Фото: Тетяна Казанцева/Facebook

Фото: Тетяна Казанцева/Facebook

Знищили і скопіювали. Що зараз у церкві в Славську, де вже немає розписів Сосенка

8534 0
У церкві в Славську, де знищили розписи Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка, почали наносити нові розписи. У Самбірсько-Дрогобицькій єпархії УГКЦ, до якої належить храм, кажуть, що вони будуть копіями знищених. Tvoemisto.tv дізналось, що сьогодні відбувається у храмі Успення Пресвятої Богородиці, що сталось із іконостасом авторства Модеста Сосенка, чи покарані винні та чи можна насправді говорити про копії розписів.

Учора, 2 червня, фотографії нових розписів у храмі на своїй фейсбук-сторінці оприлюднив голова Славської ОТГ Володимир Бега. У коментарі Tvoemisto.tv Володимир Бега розповів, що потрапив у церкву випадково, а розписами, зокрема вибором майстра для цього, займалась безпосередньо громада храму.

Нові розписи у церкві Успіння Пресвятої Богородиці в Славську. Фото: Володимир Бега/Фейсбук

Копія Сосенка

«У двох словах, історія така. Ми свого часу запропонували виготовити проєктно-кошторисну документацію, щоб її зробили у Львові в реставраційному інституті. Ми готові були виділити мільйон гривень. Але громада від того відмовилась, тому що, напевно, розуміли, що не зможуть самостійно ухвалювати рішення, а змушені будуть діяти в межах документації. Десь отець знайшов тих людей, що роблять розписи. Ніби воно зовні нагадує відтворення Сосенка, за його мотивами, але наскільки це відповідає дійсності, мають сказати спеціалісти», – говорить Володимир Бега.

Він додає, що храм не є на балансі Славської ОТГ, тож вплинути на ситуацію зі знищенням розписів там не могли.

Читайте також: Для священників УГКЦ на Львівщині проведуть семінари про збереження пам’яток

Голова комісії сакрального мистецтва Самбірсько-Дрогобицької єпархії отець Михайло Олійник розповів Tvoemisto.tv, що нові розписи мають бути копією знищених. Він каже, що єпархія проводила конкурс, оголошення про який було на сайті селищної ради Славської ОТГ. Зголосились до участі двоє учасників, серед яких єпархія затвердила художника Богдана Балицького, який розписував церкви по всій Україні.

«Це буде повторення розпису Сосенка, копії тих розписів, що були знищені. Єпархіальне управління звернулось до Львівської ОДА, у відділ охорони пам’яток, щоб вони це взяли під свою опіку і контроль, щоби прислали фахівців, але вони відмовились, мотивуючи це тим, що це не пам’ятка, і що вони це віддають в наші руки. Тоді єпархіальне управління запропонувало провести конкурс, щоби не залишати церкву просто так», – розповідає отець Михайло Олійник.

Він додає, що зробити копію було і бажанням парафіян. За взірець взяли церкву у Підберізцях Пустомитівського району, яку також розписував Модест Сосенко.

Водночас голова ради Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії і культури Андрій Салюк говорить, що зробити копію розписів Сосенка у церкві в Славську неможливо.

«Я думаю, що в єпархії говорять про копію через те, що їм соромно за те, що сталось на території їхньої юрисдикції. Не може бути копії, тому що ніхто не зафіксував оригіналів. У цьому випадку отець, який там на парафії, не ставив собі за мету зберегти розписи Сосенка і Буцманюка, то навіщо робитиме копію», – вважає Андрій Салюк.

Так церква виглядала торік, коли скандал з ремонтом тільки починався. Фото: Сергій Леонов/Фейсбук

Нагадаємо, торік у жовтні у Львівській ОДА сказали, що розроблять проєкт відновлення розписів за ескізами розписів у церквах на Золочівщині та Пустомитівщині. Проєкт мали виконати фахівці ДП Інститут Укрзахідпроєктреставрація.

«Випадковість»

Андрій Салюк додає, що знищення розписів Модеста Сосенка і Юліана Буцманюка у Славську не було випадковістю через незнання, адже знав, що церква є цінною.

Він говорить, що церква у Славську, яку освячував митрополит Андрей Шептицький, належить до реєстру пам’яток і місцевий священник про це знав. Окрім того, про те, що це пам'ятка місцевого значення з охоронним номером, ідеться на сайті Славської громади.

«Була спеціальна виїзна комісія з юристом відділу охорони культурної спадщини ЛОДА, який офіційно попередив, що це є пам’ятка, її не можна руйнувати, а розписи є невід’ємною складовою пам’ятки», – говорить Андрій Салюк.

Він вважає, що правоохоронні органи мали би відреагувати на ситуацію, а священника мали би усунути. Окрім того, Державна архітектурно-будівельна інспекція мала би заборонити усі роботи у церкві і зобов’язати порушників законодавства привести її до попереднього вигляду.

Зазначимо, що у травні 2019 року прокуратура таки відкрила провадження і розпочала досудове розслідування. Ав УГКЦ торік казали, що єпархіальне управління вивчить дії місцевого священика та оцінить їх згідно із церковним законодавством. За словами отця Михайла Олійника, священник зі Славська також раніше завідував Славським деканатом, але з цієї посади його зняли.

Читайте також: Що загрожує винним у знищенні розписів у церкві на Львівщині

«Культурна спадщина є наріжним каменем усієї гуманітарної політики держави. Так є і в поляків, і в німців, і в американців, і, зрештою, московити також на культурну спадщину дивляться як на претекст своєї гуманітарної політики, зокрема зовнішньої. Культурну спадщину руйнують або вороги нашої української державності, або невігласи. До якої категорії віднести людину, яка ініціювала руйнування у церкві?», – говорить Андрій Салюк.

Він додає, що спільно з мистецтвознавцями, художниками, істориками мистецтва та архітектури потрібно опрацювати програму створення нових розписів і тільки на основі дискусіх провідних науковців ухвалювати рішення.

Церква у Славську 2 червня 2020 року. Фото: Володимир Бега/Фейсбук

Апостоли і пророки

Окрім розписів стін храму, у церкві Успіння Пресвятої Богородиці у Славську також був іконостас авторства Модеста Сосенка.

Оксана Ареф’єва, організаторка художніх пленерів Maxim у Славську, розповіла Tvoemisto.tv, що сьогодні, 3 червня, апостолів з іконостасу відвезли у Львів – у Львівській філіал національного науково-дослідного реставраційного центру України.

«Я сама шукала реставратора для них і якраз сьогодні ми відвезли шість подвійних ікон у Львів. Вони вже тричі замальовані, там Сосенка і близько не видно. Як колись у повоєнний час і у 80-х роках робили ремонт церкви, то люди брали пензлики і звичайними фарбами ікони поновили по авторській роботі, і дуже страшно поновили. Тепер цим буде займатись реставратори. Цей центр – найкраще, що є зараз в Україні», – розповідає Оксана Ареф’єва.

Також у церкві було ще близько десяти ікон із зображенням пророків. Утім наразі невідомо, чи їх також відреставрують.

«Отець каже, що не може їх дати і ніби вони мало замальовані. А, по-друге, їх не встигнуть відреставрувати. Центр зможе зробити реставрацію до кінця року, а оновлена церква має відкритись до Успіння, 28 серпня. До того часу мають завершити ремонт, поновити розписи. Тому потрібно, щоб все було готово», – розповідає Оксана Ареф’єва.

За її словами, фінансувати реставрацію ікон будуть із бюджету Славської ОТГ.

Поки автентичні апостоли «відсапуються» у Львові, у храм в Славську замовили «свіжих». Вони займуть місце на іконостасі, а з відреставрованих ікон, говорить Оксана Ареф’єва, наступного року планують зробити своєрідну виставку для гостей Славська – ікони повісять у храмі на рівні очей відвідувачів.

«Іконостас є високо і ікон не видно. А це буде як музейний варіант, щоб відпочивальники, яким буде цікаво глянути на правдивого Сосенка, змогли побачити. Це буде через рік десь», – каже Оксана Ареф’єва.

Щодо розписів у самій церкві, то, за словами жінки, про них вона нічого сказати не може, тому що займалась іконами, а справи, що стосуються церкви, вирішують інші 20 активістів на чолі зі священником. Поспілкуватись зі священником храму Успіння Пресвятої Богородиці нам не вдалось.

Нагадаємо, 15 травня 2019 року у церкві Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славському під час ремонту знищили автентичні розписи початку ХХ століття авторства Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка. Крім того, з підлоги збили плитку, виготовлену на фабриці Івана Левинського. Натомість у церкві поклали сучасну плитку.

«Управління Самбірсько-Дрогобицької єпархії різними способами намагалося переконати громаду відкласти заплановані роботи до моменту висновків компетентної спільної комісії, створеної у ЛОДА і делегувало до неї спеціалістів. На жаль, змушені констатувати, що до позиції Єпархіального управління не прислухалися», – прокоментували тоді знищення розписів у єпархії.

Утім, говорить Андрій Салюк, навіть на тому етапі, до якого дійшло зараз, можливо виправити ситуацію. Для цього потрібно, щоб на неї нарешті відреагували правоохоронці та влада.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!