Проїзд площею Ринок. Кому та за яких умов видають перепустки

8503 0
Tvoemisto.tv зібрало найпоширеніші запитання щодо видачі перепусток та підготувало роз'яснення.

Керівник патрульної поліції Львівської області Роман Пилипенко подарував своїй дівчині перепустку на проїзд пішохідною зоною площі Ринок. Цей момент, як нова власниця, працівниця Львівської облради Василина Софранюк (Федюк), отримала перепустку, зняли на відео та опублікували в соцмережах. Згодом стало відомо, що відео стало причиною відсторонення головного патрульного Львівщини від виконання службових обов'язків. Наступного дня в міській раді заявили, що подарована перепустка є недійсною. Документи такого типу припинили видавати ще у березні 2021 року, а всі старі перепустки замінили новими бланками. Про це під час брифінгу повідомила керівниця ЛКП «Ратуша-сервіс» Ірина Тихоліз.

Читайте також: Перепустка, яку очільник патрульної поліції подарував дівчині, виявилась недійсною

«На підставі опублікованого відео, яке набрало багато відгуків, ми ведемо службове розслідування. Щоб дізнатись, на якій підставі оформили, на яке авто та що взагалі за документ був у ролику в соцмережах», – зазначила вона.

За словами керівниці «Ратуша-сервіс», людей із червоними перепустками старого зразка не пропускають на в'їзд у центральну частину Львова. Загалом дозвіл на в’їзд на територію площі Ринок станом на сьогодні мають близько 750 мешканців, 160 підприємців та 70 представників обслуговування делегацій та службового транспорту. 

Які є перепустки на проїзд площею Ринок?

Існує три категорії перепусток на проїзд площею Ринок:

  • мешканець (блакитна перепустка, яку видають терміном на два роки);

  • бізнес (жовті, термін залежить від укладеного договору);

  • службові машини (коричневі, які видають терміном на рік).

Червоні перепустки, схожі на ті, що фігурують у відео із очільником патрульної поліції, замінили коричневими. Їх видають для проїзду службових машин. Зокрема, такі бланки діють для разових заїздів, обслуговування делегацій, обслуговування реставраційних робіт. Коричневі перепустки також діють як разові та є тимчасовими для категорії «Д».

Жовтого кольору перепустки видають підприємцям, що мають право на розвантаження товарів, продуктів та забезпечують життєдіяльність цієї частини Львова. Це дає їм можливість в’їзду та виїзду з 6:00 до 9:00. 

Яка процедура отримання?

Перепустки, які видає ЛКП «Ратуша-сервіс», подають через ЦНАП. Для отримання бланку потрібно звернутися в ЦНАП з пакетом документів, який є розміщений на сайті. Рішення про надання перепустки на право в’їзду у пішохідну зону приймається постійно діючою комісією, утвореною при Львівському комунальному підприємстві «Ратуша-сервіс». Вони вирішують чи надавати перепустку, чи відмовити. Рішення щодо надання перепустки приймають протягом 10 робочих днів з дня реєстрації документів заявника. 

Читайте також: Очільник патрульної поліції Львова подарував дівчині перепустку на проїзд площею Ринок. Його відсторонили

Існує також опція разової перепустки, що дозволяє лише один раз здійснити проїзд площею Ринок. Щоб отримати такий документ, необхідно звернутися до «Муніципальної варти», що розташована на першому поверсі в Ратуші, та подати номер автомобіля. Як зазначила керівниця ЛКП «Ратуша-сервіс» це єдиний випадок, коли можна звернутися в Ратушу для отримання перепустки, але вона діє лише на один заїзд.

Подати документи до ЦНАП може лише безпосередньо та людина, для якої вироблятимуть перепустку. 

Передавати перепустки на користування на іншому автомобілі заборонено. У разі порушення цієї умови або у разі надання неправдивих даних для отримання перепустки комісія при Львівському комунальному підприємстві «Ратуша-сервіс» має право припинити чинність перепустки, що призведе до блокування в’їзду автомобіля у пішохідну зону через систему болардів.

Окрім того, існує процедура в'їзду на площу Ринок:

  • зі сторони вул. Підвальної – через вул.Руську;

  • зі сторони просп.Свободи  – через вул.Памви Беринди;

  • зі сторони пл. А.Міцкевича – через вул.Братів рогатинців.

Хто може в'їжджати на площу Ринок без дозволу?

Органи державних структур, зокрема поліції, можуть подати службову записку для отримання перепустки, яку розглядатимуть в робочому порядку. Службові машини, серед яких пожежна служба, «швидкі», інкасація, авто із оперативними номерними знаками та інші, є маркованими та мають можливість в’їзду в центральну частину Львова без дозволу. 

«Державні органи також мають такі перепустки, ми бачимо їх на орендованих міською радою автомобілях, надаючи нам послуги таксі. Вони також мають перепустки і право заїжджати на центральну частину міста»,– зазначив у коментарі  Tvoemisto.tv депутат ЛМР Ігор Зінкевич.

На діючих перепустках є голограми Ратуші, які ставлять за реєстраційним номером перепустки при її видачі. Зокрема, обов’язковою умовою є гербова печатка ЛКП «Ратуші-сервіс» з іншого боку перепустки – без цього вона вважається недійсною. Окрім того, попри наявність документу, що дозволяє в’їзд, авто має бути зареєстрованим в «єПрограма», яка запускається в болард (автоматичні анти-паркувальні стовпчики призначені для регулювання автоматичного проїзду на територію). Автомобіль має бути записаний в базу даних боларда, яку формує «Ратуша-сервіс» і подає муніципалам.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!