фото дар

фото дар'ї кучер

Куди поїхати на вихідні. До мальовничих краєвидів річки Дністер

5954 0
Лише 40 хв зі Львова і ви опинитеся у мальовничому краї, потенціал якого ще зовсім не розкритий. Тут є все, аби гарно провести час: свіже повітря, привітні люди та незаймана природа.

На Львівщині є туристичний маршрут вздовж річки Дністер. Його протяжність становить 13 км, долаючи який, можна ознайомитися з флорою і фауною цієї місцевості, дізнатися таємниці навколишніх сіл і насолоджуватися природою. Маршрут – лінійний, його можна розпочати як з села Устя, так і з села Колодруби.

Аби дістатися до села Устя, звідки починається мандрівка, виїжджати зі Львова слід на стрийську трасу, їхати далі до села Дроговиж і повернути праворуч. Якщо користуєтеся навігатором, обирайте село Устя саме у Стрийському районі Львівської області. Дорога сюди займає близько 40 хвилин. Приїхавши на місце, у народному домі можна взяти інформаційну брошуру з мапою та основною інформацією про маршрут. Її також можна знайти в альтанці над Дністром або завантажити з фейсбук-сторінки «ДніСтер: береги та притоки».

За словами Романа Стрехалюка, координатора проєкту, маршрут на цей час спроєктували як піший, але в перспективі хочуть зробити його велосипедним. Для цього потрібне тверде покриття. 

«Тут дуже гарна місцевість, оскільки 13 км зовсім немає населених пунктів. Ви проведете час у гармонії з природою та без людей, окрім хіба рибаків, які тут ловлять рибу», – каже він.

Взагалі Устя – невеличке село, сукупне населення якого трохи більше тисячі людей. Водночас воно дуже мальовниче, бо протікають тут аж чотири річки: Дністер, Щирка, Зубра та Нежухівка. Окрім цього, можна побачити і пам’ятку архітектури – церкву св. Микити та місце, де раніше розташовувалася стара дерев'яна церква. Тепер тут стоїть вже нова капличка. Під час мандрівки побачите також колоритні українські двори з різьбленими ганками та колодязями. Деякі з них траплятимуться прямісінько на вашому шляху, з них можна напитися, якщо спраглі в дорозі.

«Цікаво, що це село розташоване на місці, де сходиться кілька річок. Відповідно, звідси і походить назва. Коли люди чують Дністер – думають про Бакоту, Заліщики або Незвисько, де відбуваються сплави. У той же час тут є Дністер, потенціал якого зовсім не розкритий», – каже Христина Дубницька, комунікаційна менеджерка проєкту.

Частина маршруту пролягає територією регіонального ландшафтного парку «Стільське Горбогір'я». Тут збережені стариці Дністра. Це – численні заболочені місця, де колись було русло цієї річки. У другій половині XIX століття русло Дністра вирішили випрямити, бо річка була тут дуже звивистою і складною для сплаву човнів. У такий спосіб колишні вигини і відокремили від річки. Часто саме у цих місцях мешкають вразливі види багатьох тварин, риб та птахів. 

Працівниця ландшафтного парку «Стільське Горбогір'я» Юлія Дмитришин каже, що лелеки, буськи гніздяться скрізь – і в селі, і за його межами. Стариці Дністра для цих птахів – це кормова база. Їм тут комфортно, зручно і затишно, тому щороку вони повертаються сюди. Окрім лелек, тут мешкає червонокнижний вид – жовна чорна, або чорний дятел, але ці птахи полохливі, тому мешкають в дубовому лісі неподалік.

«Ще тут мешкає рибалочка – яскравий птах, якого можна часто зустріти. Окрім цього, також є червонокнижні рослини, зокрема шаховий рябчик. Інформацію про ці види можна  знайти на інформаційних стендах, що розміщені на маршруті», – говорить вона. 

Додамо, що маршрут проходить по дамбі, яка є вищою від рівня землі. Вона захищає всі навколишні села від повеней. Коли австрійці вирівняли річку, ці села дуже часто затоплювали. Через це тут і є багато стариць Дністра, тобто старорічищ. Здебільшого, йти доведеться підвищеннями. Звідси відкриваються надзвичайні панорамні види на Дністер та територію рівнинного Передкарпаття. 

У межах маршруту є мальовнича альтанка, яка цілодобово відкрита для відвідувачів. Тут можна перепочити, випити гарячого чаю, перекусити та насолодитися краєвидами. Маршрут особливий й тим, що пролягає через чи не найвужчий автомобільний міст України, де пішохід навряд чи зможе розминутися з автомобілем. Аби уникати таких ситуацій, тут зробили спеціальні бокові платформи. Завершити мандрівку і зустріти захід сонця команда Tvoemisto.tv вирішила саме тут.

Проєкт «ДніСтер:береги та притоки» реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму.

Фото та відео Дар'ї Кучер

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!