фото: tabletki.pp.ua

фото: tabletki.pp.ua

Коронавірус у вагітних. Як захиститися, чи можна вакцинуватися і які є ризики для дитини

6214 0
Якщо вагітна має нежить, біль у горлі, кашель тощо, а особливо, якщо вона контактувала з хворими на коронавірус, треба обов’язково звертатися до лікаря (сімейного або акушера-гінеколога).

У Львові набирає обертів третя хвиля захворюваності на коронавірус: нових заражених та госпіталізованих стає все більше. Не оминає інфекція і вагітних. За менше, ніж три місяці, у пологовий клінічний будинок Львова №1 звернулися вже 105 вагітних пацієнток, які захворіли на Covid-19. Водночас у вересні-грудні минулого року таких усього було 164. Tvoemisto.tv з’ясувало, як вагітні переносять хворобу, чи можна їм вакцинуватися, чи дитина заражається від мами та чи взагалі зараз варто планувати вагітність.

За історією священника Петра Терлецького і його дружини Катерини, яка на 27-му тижні вагітності захворіла на коронавірус, стежили, мабуть, не тільки у Львові, а й в усій Україні. Коли вагітна Катерина захворіла у листопаді, то тиждень лікувалася вдома, а коли стан погіршився – її госпіталізували у пологовий будинок на вул. Мечникова у Львові. Стан жінки погіршувався, тож пізніше її перевели у лікарню швидкої допомоги. 

15 днів дружина священника провела на апараті ШВЛ із ураженням легень у понад 90%. За неї та ще ненароджену дитину молилась велика спільнота. Через критичний стан жінці зробили кесарів розтин. Донька Даринка народилася з вагою 1 230 грам і – з Covid-19.

Катерину Терлецьку виписали із лікарні лише на початку січня, а маленьку Даринку – на початку лютого. Нині вони перебувають вдома та проходять реабілітацію. Жінка досі відчуває наслідки хвороби.

Родина Терлецьких під час виписки Даринки

«Наразі почуваю себе краще, але залишилася задишка. Нині повільно, але можу долати відстані», – розповідає вона у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: «Я витримаю все». Дружина львівського священника вийшла із критичного стану

Катерина виконує низку фізичних та дихальних вправ, постійно перебуває на зв’язку з сімейним лікарем. Із Даринкою теж все добре.

«Із донькою були в офтальмолога, сказали, що все добре. Невролог теж не бачить відхилень. Ми постійно спостерігаємо за нею і, якщо раптом щось буде не так, то все можна буде виправити», – додає Катерина Терлецька.

Та чи варто усім вагітним і тим, хто планує завагітніти, переживати, що така історія може повторитись із ними?

Що кажуть дослідження?

Будь-яка інфекція є потенційно небезпечною для вагітних, особливо в першому триместрі, коли закладаються всі органи і системи дитини. Ризики, що несе Covid-19 для вагітної, прирівнюють до будь-якої іншої важкої вірусної інфекції, як-от грип, розповідає сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко.

«Коронавірус не має особливого перебігу у вагітних, та й вагітність не вважають загрозливим фактором у випадку захворювання. Але через певні особливості фізіологічних змін в організмі та супутні хронічні хвороби Covid-19 може мати ускладнення. Із даних тих досліджень, що наразі є, його вплив не відрізняється від інших важких вірусних інфекцій», – каже лікарка у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Хто такі доули і чому жінки вирішують народжувати з їхньою допомогою

Керівниця Львівського обласного перинатального центру Марія Малачинська додає, що вагітні жінки не хворіють тяжче, ніж невагітні, але якщо є цукровий діабет, хронічні серцево-судинні, ниркові та інші захворювання, то перебіг буде тяжчим, на що треба звернути увагу.

«Зважаючи на те, що вірус мутує, і проблема з його поширенням продовжується, то чекаємо нових офіційних даних. Із наших спостережень, усе – індивідуально. У будь-якому випадку, вагітна жінка має бути під бережливим наглядом та доглядом з боку лікаря», – говорить Марія Малачинська.

Водночас, як пише у своєму блозі докторка Уляна Супрун з посиланням на дослідників Бірмінгемського університету, вагітні жінки з Covid-19 рідше мають симптоми хвороби у порівнянні з невагітними жінками, але частіше потребують лікування у відділенні інтенсивної терапії та підключення до ШВЛ, якщо мають тяжкий перебіг хвороби.

Найпоширенішими симптомами, про які повідомляли вагітні жінки та породіллі, були підвищена температура та кашель. У порівнянні з невагітними жінками репродуктивного віку, температура у них траплялася навіть рідше, так само, як і біль у м’язах.

Як вагітній захиститися від коронавірусу

Стандартні правила, яких радять дотримуватися всім людям у час пандемії, поширюються також і на вагітних. Захисна маска, соціальна дистанція, миття рук – це ті базові речі, про які щоденно говорять від початку епідемії.  

«Ми розуміємо, що відповідаємо за двох людей – майбутню дитинку і маму, тому хочемо наголосити, щоби вони не перебували в місцях скупчень людей (супермаркетах, ресторанах, на різних заходах). За найменших симптомів слід звертались до сімейних лікарів та акушерів-гінекологів, не піддавати себе будь-яких зайвим ризикам», – каже Марія Малачинська.

Що робити, якщо все-таки захворіла

Якщо вагітна має найменші прояви хвороби, як-от нежить, біль у горлі, кашель, а особливо, якщо достовірно контактувала з хворими на коронавірус, їй треба обов’язково звертатися до лікуючого лікаря та обговорити із ним нюанси перебігу хвороби: чи потребує вона госпіталізації, чи може лікуватись удома.

Читайте також: Як народжують львів'янки. Репортаж із пологового

«Якщо жінка має хронічні захворювання, пов’язані з серцем, нирками, легенями, – вони всі дають про себе знати під час вагітності. Така вагітна потребує детальнішого спостереження і дообстеження на випадок можливого ускладненого перебігу Covid-19. Коронавірус підвищує ризик тромбоутворення, а мікротромби є небезпечними для здоров’я жінки і її дитини», – каже Людмила Звір-Мацко.

Кожна ситуація, за словами лікарки, оцінюється індивідуально, передбачити на 100%, як перебігатиме хвороба – неможливо. Тому, насамперед, йдеться про динамічне спостереження, коли жінка має бути під наглядом або сімейного лікаря, або акушера-гінеколога, в якого перебуває на обліку, або, в певних випадках, під постійним цілодобовим наглядом в стаціонарі.

Заступник головного лікаря Пологового будинку №1 у Львові Юрій Мрочко розповідає, що часто вагітні, відчуваючи перші прояви нежиттю, дискомфорту, покашлювання, слабкості, підвищення температури, сидять вдома і думають, що це просто ГРВІ, що мине. Та коли проходить тиждень, а температура не спадає і парацетамол вже не допомагає, такі жінки потрапляють до лікарні вже із розладами дихання.

Читайте також: Колективний імунітет до Covid-19 не з'явиться цього року, незважаючи на вакцинацію, – ВООЗ

«На 7-10 добу вагітні вже не можуть самі скоригувати свою температуру, мають задишку, кашель і тоді вже досить складно надавати допомогу. Доводиться збільшувати дозу препаратів і призначати антибіотики», – говорить він у коментарі Tvoemisto.tv.

Якщо ж пацієнтка приїжджає вчасно, як тільки відчула слабкість та дискомфорт, наприклад, на другу добу після симптомів, то її виписують за кілька днів у доброму стані без жодних дихальних розладів, кисневої залежності чи потреби в антибіотиках. Тобто, чим швидше діагностують захворювання, тим оперативніше і легше пройде лікування.

Вагітність, годування грудьми і ліки

Як і у випадку з іншими вірусними захворюваннями, хворим на Covid-19 вагітним призначають мінімальну дозу ліків, необхідну для ефективного лікування. Кожне призначення оцінюють за шкалою ризику/користі.

«Введення будь-яких ліків – це втручання в організм матері, циркуляція в крові і потрапляння до плоду. Тому на ранніх термінах хвороби ми намагаємося лікувати пацієнток без антибіотиків і гормонів. Якщо ж є складні випадки, то використовуємо інші групи препаратів. Коли не надавати адекватну допомогу – погіршиться стан матері і на цьому фоні стан плоду», – каже Юрій Мрочко.

Читайте також: Як вакцинуватимуть вагітних, алергіків та тих, хто перехворів на Covid-19

На сайті «Є лактація» і вагітна, і лікар можуть подивитися дозволену вагітній жінці дозу препарату або ж сумісність ліків з грудним вигодовуванням.

«Низка препаратів категорично заборонені для прийому вагітним, бо можуть мати безпосередній вплив на сам ембріон в першому триместрі і на вже сформоване тіло дитини. Кожен препарат має бути двічі-тричі перевірений на безпечність і доцільність», – зазначає Людмила Звір-Мацко.

Годування грудьми на фоні агресивної антибіотикотерапії не дуже позитивно впливає на дитинку. Препарати можуть викликати дисбактеріоз у матері і через молоко мами хоч і в малій кількості, але потрапити до малюка, відповідно, розлади можуть бути і в нього. Однак усе – індивідуально та залежить від стану пацієнтки.

Чи може Covid-19 передатися від матері до дитини

Юрій Мрочко із власного досвіду роботи каже, що у тих пацієнток, які перебували на ранньому етапі захворювання, не мали виражених дихальних розладів і не проходили агресивної медикаментозної терапії, діти народжуються без коронавірусу.  

Якщо ж пацієнтка мала довгий і складний період лікування, тоді є велика ймовірність, що дитинка також матиме позитивний ПЛР-тест, як було у сім'ї отця Петра Терлецького.

Вакцинація вагітних

Протипоказів щодо вакцинації від Covid-19 як для вагітних, так і для породіль немає. Марія Малачинська пояснює, що рекомендації МОЗ, утім, тут дещо відрізняються від тих, що є в інших країн світу. Приміром, в Ізраїлі вакцинують всіх – і вагітних, і тих, хто народив.

Читайте також: «Я відмовилась платити і лікарі почали ставитись до мене краще». Про медреформу і львівські пологові

В Україні ж жінки після пологів і жінки, які вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані без застережень. А щеплення вагітних МОЗ радить відтермінувати на пізніше – після пологів.

Однак, якщо йдеться про медпрацівницю, то дозволяють робити щеплення попри вагітність, оскільки користь від вакцини переважає над ризиком інфікуватися під час роботи.

Чи краще відкладати вагітність через спалах коронавірусу

Юрій Мрочко, зазначає, що кожна жінка обирає для себе сама, чи планувати вагітність у період пандемії, чи відкладати її на пізніше.

Читайте також: Платні пологи. Як зробити цю послугу якісною і справедливою

«Рекомендувати тут не можемо, головне – вчасно почати лікування, коли є перші прояви хвороби. Важливо знати, що чим довше ми сидимо вдома і чекаємо, поки хвороба мине, тим більші проблеми створюємо організму. Не відкладайте, не чекайте і не бійтеся звертатися до лікарів. Не варто зволіткати і доводити себе до критичних станів, коли може бути пізно», – зазначає лікар.

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!