Куди поїхати на вихідні зі Львова. До давнього міста біля кордону

10430 0
Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv пропонує відвідати Хирів та побачити ближче залишки єзуїтьської колегії.

Де розташований Хирів

Хирів — місто на Передкарпатті над річкою Стривігор. Розташований за 16 км від райцентру. У місті діє залізничний пропускний пункт Хирів — Коросно на кордоні з Польщею.

Джерело: Фотографії старого Львова

Чому це місце унікальне

У часи Київської Русі, коли тутешні землі входили до Перемиського князівства, назва міста звучала як Хорив. За однією з місцевих легенд, вона походить від імені київського князя Хорива, який після заснування Києва пішов з братом Щеком у Карпати «шукати щастя-долі».

Джерело: фейсбук-сторінка ХирівChyrówKhyriv Explorer

Також є версія, що місто назвали Хировом, оскільки воно розташоване в багатій на соснові ліси місцевості. Тому в основі його назви лежить слово хыр — «сосна» з чуваської мови.

В історичних джерелах Хирів згадується з 1374 року. Саме в цьому році князь Владислав Опольський видав привілей братам Гербуртам — Герберту і Фредерику (лицарям з Моравії) — на вічне володіння десятьма селами в Перемишльському повіті. Серед цих сіл названий і Хирів.

Магдебурзьке право Хирів отримав у 1528 році. Римо-католицьку парафію тут заснували трьома роками пізніше. У той період власником Хирова був Андрій Тарло. На початку XVIII століття місто належало Йосипу Мнішеку. Зараз населення Хирова складає орієнтовно 4,5 тис. мешканців.

Що подивитись

Костел святого Лаврентія

Парафія та перший дерев'яний костел у Хирові постали 1531 року завдяки Андрію Тарло. У 40-х роках XVII століття храм згорів, а на його місці спорудили невеличку святиню.

2017р. автор: Bogdan Syvanych, джерело: wikipedia.org

1915 р. Джерело: polona.pl

Сучасний мурований храм споруджено на кошти Йосипа Мнішка зусиллями настоятеля Івана Фабіяновського 1710 року. У 1795-1796, 1859, 1900, 1910-1912 роках костел ремонтували і розширювали. З приходом радянської влади його закрили і використовували спочатку як склад, потім у 70-х роках минулого століття — як будинок культури. До костелу прибудували музичну школу. Храм повернули вірянам у лютому 2010 року.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

У 1507 році в Хирові вже існувала парафіяльна церква, яка отримала ерекційну грамоту від львівського хорунжого Анджея зі Щекажевичів у 1514 році. Попередню дерев’яну церкву Святого Миколая, збудовану на початку XVIII ст., розібрали у 1846 році. На її місці цього ж року звели теперішню муровану церкву Різдва Пресвятої Богородиці, двосхилий дах якої над західним причілком вінчає одноярусна восьмигранна у верхній частині вежа, вкрита банею з ліхтарем і маківкою. У 1847 році її освятив єпископ Снігурський. У 1882 році пожежа, що знищила місто, сильно пошкодила церкву. Її відновили у 1884 році. У 1922 році церкву відреставрували.

2007р. автор: Andrii bondarenko, джерело: wikipedia.org

1909 р. Джерело: polona.pl

Колегія єзуїтів і каплиця святого Йосифа

Ідея закладення нового навчального закладу виникла в ректора тернопільської колегії єзуїтів Мар’яна Мацковського та провінціала ордену Генрика Яцковського на початку 1880-х років. Обґрунтовували вони її неможливістю розширення навчального закладу у Тернополі, відносною доровизною проживання, а головне — близькістю міста до австро-російського кордону.

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com (фото до пожежі 2018 року)

У квітні 1882 року керівництво ордену єзуїтів формалізували цю ідею, затвердивши план створення нового закладу, і організатори зайнялися пошуком необхідної земельної ділянки. Оскільки навчальний заклад планувався закритим, ділянку свідомо шукали подалі від гамірних великих міст, і знайшли потрібну територію на південній околиці Хирова (тоді це ще було окреме село Буньковичі).

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Будували конвікт по частинах, і основну споруду завершили у 1889 році. Проте вже через рік недбалість одного з робітників привела до великої пожежі — увесь наступний рік пішов на відбудову.

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Окрасою ансамблю стала каплиця святого Йосифа Обручника — прямокутна тринавова та семипряслова. Головна нава спереду видовжена на одне прясло музичного хору. Поруч на місці видовженої правої нави встановлено вежу. Стовпи аркад поміж навами декоровано пілястрами. Стіни пресвітерія розмальвані під штучний мармур. Склепіння розписане рослинним орнаментом і декорованою стюкковою ліпниною листя, що формує круглі та восьмисторонні поля. У них у 1925 році Карл Машковський та його учні виконали розписи Бога-Отця, Христа та Успіння Богородиці. На склепінні апсиди серед фігурних орнаментів виконано мозаїчні погруддя Євангелістів, медальйони з зображеннями святих Станіслава Костки та Андрія Боболи. У каплиці встановлено кілька вівтарів, головний з яких присвячено святому Йосифу Обручнику.

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

У 2018 році сталася масштабна пожежа, від якої комплекс доволі сильно постраждав.

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Залізнична станція «Хирів»

Станція і вокзал у Хирові побудували завдяки прокладенню 1870 року Першої угорсько-галицької залізниці та Дністрянської залізниці. Станцію проектували як важливий пересадочний вузол. Майже в центрі міста звели великий, як для маленького Хирова, вокзал, щоб подорожні могли тут зупинятись на нічліг. Будинок вокзалу сильно постраждав під час Першої та Другої світових воєн, але вцілів і був відремонтований. Донині споруда вокзалу збереглась у гарному стані та є окрасою міста.

2010р. автор: MSha, джерело: wikipedia.org

Як туди дістатися

Доїхати до Хирова автомобілем можна орієнтовно за дві години. Також можна сісти на автобуси Львів — Нижанковичі і Львів — Добромиль, що відправляються з АС-Західна (вулиця Городоцька, гіпермаркет «Метро»). Якщо їхати залізницею, то доведеться спершу добратися до Самбора, а вже звідти доїжджати до Хирова.

Джерело: ukrainaincognita.com

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: castles.com.ua, neo7777vitaha.livejournal.com, photo-lviv.in.ua, kray.org.ua

Головне фото: 2017 р. автор: Bogdan Syvanych, джерело: wikipedia.org

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!