Кози, гончарство і риболовля. Мандрівка на вихідні у Славсько

8034 0
У Славсько можна приїхати не лише для сходження у гори, а й покататися на конях, подоїти кіз та порибалити. Tvoemisto.tv пропонує подивитись на туристичні принади Славського з іншого боку.

Сама назва Славсько походить, імовірно, від прізвиська «славні», що отримали місцеві за участь у походах князя Святослава Володимировича. Їхати сюди зі Львова – більше двох годин, але дорога хороша, а краєвиди підігрівають бажання чимшвидше піднятися на вершину.

Читайте також: На яку гору піднятись у Славську. 4 унікальні піші маршрути

У Славську є кілька промаркованих пішохідних маршрутів, на деякі з яких можна іти навіть з дітьми, також вони підходять для старших людей. Найлегший маршрут зі Славська – на гору Татарівка, а найважчий – підйом протяжністю 25 км – на гору Високий Верх.

Можна обрати маршрут середньої складності на гору Погар, де на вершині є зручна альтанка з виглядом на гори. Пішки на Погар можна дійти за годину, швидше – заїхати машиною, проте дорога сюди трохи екстремальна і її краще долати на позашляховику. Ключі від шлагбауму на в’їзді можна попросити у селищній раді. Для любителів велосипедної прогулянки тут є промарковані велосипедні маршрути. У альтанці на вершині можна організувати чаювання або пікнік і споглядати пейзажі.

Сувеніри власноруч

У Славську можна не тільки милуватися горами, а й власноруч створити собі сувеніри у майстерні гончаря. Тут, окрім звичних туристичних дрібничок, вам запропонують зліпити собі на пам’ять фігурку з глини чи навіть зробити вазу. Деякі види ліпки, наприклад, за допомогою формочок, дуже подобаються дітям, каже майстриня Марія Маложенська, яка переїхала на Львівщину з Криму і стала тут своєю.

Читайте також: Середньовічна готика та озеро у заповідному лісі. Подорож у П'ятничани і Новий Розділ

Якщо ж гончарство і ліпка до душі тільки вашим дітям, ви за час майстер-класу можете відпочити у зручному гамаку поряд з майстернею або погуляти довкола і насолодитися природою. На території також є хатинки, що можна орендувати для ночівлі. Ціни залежать від сезону і типу котеджу і зараз коливаються у межах 500-2000 грн.

Для обіду теж є місцина на території. Тут подають традиційні страви, наприклад, бограч. Також багато закладів харчування є у центрі Славська.

Але не релаксом єдиним – тут можна покататися на конях. Цю прогулянку ви запам‘ятаєте, адже вас поведуть гуляти селищем, до якого потрібно спуститися з горба, вкритого камінням.

Як кози відчиняють двері

Після екстремальної прогулянки верхи можна відправитися куштувати натуральний сир з козячого молока. У 10 хвилинах їзди від Славська є невелике село Тухля. Тут розташована козяча ферма «Дві Катерини». Щоб не пропустити локацію, шукайте її у навігаторі. На самій фермі можна не тільки погладити козенят, а й спробувати сир, який виготовляють з козячого молока без жодних хімічних домішок. Також на фермі є незвична атракція – можна подоїти козу: вас познайомлять із нею і проведуть інструктаж.

Тут теж можна покататись верхи, але вже у манежі.

Відкрили бізнес дві Катерини – переселенка з Луганщини та сколівчанка. Чоловік однієї з них  проводить екскурсію та розповідає легенди про Карпати, смішні випадки з тваринами та історію ферми:

«У кіз також є симпатії та антипатії: когось вони краще сприймають, когось гірше. Навіть були кізочки, які, коли їх доїли вручну, клали голову на груди Катерині і так доїлися. До того ж, вони спілкуються між собою і навчаються одна у одної. Якщо якась коза навчилася відчиняти двері, то буде це робити для всіх».

Екскурсія, катання на конячці і контакт з тваринами коштують 50 грн, порція дегустаційного сиру – 100. Потрапити на ферму можна з 11:00 до 20:00 щодня.

Читайте також: Чорні глечики і Біла пані. Подорож у Гавареччину і Підгорецький замок

Наловити собі вечері

Після знайомства з козами можна відправитися наловити собі вечерю. У Славському декілька відпочинкових комплексів пропонують риболовлю, після якої приготують вам ваш улов.

Особливість Славська ще й в тому, що тут багато різних басейнів і СПА на будь-який смак: відкриті і під накриттям, з підігрівом і без. Для тих, хто хоче усамітнення, комплекси селища пропонують окремі гостьові будиночки. Якщо ж душа просить екстриму, то можна полазити мотузковою лазанкою серед карпатських дерев.

Читайте також: «Море» серед гір. Де позасмагати та поплавати у басейнах у Славську

Відпочинок у Славську зручний тим, що тут усе продумано: якщо ви плануєте їхати з дітками, то вас радо приймуть і організують дозвілля, а для активностей у компанії друзів – вершини, катання на конях, риболовля і басейни. Львівщина – цікава та незвідана, і вона чекає на кожного з вас.

Тvoemisto.tv у серпні розпочало тревел-шоу «Твоє місто. Твоя країна» про мальовничі і сакральні місця Львівщини. Ми по-новому відкриваємо наш край разом із партнером проєкту, мережею АЗК ОККО.

Катерина Бортняк, за матеріалами тревел-блогу «Твоє місто. Твоя країна»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Тревелблог

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!