Куди поїхати на вихідні зі Львова. До історичного міста на кордоні

9644 0
Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv радить заглянути до Рави-Руської та прогулятися серед храмів.

Де розташована Рава-Руська

Місто розташоване на території Розточчя, над річкою Рата, за 50 км від Львова та 36 км від Жовкви. Рава-Руська затишна і спокійна.

Джерело: Фейсбук-сторінка «Хроніки Прекрасної Епохи»

Чим це місце унікальне

Рава-Руська – одне з найстаріших міст Заходу України. Вперше в документах Рава-Руська згадується в XV столітті. Відомо, що белзький і мазовецький князь Владислав у 1455 році невеликий населений пункт на річці Рата назвав іменем свого володіння на Мазовецькій землі – Равою з додатком слова «Руська», аби відрізняти від Рави-Мазовецької, що на території Польщі. Можливо, приводом для цього було міське українське населення, яке поляки в той час називали русинами. Довгий час Рава-Руська була малим містечком.

Вілла Стоклосінських, 1910 р. Джерело: мандри.укр

Джерело: chvart.com

Джерело: Фейсбук-сторінка «Хроніки Прекрасної Епохи»

Джерело: blog.karpaty.info

Рава-Руська була центром важливих міжнародних подій XVII-XVIII століть. 1698 року тут відбувалась зустріч польського короля Августа ІІ, який ішов на чолі військ проти турецького султана, та московського царя Петра І, що повертався з Відня.

Джерело: Фейсбук-сторінка «Хроніки Прекрасної Епохи»

Найбільших руйнувань містечко зазнало у 1914-1915 р. під час Першої світової війни, коли бої між австрійською, німецькою та російською арміями йшли у самому місті. Під час Другої світової війни населення міста теж дуже постраждало.

Що подивитись

Костел святого Михайла та монастир реформатів

Францисканці-реформати осіли в Раві-Руській у 1720-х роках. 1726 року провінціал Целестин Хедеровський звернувся до заможного покровителя ордену Павла Карла Санґушка з проханням надіслати до Рави-Руської свого надвірного архітектора Паоло Фонтану. Восени архітектор прибув на будівництво монастиря реформатів, який зводили за його проєктом.

2012 р. Автор: Neovitaha777. Джерело: wikimedia.org

2013 р. Джерело: rawa-ruska.at.ua

Через брак компетентного керівника будівництво затягнулося, деякі елементи доводилося перемуровувати. Добудовували монастир під наглядом першого пріора (настоятеля) о. Яна Тхурого. Роботи завершили 1734 року.

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Упродовж 1732–1739 років звели костел. Вівтарі виконали монахи, скульптори – Себастян Вольський, Хома Ґронський, художник Іван Пташковський. 1738 року костел освятили на ім'я святого Михайла.

2017 р. Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Джерело: Фейсбук-сторінка «Хроніки Прекрасної Епохи»

1776 року белзький каштелян Анджей та його дружина Катажина з Жечицьких фундували виготовлення 2-х алегоричних статуй жінок вівтаря храму, які виконав львівський сницар Ян Полейовський. Сьогодні костел не використовують за призначенням.

2017 р. Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Костел Опіки святого Йосипа Обручника

Із кінця XVI століття Равою та околицями міста володіла родина Чинських, яка ревно дбала про католицьку віру своїх підданих. Завдяки їхнім зусиллям створили парафію в селі Річки, а у 1612 році її перенесли в Раву-Руську та збудували для цього дерев'яний костел.

Джерело: rawa-ruska.at.ua

2011 р. Автор: Viacheslav Galievskyi. Джерело: wikimedia.org

У 1759 році равським священиком став Антоній Вежбовський. За його урядування збудували наявний мурований храм. Із липня 1768 року єпископ хелмський Фелікс Павел Турський дозволив знести старий дерев’яний костел, який вже валився. На цьому ж місці 17 червня 1770 року, в присутності великої кількості людей, священник Вежбовський заклав наріжний камінь під новий костел, фундаторами якого були Андрій і Катерина Річицькі, які складали подяку перед Богом та св. Йосифом за народження свого сина Якова. Водночас, при закладенні наріжного каменя до тогочасного титулу св. Лоренца, як подяку за отриману опіку для сина фундаторів, додали титул св. Йосифа.

Джерело: rawa-ruska.at.ua

Функції парафіального храму равська святиня виконувала до 4 липня 1946 року, коли виїхав до Польщі останній адміністратор парафії Якуб Віняж та більша частина парафіян, забравши деякі речі зі святині, включно з відомим із XVII століття чудотворним образом Богоматері святого Розарію. Нині він прикрашає головний вівтар у костелі в Любичі-Крулєвскій. Тим часом із 1946 до 1989 року комуністична влада використовувала храм як склад продуктів, а в плебанії довгий час жили кілька сімей. Місцева римо-католицька спільнота отримала назад свою святиню у 1989 році.

Джерело: rawa-ruska.at.ua

Церква Юрія-Змієборця

Місцева влада запропонувала греко-католицькій громаді проводити богослужіння у католицькому костелі св. Йосифа. Католикам, у свою чергу, запропонували відправляти молитви у костелі св. Михайла  спільно з ченцями Ордену братів менших францисканців. Представники католицької громади не погодилися не це, заявляючи усі права на будівлю костелу св. Йосифа. Тож у 1846 році стараннями пароха о. Гаврила Паславського будівництво відновили за новим проєктом на переробленому фундаменті.

Джерело: rawa-ruska.at.ua

Муровану церкву святого Георгія (тепер церква Юрія-змієборця) освятили у 1849 році. До наших днів у церкві зберігся різьблений і золочений іконостас із іконами ХІХ століття. 12 вересня 1937 року церкву знову посвятили після обнови і малювання.

2012 р. Автор: Neovitaha777. Джерело: wikimedia.org

2016 р. Автор: Nataliya Shestakova. Джерело: wikimedia.org

На південь від церкви розташована триаркова стінна мурована дзвіниця, зведена одночасно з церквою.

2011 р. Автор: Viacheslav Galievskyi. Джерело: wikimedia.org

2011 р. Автор: Viacheslav Galievskyi. Джерело: wikimedia.org

На схід від церкви розташоване місце освячення йорданської води, оформлене фігурою Матері Божої та двома ангелами по обидві сторони. Поруч у літній період функціонує мала каплиця для відправлення молитовних служб.

Пожежна вежа з годинником

Ратуша у центрі міста по вул. Грушевського не є ратушею у прямому сенсі слова. Справжня міська ратуша, в якій містився увесь адміністративний апарат міста, стояла на площі Ринок (теперішня Вічева). Після приходу радянської влади та під час Другої світової війни головну ратушу зруйнували. Тому тепер неофіційною ратушею вважається колишня пожежна вежа.

Такий вигляд мала будівля ратуші. Джерело: wikimedia.org

Джерело: ishchuk.net

Як туди дістатися

Доїхати до Рави-Руської автомобілем можна майже за півтори години. Автобуси до Рави-Руської регулярно їздять із автостанції №2, що на вул. Богдана Хмельницького, 225. Також сюди їздять і поїзди.

Джерело: Фейсбук-сторінка «Хроніки Прекрасної Епохи»

Джерело: Фотографії старого Львова

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: wikipedia.org, rawa-ruska.at.ua, forgottengalicia.com

Головне фото: 2012 р. Автор: Neovitaha777. Джерело: wikimedia.org

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!