Фото: commons.wikimedia.org

Фото: commons.wikimedia.org

Куди поїхати на вихідні зі Львова. До міста, у якого забрали ім’я

10934 0
Tvoemisto.tv пропонує відвідати Старий Самбір, у якому є два храми Святого Миколая.

Де розташований Старий Самбір

Місто розташоване на річці Дністер і є своєрідними воротами українських Карпат — біля нього починаються Верхньодністровські Бескиди. Також біля Старого Самбора є гора, що зветься Римською, — можливо, ця назва походить ще від римлян-купців, які приїздили сюди по сіль. Поблизу міста розташована вітрова електростанція — одна з найпотужніших в Україні.

Автор: Anticop, 2017 рік,  джерело: commons.wikimedia.org

Джерело: starosambir.net.ua

Чому це місце унікальне

Уперше місто згадується як Самбір у Воскресенському літописі у 1071 році. Коли поселення 1241 року зруйнували татари, частина мешканців переселилася до села Погонич. Офіційно назва міста була єдиною та унікальною лише до 1390 року, адже відтоді воно отримало приставку «Старий», а Погонич став називатися Новим Самбором. У XVI-XIX столітях містечко було відоме як Старе Місто. І лише у 1895 році історична назва повернулася до населеного пункту.

Старосамбірська ратуша. До наших днів не збереглася. Джерело: starosambir.net.ua

Що подивитись

Костел святого Миколая

Перша згадка про римо-католицьку парафію у Старому Самборі датується XV століттям. У цей же час у місті стояв дерев'яний храм, який згодом згорів. У XVI столітті збудували новий готичний кам'яний костел. Місцеві жителі кажуть, що до зведення храму була причетна польська королева Бона Сфорца, яка виділила кошти на будівництво. У часи короля Августа ІІІ костел у Старому Самборі відновили за рахунок доходів від самбірських солеварень. У 1753 році на гроші польського короля його реконструювали і освятили на честь Святого Миколая. Однак через століття храм занепав, а через декілька років його взагалі розібрали. Місцеві католики були змушені проводити богослужіння в цвинтарній каплиці або ж ділити з греко-католиками їхній храм. Католицька громада зібрала гроші на будівництво нової святині, і вже у 1890 році костел Святого Миколая відбудували заново і повторно освятили.

Джерело: starosambir.net.ua

Період Другої світової війни — не найкраща сторінка в історії костелу. Велику частину майна храму вивезли — частково в Польщу, вівтар забрали до Мостиськ. З 1940-х років храм закрили і використовували як склад, і лише у 1991 році його повернули католицькій громаді міста, а через три роки привезли назад вівтар.

2016 рік. Джерело: ua.trip-impressions.com

Джерело: starosambir.net.ua

 

Церква святого Миколая

1830 року в центрі міста збудували муровану церкву. Проект виготовив львівський архітектор чеського походження Йосиф Вандрушка.

2016 рік. Джерело: ua.trip-impressions.com

Церква збудована в так званому терезіанському стилі — від імені австрійської імператриці Марії Терези. Вона однонавова, термальні віконні прорізи з невеликим профільованим обрамуванням характерні для споруд Вандрушки. Чільний східний фасад церкви вінчала квадратна вежа, вкрита чотирибічною дзвонястою банею. На вежу-дзвіницю перенесли унікальний дзвін 1638 року, відлитий за кошти міщан.

Храм неодноразово ремонтували й прикрашали, у середині XIX століття встановили чотириярусний іконостас. Стінопис виконали малярі брати Демковичі, один з яких, Андрій, був випускником Краківської академії мистецтв. Характерними є зображення архангелів і ангелів та мотиви орнаментів. Надзвичайно цікавою і промовистою стала композиція над хорами — херувими-трубачі в центрі та скорботні ангели з вінками по боках ніби сповіщають і нагадують про визвольні змагання українського народу під час Першої світової війни. Стінопис церкви поновлений у 1970-х pоках, не перемальований.

Джерело: mapio.net

2016 рік. Джерело: ua.trip-impressions.com

За стараннями пароха о. Михайла Николина у 2001 році провели реконструкцію куполів, а у 2006-2008 роках відбудували парафіяльний дім за проєктами старосамбірського архітектора Володимира Луціва.

Єврейський цвинтар (кіркут)

Цвинтар виник у середині XVI ст. Колись у місті була досить велика єврейська громада, члени якої займались переважно торгівлею. У місті вони мали свої крамниці, невеликі промислові підприємства, побудували синагогу. Громада проіснувала понад 400 років і була знищена гітлерівськими окупантами під час Другої світової війни.

Фото: VargaA, 2008 рік. Джерело: commons.wikimedia.org

Цвинтар відреставрували у 1998-2001 роках за ініціативою і на кошти уродженця Старого Самбора Джека Ґарднера.

Старосамбірська синагога

Збудована під кінець XIX століття. Є однією з небагатьох в Україні, яку не знищили під час Другої світової війни повністю. Та все ж її сильно пошкодили, а після війни вже не відновлювали. Приміщення довший час використовувалось як склад. Зараз будівлю намагаються зберегти.

Джерело: starosambir.net.ua

2016 рік. Джерело: ua.trip-impressions.com

 

Як туди дістатися

На авто доїхати до Старого Самбора (приблизно 100 км від Львова) можна приблизно за дві години. Залізницею вийде дістатися як приміським потягом Львів-Сянки, так і пасажирськими Львів-Солотвино та Київ-Солотвино. Автобуси до Старого Самбора ідуть з АС Західна, що на Городоцькій, 359.

Вокзал у Старому Самборі. Джерело: starosambir.net.ua

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

Марія Стахів

За інформацією: carpathians.eu, starosambir.net.ua, map.ugcc.ua, ua.igotoworld.com, sts-mrada.gov.ua

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!