Головне фото: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Головне фото: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Куди поїхати на вихідні зі Львова. До костелу, де знімали детектив за повістю Івана Франка

3400 0
Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv пропонує відвідати Вовків і помилуватися відреставрованою церквою, заглянути до старого костелу та відвідати Устияновичів.

Де розташований Вовків

Вовків — село в Україні, в Пустомитівському районі Львівської області, розташоване за 22 кілометри зі Львова у долині річки Зубра, за 5 км від Липник, що при головній трасі зі Львова до Стрия. Завдяки мальовничим пагорбам на яких розташувалися навколишні села інша назва місцевості – «Львівські Карпати». Також Вовків називали «Калиновим раєм», бо колись у селі росло багато калини.

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Чому це місце унікальне

Його початки сягають з великопольського поселення на Русі за панування Казимира Великого. Починаючи з 1447 року по XVII століття Вовків належав різним магнатським родам; зокрема в 1615 р. Вовків був власністю родини Брзоздівських, в 1633 р. – Криштова Курзанського. Перші письмові згадки про село датуються 1398 роком. З давніх часів громада села була активною. Зокрема, на початку XX ст. у селі діяли осередки українських товариств «Рідна школа», «Сільський господар», а також торгові кооперативи.

Джерело: Андрій Книш у Facebook

Саме у Вовкові у XIX столітті парохом був отець Микола Устиянович, провідник українського відродження. Тут народився його син Корнило – майбутній український художник. Сюди пішки зі Львова любив навідуватися письменник Іван Франко, а за переказами мешканців, його вагітна дружина провела у селі ціле літо.

Що подивитись

Церква введення в храм Пресвятої Богородиці

Дерев’яна церква з 1702 року розташована в центрі села. До 1939 р. вона перебувала під патронатом сестер служебниць венедектинок латинського обряду зі Львова. Церква тризрубна, одноверха. З півночі до вівтаря прибудована ризниця. У 1719 р. її ремонтував майстер Михайло Каліцинський.

Так церква виглядала у 2015 році. Джерело: wikimedia.org. Автор: Aeou.

Рисунок Антона Вариводи (Краків), 18.04.1938 р.

Джерело: pslava.info

Про це сповіщає різьблений напис на одвірках дверей в бабинець (переклад з «Інскрипції на дерев'яних церквах» В.Слободян): «Во ім'я Отця і Сина і Святого Духа Амінь Ця церква новозбудована за священного ієрея Дмитра Лозинського Року Божого 1720 фундатор Яків Остапик Важилася за священного ієрея Михайла Вішньовського Року Божого 1791 провізор Ігнатій Нестор Майстер Михайло Каліцинський».

У 1980-х роках її планували пристосувати під архів.

Читайте також: Без бляхи та з автентичним ґонтом. Як під Львовом відновлюють унікальні дерев’яні церкви

У Вовківській церкві служив о. Микола Устиянович (1811–1885) – письменник, громадський діяч, один з ініціаторів «Собору Руських Учених», посол до галицького сейму. Однодумець Маркіяна Шашкевича, він написав перший вірш народною мовою («Сльоза на гробі М. Гарасевича»). «Гей, браття опришки», «Верховино, світку ти наш» та деякі інші його вірші стали народними піснями. Маркіян Шашкевич присвятив Миколі Устияновичу вірш «Побратимові», а Іван Франко назвав його у некролозі «будителем народного духу». З Вовкова о. Миколу Устияновича згодом вислали саме за активну громадську позицію та патріотичні погляди у «Богом забуте село Славське», подалі від Львова.

Костел Святої Марії Магдалини

Римсько-католицька парафія у Вовкові з’явилася у 1563 році. 24 травня 1924 р. ксьондз Казимир Дзержинський виконав посвячення кам’яного фундаменту під новий костел, автором проекту якого став архітектор Броніслав Віктор. Будівництво тривало до 1929 року. Того ж року, 27 жовтня костел освятили під титулом Святої Марії Магдалини. У 1930 р. в інтер’єрі храму встановили органи.

2017 р. Джерело: kolomandriv.blogspot.com

В часі радянсько-німецької війни в липні 1944 р. Вовків кілька разів переходив з рук у руки воюючих сторін. Храм пошкодити артилерійськими обстрілами, а бомбою зруйнували плебанію святині.

2017 р. Джерело: chvart.com

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

В квітні 1946 р. парафіяни залишили Вовків переїхавши до Польщі. Костел замінили на церкву, а в 1948 – на колгоспний склад, де зберігали мінеральні добрива. Зараз у храмі – руїна. Що цікаво, у храмі знімали знімали детектив «Злочин з багатьма невідомими» за мотивами повісті Івана Франка «Основи суспільності»

Джерело: kolomandriv.blogspot.com

2015 р. Джерело: explorer.lviv.ua

Храм за своїми розмірами є одним з найбільших в Галичині (в схематизмах зазначається, що в костелі були дерев’яні лавки на 200 осіб). Дослідники вважають храм найяскравішим представником своєї доби в стилі ар-деко.

Художньо-меморіальний музей Устияновичів

Музей відкрили 29 вересня 1991 року як філіал Національного музею у Львові. Розташований музей у будинку колишньої плебанії — службового приміщення для священиків місцевої церкви, які впродовж багатьох років мешкали зі своїми родинами. В цій хаті, в родині священика Миколи Устияновича — знаного письменника та поета, народився Корнило Устиянович — відомий український художник та громадський діяч.

Територія музею — 1 гектар старого саду з фруктовими деревами, травами та квітами — створює тут особливо затишну атмосферу. Криниця на музейному подвір’ї є найглибшою в селі. Світлиця — частина колишньої стодоли — є приміщенням для виставок, творчих зустрічей, конференцій.

Як туди дістатися

Доїхати до Яворова автівкою можна менш ніж за годину. Також доїхати сюди можна маршрутом 115, який їздить від пам’ятника Степану Бандері. .

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: museum.lviv.ua, chvart.com, kolomandriv.blogspot.com, explorer.lviv.ua, photo-lviv.in.ua, derev.org.ua,

Головне фото: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!