2013 р. Автор: KOMANDIR. Джерело: wikimedia.org

2013 р. Автор: KOMANDIR. Джерело: wikimedia.org

Куди поїхати на вихідні зі Львова. До костелу Бернарда Меретина

8739 0
Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv радить заглянути до селища Лопатин та помилуватися костелом та дерев’яною церквою

Де розташований Лопатин

Селище розташоване в рівнинній місцевості над річкою Острівкою, притокою Стиру, серед лісів, боліт і торфовищ Малого Полісся. Відстань від Радехова і залізничної станції Радехів — 20 км.

1854 р. Джерело: polona.pl

Фото: Дмитро Антонюк. Джерело: kuriergalicyjski.com

Чому це місце унікальне

Лопатин відомий ще з XIV ст., коли він був власністю князя Владислава Опольського і носив назву Лопачин. Потім поселення перейшло до Федора Любарта, луцького князя, а потім до мазовецького князя Зімовіта. Від того літописного міста лишився лише топонім «Замчисько», а от від дерев’яного замку вже нічого не залишилося, збереглися лише вали та залишки підземних переходів. В ІІ половині XVIII ст. Лопатин належав Катерині з Замойських Мнішек.

1909 р. Джерело: polona.pl

Джерело: slowopolskie.org

Після першого поділу Польщі Лопатин за  218 070 злотих купив кавалер ордену св. Станіслава Ігнацій Холоневський гербу Корчак. Потім маєтність унаслідував його син Ян, а потім вже й син сина Адам. Десь в 1838 р. він продав Лопатин  графу Адаму Замойському, який тут оселивя і мешкав аж до смерті. Потім Лопатин продали Казимиру Млодецькому. Він володів садибою до 1908 р., коли продав її  Станіславу Вишневському гербу Прус, а той невдовзі перепродав Марії Горайській. У 1914 р. Лопатин належав Генріку Сухестову. В Першу світову маєток страшно постраждав і потім був розпарцельований.

1909 р. Джерело: polona.pl

Ще перед Другою світовою війною стояла в Лопатині давня брама маєтку Замойських, перебудована в 1904 році.

1930 р. Джерело: polona.pl

Фото: Дмитро Антонюк. Джерело: kuriergalicyjski.com

На тутешньому цвинтарі зберігся пам’ятник на могилі генерала Юзефа Дверницького. Він цікавий зразок цвинтарної скульптури, авторство приписують Павлові Ейтелю, відомому завдяки численним надгробкам на Личаківському кладовищі у Львові.

На лопатинських вулицях є кілька вишуканих вілл польського періоду. Насамперед це палацик єврейської родини Сухеставів, що мали в містечку маєток і кілька дрібних промислових підприємств. Генрик Сухестав збудував свою віллу на місті зруйнованого палацу родини Замойських. Від палацу Замойських лишилася в’їздна брама, за свідченнями старожилів її розібрали в 70-х рр. минулого століття.

Що подивитись

Костел Непорочного зачаття Діви Марії

1909 р. Джерело: polona.pl

Ініціатором будівництва був львівський канонік Щепан Мікульський, фундаторами — дідичі Лопатина, буський каштелянАдам-Алоїзій Мишка-Холоневський та його дружина Саломея з Контських. Правдоподібно, автором проекту був або Мартин Урбанік, або Клеменс Ксаверій Фесінгер.

1911 р. Джерело: dt.ua

Джерело: esu.com.ua

На думку дослідника Збігнева Горнунґа, взірцем для споруди був костел у Годовиці, споруджений за проектом архітектора Бернарда Меретина,  Франциск Оленський був автором статуй на високих імпостах головного вівтаря костелу, виконаних орієнтовно 1785 року.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні: до величних костелів геніального майстра

За одними даними, храм спорудили в 1772 році, однак Горнунґ датував час спорудження близько 1766 року.

Розписував костел у 1782 році Станіслав Строїнський, фрески якого відновлювали у 1936 році.

Фото: Дмитро Антонюк. Джерело: kuriergalicyjski.com

Джерело: kresy.pl

Лопатинський костел був відомий завдяки чудотворній іконі Божої Матері. Вона була копією Ченстоховської чудотворної ікони та була привезена на Волинь Матеєм Нестоємським. Протягом кількох століть Лопатинська Матір Божа була місцем паломництв християн не лише Галичини і Волині, але й усієї Польщі (близько 40000 осіб в рік). Тричі про неї видавались книги із записами усіх чуд. Після Другої світової війни римо-католики відвезли святиню до Польщі, де вона перебуває й тепер.

Церква Успіння Пресвятої Богородиці

Збудована за проектом архітекта Якова Рудницького у 1928 році на місці розібраної у 1927 (1920) році дерев'яної церкви з XVII століття.

1990 р. Фото М.І.Жарких. Негатека. Джерело: pslava.info

Триверхий пропорційний хрестовий план, з вівтарем гранчастої форми і двома ризницями. Будівля оточена піддашшям на фігурних випустах вінців зрубу. Стіни під церквою складаються з відкритих брусів зрубу, над ним - вертикально шальовані дошками з лиштвами, нижче карнизу церкви додатково прикрашені рядом з дерев'яних елементів. Наву на четверику завершує світловий восьмерик накритий восьмибічним шатром з ліхтарем і маківкою.

2010 р. Джерело: decerkva.org.ua

Джерело: castles.com.ua

На захід від храму, біля огорожі, стоїть дерев'яна триярусна дзвіниця, що залишилася від оригінальної святині. Накрита наметовим дахом, стіни вертикально покриті дошками, пофарбованими на блакитно.

Як туди дістатися

Доїхати до Лопатина автомобілем можна близько за дві години. Автобуси до селища регулярно їздять з автостанції №2, що на вул. Богдана Хмельницького, 225.

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: castles.com.ua, wikipedia.org, mistaua.com

Головне фото: 2013 р. Автор: KOMANDIR. Джерело: wikimedia.org

 

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!