Куди поїхати на вихідні зі Львова. До Миколаєва над Дністром

15676 0
Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv пропонує відвідати Миколаїв та помилуватися ґротом, який пам’ятає ще давніх людей.

Де розташований Миколаїв

Місто Миколаїв розташоване неподалік від річки Дністер, за 3 км від залізничної станції Миколаїв-Дністровський. Воно є районним центром Львівської області.

Засноване 20 лютого 1570 року і назване на честь сандомирського хорунжого, секретаря короля Сигізмунда ІІ Августа і старости дроговизького Миколи Тарла.

1912 р., джерело: polona.pl

У той час головним заняттям міщан були рільництво, ремесла і торгівля. Наприкінці XVI ст. у місті вже були цехи гончарів, шевців, пекарів, різників. Згідно з королівським привілеєм у Миколаєві двічі на рік проводились ярмарки, а раз на тиждень у вівторок — базари.

Джерело: фейсбук-сторінка Миколаїв – Львівська область

1939 р., джерело: polona.pl

 

Чому це місце унікальне

На території Миколаївського району відомо 15 поселень епохи енеоліту (III тис. до н. е.) поблизу сіл Більче, Верин, Гірське, Криниця, Крупсько, Прийма, Раделичі, Рудники та Тростянець. До І тисячоліття нашої ери на території району відноситься 9 поселень поблизу сіл Верин, Заклад, Крупсько, Рудники та Тужанівці та два скарби римських монет у Стільсько та Миколаєві.

1910 р., джерело: polona.pl

Корінні миколаївці себе називали «копачами». Ця історична самоназва пов’язана з тим, що упродовж століть місто славилося своїм гончарством. Глину копали тут же, гончарський цех був чи не найпотужнішим у місті, а вироби місцевих майстрів продавалися по всій Галичині і навіть в Угорщині. Розповідають, що саме горді «копачі» наполягли на тому, аби залізницю проклали не через місто, а трохи збоку — за кілька кілометрів, аби панство доїжджало до вагона на кареті. Тому залізницею діставатися до міста доволі незручно.

1916 р., джерело: polona.pl

Що подивитись

Церква cв. Миколая, архиєпископа Мирликійського

Церкву Святого Миколая, архієпископа Мирликійського спорудили 1840 року. Раніше на цьому місці стояла дерев’яна церква, яку заклали 1733 року.

Джерело: zruchno.travel

1874 року культову споруду освятив митрополит Йосип Сембратович. Церковний іконостас храму розписав майстер-живописець XVIII століття Теофіл Копистянський. Розпис фресками створив Корнило Устиянович.

2016 р. Автор: Neovitaha777. Джерело: wikipedia.org

Калиця «Писанка»

Вона розташована на найвищій точці біля міста — горі Високий Камінь. Споруджена у 2002 році.

 Джерело: фейсбук-сторінка Миколаїв - Львівська область

Автором «Писанки» є львівський архітектор Костянтин Малярчук. Дорогою до каплиці проходить хресна дорога.

Джерело: mv.in.ua

Костел святого Миколая

Раніше на цьому місці була каплиця, а у другій половині XVI століття збудували мурований храм за кошти родин Мнішхів і Тарлів. У 1600-1607 роках у Миколаєві заснували парафію. 1620 року святиню знищили татари.

Джерело: mykolayiv.org

Джерело: rkc.in.ua

У 20-х — 30-х роках XVIІ століття у Миколаєві постав новий мурований костел коштом Остророга. З 50-х років ХХ століття по 1990 рік костел був закритим, спершу там облаштували спортивний зал, а потім — палац урочистостей. Зараз у храмі проводяться служби.

Грот Прийма

Розташований за 2 км від Миколаєва. Вважається, що це одне з найдавніших (або й найдавніше) мисливських поселень України, яке використовувалося здебільшого взимку як сховок від негоди. Початки його функціонування сягають 30-20 тис. років до нашої ери. Цей комплекс продовжував функціонувати протягом кам'яного віку аж до ранньої бронзи.

Джерело: Фотографії старого Львова

Також тут знайшли кістки давньої людини-неандертальця (або кількох), — перша така знахідка на Галичині.

Джерело: Фотографії старого Львова

Кажуть, що грот стоїть на кістках велетнів, один з яких пильнує вхід у печеру й тепер. Також існує припущення, що Прийма пов'язана переходами з іншими печерами поблизу районного центру.

Джерело: Фотографії старого Львова

Дорога сюди веде повз кар'єр, звідки радять йти пішо чи їхати велосипедом.

Палац Скарбека у селі Заклад

У самому Миколаєві зберігся будинок Станіслава Скарбека, засновника львівського театру, який зараз носить ім'я Марії Заньковецької. За 5 кілометрів від міста меценат збудував собі палац. У 1840 році у резиденції Скарбек відкрив «Доброчинний заклад для сиріт і убогих». Від цього і походить назва села. У будівлі, окрім 400 дітей, мешкали 60 літніх людей. Аби влаштувати для них притулок, Скарбек продав власний будинок театру у Львові, звіринець, три містечка й 28 сіл. Натомість граф одержав палац у Закладі у вічне володіння.

Джерело: мандри.укр

Зараз у палаці психіатрична лікарня, а біля нього у XVIII ст. розбили парк.

2009 р. Автор: Rbrechko. Джерело: wikipedia.org

Також під Миколаєвом є залишки австрійської фортеці, зведеної у 1910-1913, щоб захистити переправу військ через Дністер.

Джерело: mykolayiv.org

Як туди дістатися

Доїхати до Миколаєва автомобілем можна орієнтовно за 45 хвилин. Також можна скористатися приміською маршруткою №288, яка вирушає зі Стрийського автовокзалу. Їхати залізничним транспортом може бути незручно, адже місто розташоване за три кілометри від залізничної станції Миколаїв-Дністровський.

1908 р., джерело: polona.pl

1907 р., джерело: polona.pl

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: karpaty.info, photo-lviv.in.ua, mykolayiv.org, zruchno.travel, мандри.укр, svoboda-news.com

Головне фото: mapio.net

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!