – молоді люди, якщо не по віку, то ментально. А молодий означає допитливий. Деякі з них не так давно самі були підлітками і добре розуміють сучасний світ. Вони не бояться викладати предмет, пропускаючи його через себе. Тоді сам урок стає тривимірним, бо все зводиться не до параграфу в підручнику, а до історії живої людини. Це завжди працює краще, ніж сухий текст. Бо коли в клас заходить людина, яка любить те, про що говорить, її хочеться слухати.

Думаю, всі погодяться  з тим, що коли згадуємо шкільні роки, а особливо якісь предмети, то насамперед пригадуємо вчителів, які їх вели. Якщо я любила математику, значить там був крутий вчитель. Наші викладачі точно найкращі, бо дають дітям можливість не просто почути якусь інформацію, а пропустити її через себе.

Що вчителі та адміністрація школи роблять такого атмосферного для учнів?

Це і інноваційні уроки, які ми постійно проводимо, і вечірки, і кіно-вечори. Маємо багато шкільних традицій, які з року в рік підтримуємо.

Кожен тиждень у нас тематичний із прив’язкою до якогось свята. Це допомагає занурити дітей у тему.

Для нас є дуже важливим підтримувати українські традиції і свята, але стараємось робити це сучасним шляхом.

Тут дуже важливо пояснити дитині, чому її це стосується. Поки вона цього не зрозуміє, то не зможе привласнити цей досвід і відповідно цінувати традиції і відчувати себе українцем.

До речі, кожен семестр у нас закінчується піжамною вечіркою, такі традиції також «працюють» на атмосферу в школі.

Архіважливими є сама атмосфера на уроці, стосунок з вчителем і довіра між учнем і викладачем. Вчителі багато вкладають у те, щоб дитина частіше і якісніше занурювалася в процес і отримувала досвід шляхом роботи над стосунком з класом.

Наприклад, на моїх уроках соціальних наук із учнями 5-7 класів ми вивчаємо соціологію і психологію. Цей предмет є авторським курсом нашої школи, що входить у навчальний процес.

Читайте також: Школа по сусідству. Як навчальні заклади можуть вдало функціонувати біля дому

Уроки побудовані так, що розповідаючи важку теоретичну базу для сприйняття, де мовиться про психічні процеси, головний мозок, емоційну працю, пам’ять, дітям не нудно все це слухати. Ми багато обговорюємо, розмірковуємо про те, що всіх нас турбує, болить. Включаючись у процес, діти вчаться аналізувати, дискутувати, давати поради один одному.

Також на уроці можемо експериментувати, випробовувати на собі різні методи поведінки. Я наводжу приклад свого предмету, бо це якраз випадок, коли без довіри нічого не буде працювати.

Тільки так школярі та студенти почуваються причетними, їм легше почати наводити приклади з життя власної сім’ї, розповідати історії своїх рідних і знайомих.

У мене було особисте відкриття, коли учні 6 класів на початку навчального року зацікавились темою психічних розладів. Ми провели кілька уроків на цю тему, з’ясовували види розладів, діти самі готували доповіді. Дорослі схильні насаджувати власну думку, вчителі – мати купу очікувань від своїх студентів, але правда в тому, що діти можуть підказати куди їх вести, які теми піднімати і аналізувати.

У 8 та 9 класах проводимо дебати. Це інтелектуальна гра, де діти вчаться працювати з інформацією, висловлювати свою думку, сперечатися, відстоювати свої слова. Але не це найважливіше. Головне, що діти вчаться критично мислити, дивитися на проблему з різних боків. Сама форма дебатів є дуже корисною і може згодитися у будь-якому предметі. Ми, наприклад, інтегруємо це в історію і таким чином сподіваємося дати дітям ще одну можливість занурюватися в теми уроків.

Важливим також є інтер’єр у школі. Чи він впливає на успішність та психологічний розвиток учнів?

Звісно, впливає. Естетика важлива і має вплив на розвиток та психологію дітей. У нашій мережі шкіл постійно вдосконалюємо технічну базу, працюємо над впровадженням нових цікавинок в інтер’єрі та екстер’єрі школи.

Наша школа у Львові існує не так давно, тож багато процесів ще на етапі впровадження і тестування. Щось народжується, щось відпадає, бо не працює, з’являються нові простори для креативу.

У школах нашої мережі є зони інтелектуального відпочинку, місця для активних ігор. Тож діти у вільний час, на перервах чи після уроків, можуть як пострибати, погратися, так і спокійно посидіти за книжкою. Зокрема, старші учні дуже люблять пограти у футбол чи настільну гру, а молодші – погратися у розвиваючі ігри чи просто побавитись на килимках.

У класі завжди присутні куратори, адже в їхні обов’язки також входить й організація другої половини дня і розваг на перервах.

Наші старшокласники цього року переїхали у просторі класи з панорамними вікнами, тож тепер мають чудовий вигляд на околиці. А з однієї локації школи, що на вул. Дагестанській, взагалі видно аеропорт та чудові заходи сонця.

Не забуваємо залучати до створення інтер’єру і самих учнів. Наприклад, поблизу школи на вул. Дагестанській є велика площа, яка нічим не задіяна. Ми вирішили провести конкурс серед учнів. Один із семикласників у спеціальній програмі для дизайнерів зробив нереально крутий проєкт спортмайданчику. Зараз шукаємо підрядників, які б втілили все це в життя.

Організаційні здібності найкращим чином формує спільна (командна) робота. Що робите для цього у школі і як все це у вас організовано?

Командна робота є дуже важливою у нашій мережі шкіл. Але це не так про саме навчання, як про інструмент, який можна використати на будь-якому предметі.

Широко розповсюдженою в нас є проєктна діяльність, якою учні займаються у другій половині дня. Усе побудоване так, що вчителі пропонують теми, діти обирають серед кількох за інтересами і працюють упродовж семестру. Тему проєкту можна змінити. Наприклад, серед проєктів є цікаві теми з біології, де діти творять свої екосистеми та проєкти з озвучки аніме.

Проєктна діяльність об’єднує дітей, бо в одній темі можуть бути задіяні діти різного віку. Старші підказують і допомагають меншим, а менші черпають від старшокласників ідеї та думки.

А яка роль вчителя у проєктних роботах?

У шкільний процес включені не лише вчителі, а й куратори та ментори.

Роль вчителя зрозуміла всім. Куратор відповідає за побутові питання і психологічний клімат класу. А ментором може бути і вчитель-предметник, і куратор. Його собі учні, починаючи з 5 класу, обирають самі. З меншими ментор вибудовує довірливі стосунки, старшокласники обирають куратора здебільшого за профорієнтацією.

Ментор займається індивідуалізацією освітньої частини, комунікує з батьками, може бути адвокатом дитини перед батьками і школою. Він – старший друг дитини.

Звісно, дитина у нашій мережі шкіл може бути і без ментора. Проте, все ж більшість учнів їх має.

Читайте також: Кожен п'ятий урок англійською. У Львові відкривають нову приватну школу

У чому ще проявляється командна робота у мережі інноваційних шкіл ThinkGlobalLviv та GlobalKids?

Цінність нашої школи – це синергія. У нас спільно працюють вчителі, батьки, діти, куратори, ментори і адміністрація. Всі ролі можуть перетинатися, адже комунікація на першому місці.

Дуже класно у школі співпрацюють між собою вчителі. Але ми не лише обговорюємо проблеми, а й висуваємо ідеї, думаємо над тим, як покращити результат. Робота вчителів також відбувається в команді. Наприклад, робимо інтегровані уроки з кількох предметів, створюємо авторські курси, проєкти.

Робота адміністрації з вчителями також сильно впливає на учнів і школу. Рівень академічної свободи у школі дуже високий. Вчителям довіряють, цінують їхні ідеї, таланти і, звісно, заохочують, аби все це працювало.

Чи діє у школі правило допомоги?

Так, наші учні знають, що можна і треба допомогти комусь, а також, куди і в кого вони можуть самі попросити про допомогу. Це дуже важливо.

У наших школах багато вкладаємо і розвиваємо історію зі соціальними проєктами та мобільністю. Часто говоримо про булінг. Для дітей навіть складали питальник. З’ясували, що 98% наших учнів знають, що робити і куди звертатися за допомогою в разі необхідності. З рештою двома відсотками проговорили ще раз цю тему. Бо ж пам’ятаємо – довіра і атмосферу в школі архіважливі.

Розкажіть про свої успішні кейси

У нас дуже багато гарних кейсів. Один з них – мій улюблений – не про одну конкретну дитину, а про цілий клас. Минулого року наші п’ятикласники підняли питання приготування і прикрашання класу до Хеловіну. Але, щоб прикрасити клас, потрібні були гроші. Я порадила дітям спробувати їх заробити. Спочатку половина класу була проти, казали, що краще гроші принесуть з дому. Після кількох днів вмовлянь і пояснень, все ж вирішили зробити ярмарок. Але цьогоріч той самий клас організував ярмарок самостійно: вийшли з товарами, вторгували 3 тис. гривень, на які закупили все необхідне для прикрашання класу.

Для мене це неймовірно показовий кейс, коли діти від етапу «мені лінь, я краще у батьків гроші візьму» перейшли в етап «самостійно організувались, поставили парти на коридори і заробили гроші». Коли дивишся на такі їхні прояви – розумієш – все не дарма!

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!