Будинок міської ради в Перемишлянах, 1938 р. / Фото з сайту "Замки та храми України"

Будинок міської ради в Перемишлянах, 1938 р. / Фото з сайту "Замки та храми України"

Куди поїхати на вихідні зі Львова. До міста, де була школа бджільництва

6473 0
Tvoemisto.tv пропонує відвідати Перемишляни — містечко біля Унівської лаври.

Де розташовані Перемишляни

Перемишляни розташовані на річці Гнила Липа за 45 км на південний схід від Львова на автошляху Львів — Івано-Франківськ. Поряд з Перемишлянами є Свято-Успенська Унівська Лавра та Свірзький замок.

2013 р. Джерело: 1ua.com.ua

Чому це місце унікальне

Перша письмова згадка про Перемишляни датується 1437 роком. Документи другої половини XV та першої половини XVI століття описують Перемишляни як велике село, яке часто зазнавало спустошення татарською навалою. Особливо сильно поселення постраждало у 1620, 1626, 1667 і 1675 роках. Востаннє орда настільки сплюндрувала місто, що його звільнили від сплати податку аж на 4 роки. З історичних джерел відомо, що в пізньому середньовіччі в місті звели замок.

2013 р. Джерело: 1ua.com.ua

У 1857 році в Перемишлянах заснували школу бджільництва — один із перших навчальних закладів пасічників у Галичині та Європі. Бджолярство було поширене на території Перемишлянщини з давніх часів. Це відобразилося і на гербі міста: солом’яний вулик (сапетка) і бджоли навколо нього.

Що подивитись

Церква Святого Миколая

Парафія у Перемишлянах з кожним роком розширювалася, і колишня будівля храму на початку XIX сторіччя стала замалою. Тож у 1803 році збудували нову кам’яну церкву святого Миколая.

У часи СРСР храм припинив свою активну діяльність на чотири десятиліття (з 1944 по 1990), церковні обряди здійснювалися в приватних будинках.

Джерело: map.ugcc.ua

Невелика (28м х 14м) однокупольна церква святого Миколая в Перемишлянах є однонавовим храмом з притвором під двосхилим дахом і двома бічними каплицями, орієнтованим з північного сходу на південний захід (центральний вхід з боку вул. Галицької). З півдня завершеності церкві надає біла дзвіниця під двосхилим дахом і чотирма витягнутими арками на чотири дзвони.

Джерело: Церква святого Миколая УГКЦ м.Перемишляни

Костел святого Петра і Павла

Його звели у 1645 році в бароковому стилі коштом шляхтички Ельжбети Вікторії Потоцької для монастиря отців домініканців. Храм збудували як фортифікаційну споруду з високою вежею і міцними мурами, оскільки він розташовувався за межами міста і мусив виконувати оборонну функцію.

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

1930-1939 рр. Колекція: Бібліотека Інституту Народознавства при НАНУ , джерело lvivcenter.org

Костел сильно постраждав від військових дій на початку XVІІІ ст. Пізніше, у 1730 році, його відреставрували і наново освятили на честь св. апостолів Петра і Павла. У той час у ньому нараховувалося п'ять вівтарів: Матері Божої, ап. Петра і Павла, св. Тадея, св. Домініка і св. Вінцента з Ферари. Відомо, що на початку XІX ст. вівтар св. Домініка замінили на вівтар св. Миколая. До приходу радянської влади костел славився своїм розкішним внутрішнім оздобленням, унікальним вівтарем та старовинними іконами.

2014 р. Джерело: andy-travelua.livejournal.com

Після закінчення Другої світової війни храм зачинили і влаштували тут зерносховище, а згодом він використовувався як приміщення для будівельної організації Львівського військового заводу.

Лише у 1996 році костел передали в розпорядження римо-католицької громади, і після проведення реставраційних робіт у ньому знову відновилися богослужіння.

2017 р. Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Як туди дістатися

Доїхати до Перемишлян на авто можна орієнтовно за годину. Автобуси до міста їздять з центрального автовокзалу, з АС-6, що на Личаківській, 154.

2016 р. Фото: Neovitaha777. Джерело: wikipedia.org

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: neo7777vitaha.livejournal.com, drymba.com

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!